Történet

A Christian Solidarity International (CSI) története és fejlődése dióhéjban.

1977

Hansjürg Stückelberger református lelkész – egy, az üldözött keresztények védelmében, 15 ezer ember részvételével megrendezett néma fölvonulást követően – Zürichben megalapítja a Christian Solidarity International (CSI) keresztény emberi jogi szervezetet. A CSI a tájékoztatásra, beavatkozásokra és tiltakozásokra összpontosít, különösen a kommunista országokban.

1980

Az 1980-as évek közepétől – különösen Peruban és Nicaraguában – konkrét segítség egészíti ki a tevékenységünket.

1991

Azerbajdzsán megtámadja Nagorno-Karabahot, hogy iszlámizálja a keresztény örmény enklávét. A katonai invázió veszélye miatt a CSI légi úton élelmiszereket és gyógyszereket szállít a kis köztársaságba, ezáltal semlegesítve az azeri blokádot.

1995

A CSI kivizsgálja a szudáni polgárháborúban bekövetkezett emberi jogi sérelmeket, és megkezdi a rabszolgák visszavásárlását. Széles koalíciót alkotva mozgósít az észak-szudáni polgárháborús párt szankcióinak felfüggesztésére. 2005 januárjában a CSI képviselőit díszvendégként meghívják az észak-szudáni muszlim és a dél-szudáni keresztény-animista felek közötti békemegállapodás aláírására.

Az 1990-es évek közepétől új segélyprojektek indulnak Romániában, Lettországban, Litvániában, Vietnamban, Egyiptomban és más országokban.​

2006

​Január 1. Hansjürg Stückelberger lemond a CSI igazgatói posztjáról. Lánya, Annette Walder-Stückelberger követi őt a vezetői székben.

2007

A CSI kezd intenzíven részt vesz Irakban, ahol vallási indíttatású erőszak tört ki Szaddám Huszein diktátor megbuktatása után. Az al-Kaida és az Iszlám Állam (Daesh) szunnita szélsőségesei az Irak déli és középső részeiből érkező keresztényeket és mérsékelt muszlimokat veszik célba. A CSI segíti a lakóhelyüket elhagyni kényszerülteket, akiknek többsége az észak-iraki Ninive síkságon keres menedéket.

30 éves a CSI: egyházi és politikai körök jókívánságai arra biztatják a szervezetet, hogy folytassa a vallásszabadság és az emberi jogok iránti elkötelezett tevékenységét.​

2008

Herbert Meier, a kuratórium régi tagja lesz a CSI-Svájc új elnöke.

Stückelberger lelkész lemond a nemzetközi elnökségről. Annette Waldert választják meg helyette.​

2010

Benjamin Doberstein váltja Annette Waldert.

Annette Walder lemondása után Herbert Meier veszi át a nemzetközi elnöki posztot. Szeptember 25-én a CSI tüntetést szervez az iszlám világ keresztényeinek vallásszabadságáért és egyenlőségéért, amelyen 2500 ember vesz részt.

December 10-én, az emberi jogok napján, a CSI – más társszervezetekkel együtt –  50 152 aláírást ad át az ügyben a svájci szövetségi hatóságoknak.

Pakisztánban a CSI elkötelezi magát, hogy célzott segélyekkel segíti a nagy árvíz áldozatait azokon a távoli területeken, ahol a hátrányos helyzetben levő vallási kisebbségek alig jutnak segélyhez.

2011

Július 9: A keresztény többségű Dél-Szudán függetlenségi ünnepére meghívják a CSI képviselőit is. Több évtizedes elkötelezettsége révén a CSI döntően hozzájárult Dél-Szudán különválásához az elnyomó kartúmi rezsim vezette túlnyomórészt iszlám Észak-Szudántól.

Az északon még mindig rabszolgaként tartott emberek felszabadítása folytatódik.

Indiában projektek indulnak a hindu nacionalisták áldozatainak célzott támogatására.

Az úgynevezett „arab tavasz” kapcsán a CSI népirtásra figyelmeztet, és rámutat, hogy a régióban kitört zavargások egzisztenciális következményekkel járhatnak a vallási kisebbségek számára.

2012

A CSI segíti az egyiptomi koptokat, akik Morszi kormányának bukása után a keresztények elleni pogromszerű erőszakhullám áldozatai. A helyszínen fölmérik a szíriai helyzetet, és elindulnak a háborús menekülteket segítő projektek.

A CSI előadássorozatot szervez a „Vallási kisebbségek jövője a Közel- és Közép-Keleten” témában, amely a következő években is folytatódik.

Karácsonykor több városban egyszerre tartanak virrasztásokat az üldözött keresztényekért, ami a következő években rendszeres eseményé válik.​

2013

A CSI konferenciát rendez a közel-keleti vallási kisebbségek jövőjéről az Oxfordi Egyetemen.

Számos projekt indul Nigériában a Boko Haram és más szélsőséges mozgalmak áldozatainak megsegítésére.

Indiában újabb programot hoznak létre az emberkereskedelem áldozatai számára

2015

​December 16-án a CSI benyújtja a berni szövetségi palotában „A közel-keleti vallási kisebbségek elleni népirtás megelőzése” című petíciót. Ezt 41 646 Svájcban élő ember írta alá.

2017

A CSI 40. évfordulóját ünnepli.

Ennek alkalmából számos eseményt, előadást és vitafórumot tartanak Svájcban.​

2018

Dr. John Eibner követi Benjamin Dobersteint az igazgatói székben.

2019

Indiában menedékhelyet nyitnak az emberkereskedelem kiszabadult áldozatainak, ami biztonságos otthont nyújt 36 gyermek számára.

A CSI partnereket talál a mianmari együttműködésre, és kiépíti a projektet. A délkelet-ázsiai keresztények üldözésére való tekintettel a CSI bejelenti, hogy a jövőben Indonéziában és Malajziában is aktivitást vállal.

A CSI a Nigéria jelentés internetes közzétételével megkezdi a nigériai PR-munkát.

A karácsony előtti virrasztást 26 helyszínen tartják, amelyen több mint ezer ember vesz részt.​

2020

​Dr. Peter Märki lelkészt választják a CSI-Svájc Alapítvány új elnökévé. Dr. John Eibner követi Herbert Meiert nemzetközi elnökként, és bejelenti, hogy a nigériai népirtás megelőzéséért és a szíriai vallási pluralizmusért folytatott CSI-kampányok fokozódnak.