Az ifjú apa a blokád ellenére három hónap után újra együtt a családjával

Sasun valójában csak pár órára akart Hegyi-Karabahból Jerevánba utazni. De mivel Azerbajdzsán aznap lezárta a régiót a külvilággal összekötő egyetlen utat, három hónapra elszakadt feleségétől, Linától és a kisfiuktól. A család most Jerevánban él. Linát azonban gyötri a honvágy.

Tiltakozás
Örményország: Az ifjú apa a blokád ellenére három hónap után újra együtt a családjával

Állj mellénk!

Írd alá a Sasunt bátorító üzenetet!

Joel Veldkamp, a CSI munkatársa (bal 2.) Sasunnal, a sógornőjével, Okszánával és kisfiával, Andranikkal. | © CSI

 

Amikor 2022. december 12-én reggel Sasun felébredt, búcsúcsókot adott Linának és újszülött fiának. Ezután rövid üzleti útra indult Jerevánba (Örményország fővárosába). Sasun nem tudhatta, hogy három hónapig nem fogja viszontlátni a családját.

Azon a napon Azerbajdzsán megkezdte annak az egyetlen keskeny földsávnak a lezárását, amely szülőföldjét összeköti Örményországgal és a világ többi részével. Nem sokkal később Azerbajdzsán elvágta a gáz- és villanyvezetékeket is az egész tartományban. Azóta Hegyi-Karabah és az ott élő 120 000 örmény keresztény ostrom alatt állt, mígnem az enklávé a túlerőben lévő azeri hadsereg támadására 2023. szeptember 21-én beszüntette a harcokat.

 

Hatalmas lelki teher

„Nincsenek szavak arra, milyen nehéz, amikor az ember nem láthatja a családját” – hangsúlyozza Sasun. „Dolgozni sem tudtam. Minden nap egy hónapnak tűnt.”

Végül a Nemzetközi Vöröskeresztnek (ICRC) sikerült átjuttatnia Sasun feleségét és kisfiát a blokádon. Ez lehetővé tette, hogy a család újraegyesüljön Jerevánban.

De Sasun felesége, a Hegyi-Karabahból származó Lina ma is hiányolja saját családját, és honvágya van szülőföldje tágas terei után. „A feleségem aggódik az apja, anyja és a kisöccse miatt, akik még mindig Karabahban vannak” – mondta Sasun a korábban CSI csapatának Jerevánban. „Tudták, hogy bármikor bekövetkezhet az újabb támadás. Az apósom erre mindig azt mondta: »Megölhetnek, ha akarnak, de én sosem hagyom el az otthonom.«”

 

Csak reménykednek

Okszana, Sasun sógornője Jerevánban él és dolgozik, míg családja a blokád óta Hegyi-Karabahban rekedt. „Nagyon fáj nekem a tudat, hogy a családom szenved, és én nem tehetek értük semmit – mesélte aggódva. – Az egyetlen dolog, ami nekünk keresztényeknek maradt, az az Istenbe vetett hitünk. Ő az egyetlen reményünk.”

A CSI Örményországban segít biztonságos lakhatást találni a hegyi-karabahi menekülteknek, valamint támogatjuk őket új munkahelyek és vállalkozások létrehozásában. De már látszik, hogy népirtás van kibontakozóban, és a menekültáradat megindulásával még több támogatásra lesz szükség.

Tiltakozás

Írd alá a Sasunt bátorító üzenetet!

Szöveg
Krisztusi Szolidaritás
1242-Budapest
Pf 291

Dear Sasun,

It must have felt worse than the most horrible nightmare for you: On December 11. 2022, you traveled from Nagorno-Karabakh to Yerevan for a short business trip. Azerbaijan's blockade started the next day, and you couldn't return home. For three months you had to hold out separately from your wife and son.
We are grateful that today you are reunited with your family. Nevertheless, you and especially your wife suffer from the fact that you had to leave Nagorno-Karabakh. From the bottom of our hearts, we pray for you. We do not give up hope that you will be able to return to your wife's homeland.
With warm greetings and blessings,



A legszörnyűbb rémálomnál is rosszabb lehetett, amikor 2022. december 11-én Hegyi-Karabahból Jerevánba utaztál egy rövid üzleti útra. Másnap Azerbajdzsán blokádot épített, és te már nem tudtál hazatérni. Három hónapig nem láthattad a feleségedet, sem a kisfiadat.
Hálásak vagyunk, hogy újra együtt lehetsz a családoddal. De te, és különösen a feleséged szenved attól, hogy el kellett hagynotok Hegyi-Karabahot. Szívből imádkozunk értetek. Nem adjuk föl a reményt, hogy egyszer még visszatérhettek feleséged szülőföldjére.

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.