Pakisztán ejtse a keresztény unokatestvérek elleni istenkáromlási vádakat

John Eibner, a CSI nemzetközi elnöke levelet intézett Azam Nazeer Tarar pakisztáni igazságügyi miniszterhez. Pakisztánnak ejtenie kell a keresztény unokatestvérek, Noman Masih és Sunny Waqas elleni istenkáromlási vádakat.

Noman Masih szülei bebörtönzött fiuk fényképével. | © CSI

Noman Masih szülei bebörtönzött fiuk fényképével. | © CSI

2023. május 30-án egy bahawalpuri bíróság bűnösnek találta Noman Masiht az iszlám elleni istenkáromlás vádjában. Az istenkáromlás a pakisztáni büntető törvénykönyv 295-C cikke szerint halállal büntetendő. A fiatal keresztényt ezért halálra ítélték. Ügyvédje fellebbezett a Lahore-i Legfelsőbb Bírósághoz.

 

Négy év a halálsoron

A CSI most levélben fordult Aszam Nazeer Tarar pakisztáni főügyészhez, amelyben sürgeti, hogy helyezze hatályon kívül a Noman Masih és unokatestvére, Sunny Waqas elleni blaszfémia vádját.

 

Június 8-án kelt levelében John Eibner emlékeztet arra, hogy Noman közel négy éve ül a bahawalpuri börtönben a halálsoron. Sunny 2023 februárjában óvadék ellenében szabadult.

A két unokatestvért néhány nap különbséggel tartóztatták le 2019-ben. A rendőrségi jelentés szerint Sunny istenkáromló vázlatokat nyomtatott Mohamed prófétáról, és megmutatta azokat másoknak. Sunny állítólag azt mondta a rendőröknek, hogy unokatestvére, Noman megosztotta vele a képeket. Ezután mindkettőjüket őrizetbe vették.

 

A törvények sértik az emberi jogokról szóló egyezményt

Eibner idézi az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága által 2011. július 28-án kiadott általános nyilatkozatot, amely kimondja: „A vallás vagy más hitrendszer iránti tisztelet hiányának kifejezésére vonatkozó tilalmak, beleértve az istenkáromlásra vonatkozó törvényeket is, összeegyeztethetetlenek a Paktummal [azaz a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányával].”

Pakisztán ratifikálta ezt a jogilag kötelező erejű nemzetközi egyezményt.

Ahmed Shaheed, az ENSZ vallás- és meggyőződés szabadságáért felelős különleges jelentéstevője az istenkáromlásról szóló törvények eltörlésére szólított fel, rámutatva, hogy azok gyakran a kiszolgáltatott vallási kisebbségekkel szembeni vallási intolerancia előmozdítására szolgálnak.

Eibner levelében kifejti, hogy Tarar miniszter maga is a Justice Project Pakistan igazgatósági tagja. A szervezet 2015-ben közzétett egy jelentést, amelyben határozottan elítéli a halálbüntetés alkalmazását blaszfémia vádak esetén Pakisztánban.

 

Védelem a vádlottaknak

A levél végén a CSI nemzetközi elnöke kifejezetten kéri „Noman Masih és Sunny Waqas biztonságának garantálását a börtönből való szabadulásuk után, mivel nagy a valószínűsége annak, hogy vallási szélsőségesek erőszakos cselekményeket követnek el ellenük istenkáromlás ürügyén”.

1987 óta 78 embert öltek meg Pakisztánban istenkáromlás miatt.

A CSI támogatja Noman Masih és Sunny Waqas családját és jogi csapatukat.

 

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.