07. július 2023

Istenkáromlással vádolt pakisztáni muszlim a CSI segítségével került szabadlábra

A Pakisztánban érvényben lévő blaszfémia törvény több ezer embert – keresztényeket és muszlimokat egyaránt – terrorizál. Sarfraz A. (40 éves) muzulmánt letartóztatták, miután egy helyi lelkész istenkáromlással vádolta meg. Őrizetbe vétele után a családja hetekig nem tudta, mi történt vele. Sarfraz majdnem másfél évet töltött börtönben. A CSI segítségének köszönhetően most óvadék ellenében szabadlábon van, és testvérével együtt egy elektronikai boltot nyitott.

Pakisztán: Istenkáromlással vádolt pakisztáni muszlim a CSI segítségével került szabadlábra

Sarfraz A. majdnem másfél évet töltött börtönben. | © CSI

 

Sarfraz mindig is nagyon érzékeny ember volt. De, amikor felesége mindössze két év házasság után elhagyta, az akkor 25 éves férfi mély depresszióba esett. Családja szerette volna, ha pszichológushoz fordul. Apja korai halála miatt azonban nem állt rendelkezésükre az anyagi fedezet..

Ahogy mentális egészsége romlott, Sarfraz egyre jobban elengedte magát. Haja hosszúra nőtt, megjelenése ápolatlan benyomást keltett. Mind gyakrabban beszélt magában, és naphosszat az utcán lődörgött.

 

Egy vallási vezető megkörnyékezi

2020 egyik napján Sarfraz egy közeli bevásárlóközpontba ment teát inni, amikor egy mecset vezetője hirtelen odalépett hozzá, istenkáromlónak nevezte, és ütlegelni kezdte. Hamar megjelent a rendőrség, és Sarfrazt elvitték kihallgatásra. Az őrsről Sarfrazt egyenesen a börtönbe küldték, ahol blaszfémiával vádolták meg.

Sarfraz édesanyja és testvére, Fiaz két hónapig semmit sem tudtak róla. Attól féltek, hogy Sarfaz meghalt. Aztán egy pénteki napon, amikor az édesanyja a mecsetben volt, valaki odalépett hozzá, és elmondta neki, hogy látta Sarfrazt a bíróságon, aki azóta börtönben van. Ez hatalmas sokként érte a családot.

 

Az istenkáromlás vádja mögött álló indítékok

Amikor Fiaz számonkérte a testvérét meggyanúsító mollát (muszlim pap), az így válaszolt neki: „Isten kiválasztott engem, hogy feljelentsem őt azért, hogy házam legyen a paradicsomban.”

Ugyanez a molla két másik embert is megvádolt blaszfémiával. Úgy tűnik, az a célja, hogy népszerűséget szerezzen a közösségi médiában.

Szafraz családjának saját biztonsága érdekében el kellett költöznie, mert a molla azzal fenyegetőzött, hogy több száz támogatójával a házuk elé vonul. „Ki fog megvédeni titeket? A házatokban fogok szégyent hozni rátok” – fenyegetőzött a muszlim pap.

 

A büntetlenség légköre

Sarfraz esete jól példázza, hogy a Pakisztánban érvényben lévőistenkáromlási törvény hogyan teremtette meg a vallási terror büntetlenségének légkörét. Rosszindulatú emberek könnyen fegyverként használhatják föl a hamis istenkáromlási vádakat, amelyeket nehéz megcáfolni, és amelyek gyorsan a vallási konfliktusok gyújtópontjaivá válnak.

Ebben a rendszerben a vallási kisebbségek, az alacsony társadalmi státuszúak, valamint a mentális egészséggel vagy fogyatékkal küzdők különösen kiszolgáltatottak.

A pakisztáni büntető törvénykönyv 295. szakasza szerint az istenkáromlás halállal büntetendő. A jelenlegi blaszfémia törvény 1987-es hatályba lépése óta közel 2000 embert vádoltak meg istenkáromlással, és 78 embert még a bírósági tárgyalás előtt meglincseltek.

 

Szabadulás és újrakezdés

A CSI jogsegélyt nyújtott Sarfraznak 17 hónapos börtönbüntetése alatt. A férfi 2022-ben végül óvadék ellenében szabadult. Az ellene fölhozott vádak azonban továbbra is érvényben maradtak, és az óvadékot bármikor visszavonhatják.

A CSI pénzügyi támogatásának köszönhetően Sarfraz és Fiaz elektronikai berendezések javításával foglalkozó vállalkozást nyithatott. Most már képesek előre tekinteni. „Nagyon hálásak vagyunk Allahnak, amiért elküldött titeket, hogy segítsetek nekünk” – mondják.

A CSI jogi és pénzügyi támogatást nyújt a blaszfémiával vádolt ártatlanoknak Pakisztánban. Felszólítjuk a pakisztáni hatóságokat, hogy helyezzék hatályon kívül az istenkáromlással kapcsolatos törvényeket, amelyek összeegyeztethetetlenek a kötelező érvényű nemzetközi emberi jogi egyezményekkel, és engedjék szabadon mindazokat, akik jelenleg blaszfémia vádjával börtönben ülnek.

https://www.csi-magyarorszag.hu/hirek/pakisztan-ejtse-a-kereszteny-unokatestverek-elleni-istenkaromlasi-vadakat/

https://www.csi-magyarorszag.hu/hirek/halalra-iteltek-noman-masiht-a-tovabb-kuzd/

Sarfraz A. megköszöni a CSI segítségét

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.