Szélsőségesek keresztény házakat gyújtanak föl, hogy megakadályozzák a templomépítést

Minya tartományban extrémisták április 23-án fölgyújtották több keresztény otthonát, miközben a lakók bent tartózkodtak. Ez az incidens a legutóbbi a keresztények elleni támadássorozatban, amelyeket az elmúlt hónapokban követtek el Minyában.

NévteEgyiptomban mintegy 10 millió keresztény él, többségük kopt ortodox hívő. | © CSIlen

Egyiptomban mintegy 10 millió keresztény él, többségük kopt ortodox hívő. | © CSI

 

2024. április 23-án 23 óra 23 perckor Makariosz püspök, a Minya tartományban működő kopt ortodox egyház vezetője az X-en (korábban twitter) közzétett bejegyzésében azt írta, hogy „szélsőségesek” fölgyújtottak „számos kopt keresztény otthont” al-Fawakhir faluban, és megakadályozzák, hogy az emberek elhagyják az égő házakat.

A püspök három órával később azt közölte, hogy a biztonsági erők végül megérkeztek, ellenőrzésük alá vonták a helyzetet, és letartóztatták a „felbujtókat és elkövetőket”. A püspök kijelentette, hogy „az állami szervek kárpótolni fogják a támadásokban érintetteket”.

„Isten óvja meg szeretett hazánkat, Egyiptomot minden bajtól” – tette hozzá.

 

Támadások akadályozzák a templomépítést

A kopt ortodox egyház egyik forrása a The New Arab lapnak elmondta: az erőszakhullámot az váltotta ki, hogy a faluban új templomot akarnak építeni, amit „a muszlim szomszédok erőszakos elutasítással” fogadtak.

A támadás nem elszigetelt eset volt. A Coptic Solidarity nevű érdekvédelmi csoport szerint „feltűnő hasonlóságot mutat az ugyanabban a kormányzóságban történt korábbi incidensekkel, köztük az Al-Khaiyaryban (2023 szeptemberében), az Abu Qurqasban lévő Manzafat Zaafarana (2024 januárjában) és a Samalutban lévő Al-Azibban (2023 decemberében) történtekkel”. Az összes eddigi támadásnál az agresszív szélsőségesek sikeresen megakadályozták egy templom építését.

Egyiptomban a keresztényellenes erőszakot gyakran az a híresztelés váltja ki, miszerint a keresztények templomokat próbálnak építeni vagy fölújítani. Ez az ellenségeskedés az iszlám saría törvényekben a templomépítésre vonatkozó hagyományos tilalmakat tükrözi. Egyiptomban sok évtizeden keresztül a templomok építéséhez vagy akár csak egyszerű javítások elvégzéséhez is elnöki jóváhagyásra volt szükség.

 

Szélsőséges erőszak

Egy 2016-os törvény célja eredetileg az volt, hogy szabályozza a templomépítés engedélyezési folyamatát, de amint arról az Egyiptomi Kezdeményezés a Személyiségi Jogokért szervezet beszámolt, a rendelkezés nagyrészt nem könnyítette meg a keresztények templomépítését, sőt nem akadályozta meg a templomépítés által kiváltott támadásokat sem.

2022 decemberében például egy al-Beheira tartománybeli faluban a csőcselék megtámadott egy templomot és keresztény házakat, miután a helyi hatóság megpróbálta helyreállítani a templom romos tetőzetét. Nem sokkal ezután az önkormányzat felszólította a keresztényeket, hogy hagyják abba a templom javítását.

Az egyiptomi kopt ortodox egyház Szent Márk apostolra vezethető vissza, és Egyiptomban mintegy 10 millió keresztény él – több, mint bármely más közel-keleti országban. Az egyiptomi keresztények azonban az 1970-es évek óta, amikor az egyiptomi kormány lépéseket tett az állam iszlamizálására, és támogatni kezdte a szélsőséges iszlám csoportokat, egyre több erőszakkal és megkülönböztetéssel szembesültek.

Az erőszak 2011 és 2018 között tetőzött, amikor a dzsihádisták templomok tucatjait gyújtották föl és keresztények százait gyilkolták meg. A legsúlyosabb ilyen zavargás során 2017 virágvasárnap két öngyilkos merénylő 45 keresztényt ölt meg mise közben a tantai és alexandriai templomokban. Maga Makariosz püspök 2013-ban túlélt egy ellene elkövetett merényletet.

 

Keresztényüldözés

Egyiptom elnöke, Abd el-Fattáh esz-Szíszi a Muzulmán Testvériség kormányának 2013. júliusi megdöntése után került hatalomra. Szíszi az egyiptomi keresztények védelmezőjeként tüntette föl magát, és a keresztények elleni nyílt mészárlások az utóbbi években ritkaságszámba mentek.

A keresztények azonban még mindig az üldöztetés számos formájával szembesülnek. Az egyik leghírhedtebb a keresztény nők és lányok iszlámisták általi elrablása, házasságra és az iszlám hit fölvételére kényszerítése. A CSI 2009-ben és 2012-ben tett közzé tanulmányokat erről a jelenségről.

Idén januárban egy 21 éves keresztény nő, Irene Ibrahim Shehata eltűnt a félévi vizsgái közepén. Családjának később azt mondta a rendőrség, hogy a nő férjhez ment egy muszlim férfihoz, és szabad akaratából áttért az iszlám hitre.

Irene édesapja szerint lánya eltűnése óta az egyetlen kommunikáció családjával az egyik testvérével folytatott telefonbeszélgetés volt. Ő hallotta Irene sírását, mielőtt a telefont kikapták a kezéből, majd egy férfihang azt mondta: „Oké, hallottad a hangját, és tudod, hogy jól van, ugye? Most menj a pokolba!”

 

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.