Binniyat 91 napi fogság után végre szabad!

A keresztény újságírót és emberjogi aktivistát 2022. február 3-án szabadlábra helyezték. A CSI követeli, hogy Binniyatot minden vád alól mentesítsék.

Luka Binniyat végre elhagyhatta a börtönt. A CSI most a bátor újságíró teljes fölmentését követeli. | © zvg

Luka Binniyatot 2022. február 3-án végül kiengedték a közép-nigériai Kaduna városi fogdából. A bátor újságíró elleni vádakat azonban továbbra is fönntartják.

Kemény óvadéki feltételek

A szövetségi bíróság február első hetében elrendelte Binniyat óvadék ellenében történő szabadon bocsátását. A bíró által megszabott óvadéki feltételek azonban szigorúak és nehezen végrehajthatók voltak: két személynek kellett kezességet vállalnia az óvadék letételéért. Binniyatot csak ezután engedték ki a fogdából. Mindkét kezesnek banki adatokkal kellett igazolnia, hogy legalább 1 millió naira (körülbelül 750.000.-Ft) készpénz van a számláján. Ezenkívül mindkettőjüknek hitelt érdemlően igazolniuk kellett, hogy földtulajdonnal rendelkeznek Kaduna államban.

Szerencsére sikerült két kezest találni, akik teljesítették a fenti feltételeket.

Egy sajtócikk miatt vették őrizetbe

Luka Binniyatot 2021. november 4-én tartóztatták le Kadunában. https://www.csi-magyarorszag.hu/hirek/szabadsagot-luka-binniyat-szamara/

Az ok a keresztény újságírónak a The Epoch Times című lap 2021. október 29-i számában közölt cikke volt. Ebben Binniyat többek között azt állítja, hogy 2021. október 26-án fulani iszlámista fegyveresek négy keresztényt gyilkoltak meg Kaduna államban.

A cikk szerint Kaduna muszlim kormányzója, Nasir el-Rufai „helyiek és néhány pásztor közötti összecsapásnak” minősítette a támadást. El-Rufai megtagadta az elkövetők felelősségre vonását is.

Cikkével Luka Binniyat megsértette a számítástechnikai bűnözés megelőzéséről és tilalmáról szóló törvényt, amiért vádat emeltek ellene. A CSI a keresztény újságíró azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását kérte.

Minden büntetés alól mentesítsék

A CSI megkönnyebbült és hálásak vagyunk, mert Luka Binniyat szabadlábon van, és újra a családjával lehet. A CSI azonban követeli, hogy ejtsék az ellene fölhozott összes, újságírói tevékenységével kapcsolatos vádat, amelyet a jelek szerint a dél-kadunai válságot bíráló médiajelentésének elfojtása motivált.

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.