CSI: Modi védje meg az életeket, mivel Manipurban folytatódik az erőszak

A CSI felszólítja Narendra Modi indiai miniszterelnököt, hogy lépjen közbe az India északkeleti részén fekvő Manipur államban zajló erőszakos összecsapások leállítása érdekében.

India: CSI: Modi védje meg az életeket, mivel Manipurban folytatódik az erőszak

A manipuri erőszakos cselekményekben otthonok ezrei semmisültek meg. | © CSI

Sajtóközlemény

A Christian Solidarity International (CSI) emberi jogi szervezete mélységes aggodalmát fejezi ki az India északkeleti részén fekvő Manipur államban zajló erőszakos összecsapások miatt. Az ellenségeskedések több mint 100 ember tragikus halálát okozták, több mint 6000 otthont és 400 templomot romboltak le, és emberek tízezreit tették hajléktalanná és okoztak szenvedést.

Narendra Modi indiai miniszterelnök Egyesült Államokbeli látogatása alkalmából a CSI követeli, hogy azonnal és határozottan cselekedjen a manipuri közösségek biztonságának és védelmének biztosítása érdekében, és különösen védje meg azokat, akiket legjobban fenyeget az erőszakhullám.

 

Az etnikai konfliktus eszkalálódása

A május 3-án kezdődött zavargásokat a hindu többségű meitei* nép és a keresztény többségű kuki-zomi törzsi közösségek közötti etnikai konfliktus nyugtalanító kiéleződése jellemezte. A konfliktus nagyrészt etnikai jellegű, bár van némi vallási felhangja is.

„Modi miniszterelnök optimális helyzetben van ahhoz, hogy helyreállítsa a békét Manipurban, nemcsak mint kormányfő, hanem Biren Singh manipuri főminiszter Modi Bharatiya Janata pártjához való kötődése miatt is” – nyilatkozta a CSI nemzetközi elnöke, Dr. John Eibner. Jelentések szerint Singh pártoskodó álláspontot képviselt, és a meitei közösség támogatásával, valamint a kuki-zomi néppel szembeni vélt ellenségeskedésével súlyosbította a konfliktust.

A zavargásokat a helyi törzsi csoportok békés tiltakozása váltotta ki a meitei nép azon követelése ellen, hogy ismerjék el őket törzsként. Ez a státusz bizonyos kiváltságokat és védelmet biztosítana számukra, amit a meiteiknél kevésbé befolyásos és jómódú kuki-zomi közösség vitatott. Ellenállásuk erőszakos cselekmények kitöréséhez vezetett.

A kuki-zomi közösség attól tart, hogy a meitei csoport számára a törzsi státusz megadása azt eredményezheti, hogy földet vásárolnak a hagyományosan védett hegyvidéki területeiken. Jelenleg Manipur hegyvidéki körzeteiben csak törzsi tagok vásárolhatnak földet.

 

Pártatlan vizsgálatot követelnek

„Felszólítjuk Modi miniszterelnököt, hogy biztosítsa az erőszakos incidensek tisztességes és alapos kivizsgálását. A felelősöket állítsák bíróság elé, politikai hovatartozásuktól vagy etnikai identitásuktól függetlenül” – mondta Eibner.

Modi kormánya szorítsa vissza a manipuri kuki-zomi nép elleni propaganda terjesztését, amelyet a jelentések szerint még a kormány által működtetett AIR 103.5 rádióállomás is népszerűsített Imphalban. Az ilyen káros narratívák súlyosbíthatják az amúgy is sebezhető közösségek áldozattá válását és marginalizálódását.

Jelentős demográfiai eltolódás következett be: szinte az összes törzsi lakos elhagyta az Imphal-völgyet, és a Churachandpur körzetben élő összes meitei, beleértve a kormány- és rendőrtisztviselőket is, elhagyta otthonát.

 

Keresztények elleni erőszak

„A CSI továbbá felszólítja a miniszterelnököt, hogy fordítson nagy figyelmet az indiai vallási kisebbségek biztonságára és jogaira. Csak 2022-ben a vallási csoportok közel 600 keresztények elleni erőszakos esetet jelentettek, 2023-ban pedig már legalább 300 esetről számoltak be” – jegyezte meg Eibner.

A CSI emellett kéri Joe Biden amerikai elnököt, hogy hozza szóba Modi miniszterelnökkel az összes indiai közösség biztonságát és jólétét. Miközben elismerjük az amerikai-indiai kapcsolat stratégiai jelentőségét, különösen a Kínával folytatott geopolitikai versenyt figyelembe véve, ragaszkodunk ahhoz, hogy a demokratikus értékek, a polgári jogok és az emberi életek megőrzése nem kerülhet háttérbe.

Bízunk abban, hogy Modi miniszterelnök úr prioritásként kezeli Manipur és egész India valamennyi közösségének biztonságát és jólétét. India ereje gazdag sokszínűségében rejlik, amelynek inkább egyesítő tényezőként kellene szolgálnia, mintsem a megosztottság forrásaként.

*Meitei nép: A konfliktus hátterében etnikai és vallási okok húzódnak meg. A keresztény őslakosok az ellen tiltakoznak, hogy a nagyrészt hindu vallású meitei közösség a kormánytól „védett törzs” státuszt kapjon. Az ilyen törzseknek bizonyos számú helyet tartanak fönn a kormányzati állások, illetve felsőoktatási helyek betöltésénél. A tüntetéseket a keresztény többségű naga és kuki törzs szervezi, tiltakozva a szerintük egyébként is tehetős meitei nép további támogatása ellen. Manipur állam lakóinak 53%-a a hindu meitei népcsoport tagja.

 

Képaláírás: A manipuri erőszakos cselekményekben otthonok ezrei semmisültek meg. | © CSI

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.