13. június 2023

Sunny Waqas és Noman Masih

Sunny Waqas (23) és unokatestvére, Noman Masih (21) négy éve ül a halálsoron istenkáromlás vádjával. 2023 januárjában elrendelték, hogy Sunnyt óvadék ellenében szabadlábra helyezik, de még mindig őrizetben van. Május 30-án egy bahawalpuri bíróság halálra ítélte Nomant.

Noman Masihra és Sunny Waqasra halálbüntetés vár. | © CSI
Noman Masihra és Sunny Waqasra halálbüntetés vár. | © CSI

Profil

Ország: Pakisztán

Feltöltve: 2019. június 30. (Sunny); 2019. július 1. (Noman)

Jelenlegi helyzet: halálra ítélték (Noman); óvadék ellenében szabadlábra helyezték (Sunny).

 

Ima szempontok:

  • Adjunk hálát Istennek, hogy Sunnyt szabadon engedik.
  • Imádkozzunk Nomanért, hogy őt is szabadon engedjék.
  • Imádkozzunk a családjaikért.

 

Frissítés

2023

Május 30-án egy bahawalpuri bíróság halálbüntetést szabott ki a 22 éves Nomanra. Istenkáromlásért ítélték el, ami a pakisztáni istenkáromlási törvény 295-C szakasza szerint halállal büntetendő. Noman ügyvédje, Lazar Allah Rakha nagy csalódottságának adott hangot az ítélet miatt. Szerinte az ügyészség semmilyen bizonyítékot nem mutatott be az istenkáromlás vádjára.

Január 17-én a Lahore-i Legfelső Bíróság elrendelte, hogy Sunnyt óvadék ellenében szabadlábra kell helyezni, mivel az ellene folyó eljárást nem fejezték be az előírt kétéves határidőn belül. Most arra vár, hogy kiengedjék a börtönből. Sunnyt 2019-ben tartóztatták le.

A bíró 4 millió rúpiában (5,2.-MHUF) állapította meg az óvadékot, ami a pakisztáni törvények szerinti maximális összeg nyolcszorosa. Sunny unokatestvére, Noman még mindig börtönben van.

2022

Anjum Paul, a CSI helyi partnere meglátogatta mindkét családot. A CSI anyagilag segíti őket, és jogi lépéseket tesz annak érdekében, hogy bizonyítékok hiányában ejtsék a fiatalemberek elleni vádakat. Dr. John Eibner, a CSI elnöke levelet küldött Aszam Nazeer Tarar pakisztáni igazságügyi miniszternek, amelyben arra kérte, hogy az igazságosság és a vallási tolerancia szellemében cselekedjen, és ejtse a vádakat Sunny és Noman ellen.

Sunny édesanyja, Rehana nagyon aggódik. Minden héten négy órát utazik, hogy meglátogassa fiát a börtönben, és ételt vigyen neki. Aztán négy órát utazik haza. A család eladósodott, és már nem érzi magát biztonságban. Sunny bátyja, Rahul félelmében otthagyta az iskolát. Ahogy a húga, Mehwish is. Noman családja hasonló helyzetben van. Kétségbe vannak esve, félnek és segítséget kérnek.

2019

  • Sunny Waqast (23) és unokatestvérét, Noman Masih-t (21) 2019. június 29-én tartóztatták le a WhatsAppon keresztül kapott Mohamed próféta-rajzokkal kapcsolatban.
  • A két férfit „Mohamed próféta megsértésével” (a pakisztáni büntető törvénykönyv 295-C szakasza) vádolták, amiért halálbüntetés jár.
  • Sunnyt és Nomant átszállították a Bahawalpur börtönbe, ahol halálra ítéltek vannak.
  • Amikor Sunny apja, Mustaq megtudta fia letartóztatását, sokkot kapott. Bal karja lebénult, és a mai napig nem teljesen működőképes.

 

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.