Manipurban templomokat gyújtottak föl, és keresztények ezreit űzték el

A Manipur államban (Északkelet-India) nemrég kitört, keresztények elleni erőszakos cselekményeknek már több halálos áldozata van. A hindu nacionalizmus által gerjesztett zavargások miatt több ezren kényszerültek lakóhelyüket elhagyni. A földühödött tömeg templomokat rongált meg vagy gyújtott föl. Anugrah Kumar, a CSI helyi partnere beszámol a helyszínről.

Video Journalism Tips – 85

Túlzott erőszak Manipurban: templomokat gyújtanak föl, embereket telepítenek ki. | © CSI

A támadások 2023. május 3-án kezdődtek, többek között az Imphal-völgyből és Churachandpurból jelentettek összecsapásokat. A támadók a túlnyomórészt hindu meitei* etnikai közösséghez tartoznak, amely régóta gyűlöli a keresztény őslakosokat a földtulajdon és a kormány pozitív diszkriminációs politikája miatt, amelynek célja a társadalmilag leghátrányosabb helyzetű csoportok megsegítése.

Május 4-én meg nem erősített hírek szerint legalább 15 keresztényt öltek meg, 27 faluban házakat és templomokat rongáltak meg, pusztítottak el vagy gyújtottak föl.

Annak ellenére, hogy az állami kormány kijárási tilalmat rendelt el az érintett régiókban, és május 4-én fölfüggesztette az internet-hozzáférést, a csőcselék folytatta a keresztények elleni támadásokat.

„A keresztényeket az állami rendőrség és a kommandósok jelenlétében támadják” – mondta egy helyi forrás a CSI-nek. „Nem úgy tűnik, mintha kijárási tilalom lenne érvényben, mivel agresszív csoportokat látunk az utcákon bolyongani. Családtagjaim és barátaim mindegyike az erdőbe menekült.”

 

Ezreket evakuáltak

A Mianmarral határos Manipurban a távközlési szolgáltatások felfüggesztése miatt nehéz pontosan fölmérni a keresztény közösséget ért károk mértékét.

A támadások intenzitása és gyakorisága május 4-én késő estére csökkent, miután a katonaságot az érintett területekre vezényelték, a rendőrség pedig tűzparancsot kapott. Jelentések szerint a katonák több ezer embert evakuáltak biztonságosabb helyekre.

„A pogrom, amelytől tartottunk, nem következett be” – mondta a forrás másnap reggel, hozzátéve, hogy a feszültség továbbra is fennáll, és még mindig jelentenek kisebb incidenseket.

Egyes médiajelentések szerint a meitei közösség tagjait is megtámadták.

 

Felhívás a békére

Az Északkelet-Indiai Egyesült Keresztény Fórum (UCFNEI – United Christian Forum of North East India) békére szólít föl. „Keresztény szervezetként hiszünk az emberi élet értékében és abban, hogy minden ember méltóságát tiszteletben kell tartani” – áll a fórum közleményében.

„Felszólítjuk a társadalom minden tagját, tartózkodjanak az erőszakos cselekményektől, és folytassanak békés párbeszédet az aggodalmaik eloszlatása érdekében.”

Az erőszak hátterét magyarázva a forrás elmondta, hogy a meiteik elsősorban az Imphal-völgyben élnek, míg a különböző törzsi közösségekhez tartozó keresztények az azt körülvevő hegyekben laknak.

Bár a hinduk és a keresztények Manipur állam 3,6 millió lakosának mintegy 42%-át teszik ki, a meiteik a politikai és gazdasági életben is meghatározó szerepet játszanak.

 

Egyenlőtlen bánásmód

Egy olyan időszakban, amikor a keresztények az egyenjogúságért küzdöttek, a hindu nacionalista Bharatiya Janata Párt nyerte az államfőválasztást 2017-ben.

Nongthombam Biren Singh államfő „törzsellenes programot” hirdetett – tette hozzá helyi forrásunk, rámutatva, hogy Singh a törzsi települések többségét rezervált erdőkké minősítette át. Ennek eredményeként az ott élőket gyakorlatilag illegális bevándorlóknak bélyegezték. A törzsi közösségek generációk óta az erdőkben éltek.

Singh állítólag templomok lerombolását is elrendelte az állam fővárosában, Imphalban, azt állítva, hogy azok állami földön épültek.

Úgy tűnik, a kormány politikájának stratégiai célja a törzsi lakosság gazdasági meggyengítése, miközben a meiteiket erősíti – tette hozzá a forrás.

 

Különleges jogok a meitei törzs számára

Áprilisban a Manipuri Legfelsőbb Bíróság utasította az állam kormányát, hogy válaszoljon a meitei közösség törzsi státusz iránti kérelmére, amely különleges védelmet biztosítana a meitei lakosoknak, beleértve a fenntartott parlamenti és állami törvényhozási helyeket, pozitív intézkedéseket az oktatásban és a foglalkoztatásban, valamint a tulajdon védelmét.

A zavargások május 3-án törtek ki egy törzsi diákcsoport által szervezett gyűlést követően, amelyet a meiteik jogi elismerés iránti követelése elleni tiltakozásul tartottak. Jelentések szerint a tüntetést erőszakos cselekmények tarkították. Nem sokkal ezután számoltak be, hogy a meiteik válogatás nélkül gyilkolják a keresztényeket.

A CSI helyi partnere úgy véli, hogy az ilyen széles körű erőszakos cselekmények után feltétlenül igazságot kell szolgáltatni az áldozatoknak, és biztosítani kell, hogy az állam megakadályozza az ilyen incidensek megismétlődését. „Ez lesz követeléseink középpontjában” – mondták.

 

A CSI segíti az áldozatokat

A CSI jogilag gyorsan közreműködik. „Az erőszakhullám kitörése után most már elengedhetetlen, hogy segítsünk az áldozatoknak, és igazságot szolgáltassunk nekik. Emellett az államnak biztosítania kell, hogy az ilyen és hasonló esetek ne ismétlődhessenek meg” – mondta a CSI helyi partnere.

 

 

*Meitei nép: A konfliktus hátterében etnikai és vallási okok húzódnak meg. A keresztény őslakosok az ellen tiltakoznak, hogy a többségi hindu meitei népcsoport a kormánytól „védett törzs” státuszt kapjon. Az ilyen törzseknek bizonyos számú helyet tartanak fönn a kormányzati állások, illetve felsőoktatási helyek betöltésénél. A tüntetéseket a keresztény többségű naga és kuki törzs szervezi, tiltakozva a szerintük egyébként is tehetős meitei népcsoport további támogatása ellen. Manipur állam lakóinak 53%-a a hindu meitei népcsoport tagja.

Hozzászólás

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.