Az új nigériai elnök állítsa meg a népirtást

Egy keresztény ifjúsági szervezet felhívást intézett az ország új elnökéhez és a helyi kormányzóhoz, hogy vessenek véget a keresztények elleni erőszaknak Plateau államban (Közép-Nigéria). A felszólítás azután érkezett, hogy június 11-én, a vasárnapi misét követően fuláni fegyveresek lerohantak négy települést.

Plateau rendőrfőnöke értékelő látogatásán Jolban. | ECCVN

Plateau állam rendőrfőnöke a támadásokat követően értékelő látogatást tett Jolban. | ECCVN

Mintegy 20 ember meghalt, sokan pedig megsebesültek, amikor fuláni fegyveresek behatoltak Riyom és Barkin Ladi önkormányzati körzetek négy településére, feltehetően azért, hogy ott legeltessék a szarvasmarháikat – közölte a Berom Ifjúsági Munkásszövetség (BYM) egy videoüzenetben.

A BYM elnöke, Barrister Solomon Dalyop Mwantiri adta át a Bola Ahmed Tinubu új elnöknek és Caleb Mutfwam Plateau állam kormányzójának címzett üzenetet. Ebben az állam egyes részein „folyamatban lévő népirtásra” utalt.

 

19 halott, 12 ezer kitelepített

Mwantiri, a CSI helyi partnere elmondása szerint a – Rim, Jol, Kwi és Gana-Ropp – falvakat éppen akkor özönlötték el a motorkerékpárokon és kisbuszokon érkező fegyveresek, amikor a hívők mise után kiléptek a templomból.

„Jelenleg 19 halálos áldozatunk van, sok a sebesült és több mint 12 ezer embernek kellett elhagynia a lakóhelyét” – mondta Mwantiri.

A nigériai híradások szerint a halottak között van a Krisztus a Nemzetek Egyháza lelkésze, Nichodemus Kim tiszteletes is.

„Mély fájdalommal tölti el szívünket az, amit a fuláni milíciák és más terrorista elemek az államban jelenleg ártatlan állampolgárok ellen elkövetnek” – folytatta Mwantiri.

Hozzátette, hogy a fuláni betolakodók legalább 102 falut foglaltak el az államban.

 

Tomboló terror

„Nagyon fontos, hogy tudassuk önökkel, hogy az államban kialakult helyzet nem a farmerek és a pásztorok közötti összecsapás, hanem teljes banditizmus és terrorizmus, amelyet a fuláni milíciák irányítanak” – jelentette Mwantiri az elnöknek és a kormányzónak.

A Nigéria hatalmas középső övében (Middle Belt) fekvő 5 milliós Plateau állam a február 25-i elnökválasztás óta – amelyet a kormányzó APC (All Progressives Congress) párt jelöltje, a muszlim Bola Tinubu nyert meg – az erőszak melegágya.

2023. április második felében több mint 30-an haltak meg a keresztény falvak elleni rendszeres támadásokban Mangu, Bokkos, Barkin Ladi, Riyom, Jos South és Bassa önkormányzati körzetekben. Mangu városában pedig május 16-tól négy egymást követő napon több mint 120 falubeli halt meg.

 

Middle Belt

Middle Belt (Közép-öv) hatalmas sávja – amelyet nagyrészt eltérő kultúrájú etnikai kisebbségek laknak – szabályosan kettészeli Nigériát. A muzulmán fulanik gyilkolják és kiűzik a keresztényeket az övezetből. Az északról délre vándorló fegyveres nomád pásztornép óriási veszteségeket okoz a helyi állattenyésztőknek és földműveseknek. A keresztények rettegnek, mert az egymást követő muszlim kormányok gyakorlatilag megengedik a fulani törzsnek a szabad földfoglalást. „A fölfegyverzett fulani állattartók tomboló erőszaka és a mezőgazdasági területek tönkretétele Middle Beltben akkora probléma lett, amelyet valahogy kezelnünk kell” – nyilatkozta már évekkel ezelőtt a benini egyház (Dél-Nigéria) Justitia et Pax Bizottsága.

A közép-nigériai Jos, Plateau szövetségi állam fővárosa pontosan azon a „törésvonalon” fekszik, amely elválasztja egymástól a több mint 222 milliós ország túlnyomórészt muszlim lakosú északi felét a déli országrésztől, ahol a keresztények vannak túlsúlyban. Jos ezért a muzulmán-keresztény ellenségeskedés egyik gócpontja. Afrika legnépesebb országában a keresztényellenes erőszakcselekmények mára elérték a népirtás szintjét. Meghökkentő, hogy az egyharmad Magyarország méretű állam ugyanakkor a béke és turizmus otthonaként (The Home of Peace and Tourism) láttatja önmagát.

 

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.