CSI: India miniszterelnökének mindenki életét meg kell védenie

A CSI felszólítja Narendra Modi indiai miniszterelnököt, hogy 2023. június 22-i amerikai látogatása alkalmából biztosítsa Manipur állam teljes lakosságának biztonságát, különösen azokét, akiket leginkább célba vesz az erőszak.

CSI: India miniszterelnökének mindenki életét meg kell védenie Manipurban

Bushnupur körzet: A vandálok földúlták a templombelsőt. | © CSI

A Christian Solidarity International (CSI) mélységes aggodalmát fejezi ki az Északkelet-Indiában található Manipur államban zajló erőszak miatt. Az ellenségeskedések már 100 halálos áldozatot követeltek, több mint 6000 otthont és 400 templomot romboltak le, és több tízezer embert kényszerítettek lakóhelye elhagyására. A zavargások 2023. május 3-án törtek ki, és a hindu többségű meitei* nép, valamint a keresztény többségű kuki-zomi törzsek közötti etnikai konfliktus aggasztó méreteket öltött. A CSI szerint a konfliktus nagyrészt etnikai jellegű, bár vallási felhangokkal vegyült.

 

Modi teremtsen békét

„Modi miniszterelnöknek lehetősége van arra, hogy helyreállítsa a békét Manipurban” – mondja John Eibner, a CSI nemzetközi elnöke. Ez nemcsak Modi kormányfői pozíciója miatt van így, hanem azért is, mert Manipur főminisztere, Biren Singh Modi Bharatiya Janata pártjához tartozik. Több jelentés alapján Singh a meitei közösség oldalára állt, súlyosbítva ezzel a konfliktust.

 

A többségnek nincsenek kiváltságai

A konfliktust a helyi népcsoportok békés tiltakozása váltotta ki, a meiteik azon követelése ellen, hogy törzsként ismerjék el őket. Ez a státusz kiváltságokat és védelmet biztosítana a meeitiknek, ami aggasztja a kevésbé befolyásos és szegényebb kuki-zomi közösséget. A kuki-zomiak attól tartanak, hogy a meitei törzsként földet vásárolhatna a hagyományosan védett hegyvidéki területeken, ami eddig a hegyvidéki körzetekben élő törzsek számára volt fenntartva.

 

Elűzve az Imphal-völgyből

„Sürgetjük Modi miniszterelnököt, hogy indítson tisztességes és alapos vizsgálatot az erőszakos cselekményekkel kapcsolatban. A bűnösöket felelősségre kell vonni, függetlenül politikai vagy etnikai hovatartozásuktól” – mondja John Eibner. A Modi-kormánynak mindenképpen véget kell vetnie a manipuri kuki-zomi nép elleni propagandának. Ezt még az AIR 103,5 állami rádióállomás is sugározza Imphalban. A zavargások jelentős demográfiai változást okoztak, és szinte minden törzsi lakost elűztek otthonából az Imphal-völgyben, valamint Churachandpur körzetben minden meiteit, köztük a kormány- és rendőrtisztviselőket is.

 

Az amerikai elnök gyakoroljon nyomást Modira

A CSI Joe Biden amerikai elnökhöz fordul, hogy rábírja Modi miniszterelnököt az összes indiai közösség biztonsága és jóléte szavatolására. John Eibner kijelentette: „Elismerjük az USA és India közötti kapcsolat stratégiai jelentőségét, különösen a Kínával folytatott geopolitikai versenyben, ezért hangsúlyozni kívánjuk, hogy a demokratikus értékek, a polgári szabadságjogok és az emberi életek védelme nem szorulhat háttérbe.”

 

Indiának figyelmet kell fordítania a vallási kisebbségek helyzetére

„A CSI felszólítja Modi miniszterelnököt, hogy fordítson nagy figyelmet az indiai vallási kisebbségek biztonságára és jogaira. Csak 2022-ben a vallási csoportok közel 600 keresztények elleni erőszakos esetről számoltak be, 2023-ban pedig már legalább 300 fejleményről” – mondta Eibner, a CSI elnöke. A CSI bízik abban, hogy Modi miniszterelnök prioritásként kezeli valamennyi közösség biztonságát és jólétét Manipurban és egész Indiában. India ereje gazdag sokszínűségében rejlik – mondta. Ennek egyesítő tényezőként kell szolgálnia, nem pedig a megosztottság forrásaként.

*Meitei nép: A konfliktus hátterében etnikai és vallási okok húzódnak meg. A keresztény őslakosok az ellen tiltakoznak, hogy a nagyrészt hindu vallású meitei közösség a kormánytól „védett törzs” státuszt kapjon. Az ilyen törzseknek bizonyos számú helyet tartanak fönn a kormányzati állások, illetve felsőoktatási helyek betöltésénél. A tüntetéseket a keresztény többségű naga és kuki törzs szervezi, tiltakozva a szerintük egyébként is tehetős meitei nép további támogatása ellen. Manipur állam lakóinak 53%-a a hindu meitei népcsoport tagja.

 

Kitelepített keresztények imádkoznak Manipurban: „Uram, gyógyítsd meg a földünket!”

A nők beszámolnak menekülésükről és az átélt erőszakról

Ének a kitelepítettek táborában: A keresztények kitartanak hitük mellett

Hozzászólás

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.

Még több hír – Vallási kisebbségek