Manipur: Sokkoló videó

2023. május 3. óta folyamatos erőszakhullám sújtja Manipur államot (Északkelet-India). Egy sokkoló videón látható, amint a keresztény kuki-zo közösség két nő tagját meztelenül mutogatják nyilvánosan, és bántalmazzák őket, állítólag a rendőrség jelenlétében.

Adomány
Csak két hónap elteltével vált ismertté a szörnyű tett egy videón a közösségi médiában. Ez a kép a videóból származik, a nőt a NortEastNow kitakarta. | Foto: Screenshot nenow.in

Csak két hónap elteltével vált ismertté a szörnyű tett egy videón a közösségi médiában. Ez a kép a videóból származik, a nőt a NortEastNow kitakarta. | Foto: Screenshot nenow.in

Az aljas tett május 4-én történt Thoubal körzetben. Az erről készült videó csak most került a közösségi médiába. Emberrablásról, csoportos nemi erőszakról és gyilkosságról van szó. Ahogy arról a The Indian Express beszámolt, Narendra Modi miniszterelnök július 20-án élesen elítélte a szégyenletes tettet. Ez volt az első alkalom, hogy Modi nyilvánosan megemlítette a manipuri zavargásokat. „A Manipurban történt incidens minden civilizált társadalom szégyene” – mondta a miniszterelnök, akinek pártja többségben van Manipurban. A CSI bírálta Modi miniszterelnök túl hosszú ideig tartó hallgatását, és június 22-i amerikai látogatása során sürgette őt, hogy biztosítsa a nyugalmat Manipurban minden törzsi csoport számára, különösen azoknak, akik a legtöbb erőszak célpontjai.

 

Emberrablás, gyilkosság, nemi erőszak

Szemtanúk különböző médiumoknak elmondták, hogy a többségi hindu meitei közösség tagjai május 4-én megrohamoztak egy falut, és felgyújtották a házakat. A két nő az életét féltve a helyi rendőrségen keresett menedéket, de a támadók útközben elfogták őket. Mezítelenre vetkőztették mindkettőjüket, és végigkergették őket a falun. A mezőn a fiatalabbik nőt állítólag brutálisan meg is erőszakolták. A másik nő apját és testvérét a dulakodásban megölték. A The Wire beszámolója szerint négy rendőr volt jelen a helyszínen anélkül, hogy segítséget nyújtottak vagy közbeléptek volna.

 

Két hónapig semmi sem történt

A növekvő felháborodás miatt a manipuri rendőrség megerősítette, hogy hivatalos feljelentést tett „ismeretlen fegyveres elkövetők” ellen. Ez azért érthetetlen, mert a videón több arc is jól látható. Ennek ellenére két hónap telt el anélkül, hogy letartóztatásokra került volna sor. Később néhány perccel azután, hogy Modi miniszterelnök elítélte az incidenst, a rendőrség intézkedett. Alig 20 perccel múlva a The Express arról számolt be, hogy a manipuri főminiszter jelentette az első letartóztatást az üggyel kapcsolatban. Közben az indiai központi kormány követelte, hogy a Twitter és más csatornák szedjék le a bűncselekményről készült videót.

 

Harc a földért

A manipuri erőszak hátterében az áll, hogy a meitei nép törzsi státuszt akar, ami jogot adna nekik arra, hogy földet vásároljanak a hegyvidéken, ami a kuki-zo törzsek hagyományos területe. Amikor a manipuri legfelső bíróság utasította a kormányt, hogy hivatalosan ismerje el a meitei közösséget törzsként, a kuki-zo tagjai május 3-án békés tiltakozásra szólítottak fel. Állítólag meitei szélsőségesek támadtak rájuk. Meg nem erősített jelentések szerint a kuki-zo tagjai a meitei ellen támadtak, mire erőszak robbant ki az Imphal-völgyben. Május 6-án a hadsereg és a szövetségi csapatok beavatkoztak. A katonai jelenlét ellenére Manipurban még ma is hallani lövöldözést. A gyűlölet és a brutalitás óriási – mondták szemtanúk a CSI-nek.

 

CSI gyorssegély a lakóhelyüket elhagyni kényszerülteknek

Az őslakos törzsi vezetők fóruma szerint legalább 114 kuki-zot megöltek, 197 falut, és több mint 7000 házat felgyújtottak vagy leromboltak, valamint 359 templomot és vallási épületet elpusztítottak. Május 3. óta 41 425 ember kényszerült elhagyni lakóhelyét. A CSI támogatja helyi partnereit, akik sürgősségi segélyt nyújtanak a mindenüket elvesztett kitelepítetteknek. A kitelepítettek iskolákban és más középületekben lévő ideiglenes menhelyeken élnek, sokan az erdőkbe menekültek. A kuki-zo többsége keresztény.

Sírásuk és reményteli imájuk gyakran messzire hallatszik.

 

CSI gyorssegély: Helyi partnereink élelmiszert osztanak a kitelepítetteknek. | © CSI
CSI gyorssegély: Helyi partnereink élelmiszert osztanak a kitelepítetteknek. | © CSI
Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.

Még több hír – Katasztrófa segély