Plateau kormányzója népirtásnak nevezi a folyamatban lévő erőszakot

Caleb Mutfwang, a nigériai Plateau állam új kormányzója elítélte a gyilkossági hullámot, és az ott élő lakosság kiirtására irányuló összehangolt tervről beszélt. Ő az első választott nigériai tisztségviselő, aki a támadásokkal kapcsolatban a „népirtás” kifejezést használja.

Nigéria: Plateau kormányzója népirtásnak nevezi a folyamatban lévő erőszakot

Caleb Mutfwang meglátogatta a támadásra kiszemelt falvakat. | ECCNV/Facebook

 

Plateau tartomány (Közép-Nigéria) hivatalos honlapján úgy hivatkozik magára, mint „a béke és turizmus hazája”. De ez a régió, amely egykor turisztikai mágnes volt, az elmúlt hónapokban az erőszak központjává vált. A dzsihádista támadásokkal kapcsolatos adatokat gyűjtő Intersociety nevű civil szervezet szerint a 2023. januártól-júniusig tartó hat hónapban a merényletek 502 keresztény áldozatot követeltek.  Az Intersociety a halottak számát egész Nigériára vetítve 2500-ra becsüli.

Június 9-én a Channels TV-nek nyilatkozva Mutfwang kormányzó „színtiszta népirtás” politikájáról beszélt, amelyet Plateau népe ellen folytatnak. Legalább 150 lakost öltek meg az elmúlt három hétben – mondta –, és 30 000 ember él táborokban, miután elűzték őket otthonukból.

A kormányzó szerint a legutóbbi gyilkosságok nagyrészt az állam északi részén, többek között Mangu önkormányzati körzetében történtek. Mutfwang, aki az ellenzéki Népi Demokratikus Párt politikusa, a Mangu önkormányzati tanács elnöke volt, mielőtt május 29-én Plateau kormányzójává választották.

 

Világos szavak

Mutfwang megismételte állításait egy másik interjúban, amelyről a nigériai Independent újság számolt be június 23-án. „Amit látunk, az egyértelműen népirtás… egy szándékos és megrendezett terv szerint, amelynek célja emberek tömeges kiirtása” – állította.

Franklyne Ogbunwezeh, a CSI vezető nigériai kutatója szerint Mutfwang szóhasználata az államában történtek leírására „nagyon jelentős”.

„Ez az első alkalom, hogy egy választott nigériai tisztségviselőnek volt bátorsága népirtásnak nevezni a gyilkosságokat” – fűzte hozzá. A tisztviselők jellemzően inkább a földművesek és pásztorok közötti „összecsapásokról” beszélnek a termőföldek miatt.

Ogbunwezeh szerint Mutfwang kijelentéseinek súlya van, tekintve, hogy nemcsak Plateau kormányzója, de biztonsági főnöke is.

Hozzáteszi: „Úgy tűnik, a CSI értékelése visszhangra talál a nigériai hatalmi körökben.” A CSI 2020-ban népirtásra való figyelmeztetést adott ki a nigériai keresztények ellen.

 

A támadók azonosítása

Mutfwang kormányzó nem nevezte meg a támadókat, csupán szemtanúk beszámolóira hivatkozott a „külföldi zsoldosokról”.

A CSI Plateau államban működő partnere, Solomon Mwantiri azonban a fulani milíciákat teszi felelőssé. Mutfwang kormányzóhoz és Bola Tinubu elnökhöz intézett múlt havi felszólításában így írta le az államban kialakult helyzetet: „teljes körű banditizmus és terrorizmus, amelyet a fulani milíciák irányítanak.”

Amikor Muftwang külföldi zsoldosokról beszél, burkoltan talán más nyugat-afrikai országokból származó fulani milíciákra utal – kommentálja Ogbunwezeh. „Fulanik nem csak Nigériában vannak. Szétszóródtak egész Nyugat-Afrikában. Hiteles források szerint más afrikai országokból származó fulanik is részt vettek a Middle Belt (Közép-öv) keresztény közösségei elleni támadásokban.”

 

Vallási dimenzió

A közelmúltban Plateau államban elkövetett támadások túlnyomórészt keresztény közösségeket érintettek, és a halottak között vannak templomból hazatérők és több lelkész is. Mutfwang kormányzó mégsem említette, hogy keresztények lennének a célpontok.

Ogbunwezeh hozzáteszi: „A kormányzónak jó oka van arra, hogy miért nem hangsúlyozza a népirtás vallási dimenzióját. Talán nem akarja elmélyíteni a konfliktust, vagy nem akarja még tovább rontani az iszlám és a kereszténység közötti, már amúgy is feszült viszonyt Middle Beltben. De nem látom, hogy a népirtás vallási dimenziójának figyelmen kívül hagyása hogyan segíthetne a támadások megállításában, ha ez a szándék.”

 

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.