Sürgősségi segély és menedék a földrengés túlélőinek

A Szíriában és Törökországban pusztító földrengés következtében emberek milliói vesztették el otthonukat. A CSI helyi partnerei továbbra is gyorssegélyt nyújtanak. Ugyanakkor teljes szívvel azon dolgoznak, hogy az érintetteknek tető legyen a fejük fölött az elkövetkező hónapokban.

A CSI helyi partnerei gondoskodnak a földrengés áldozatairól. | © CSI

A 2023. február 6-i földrengésekben több mint ötvenezer ember halt meg – legtöbben a törökországi Antakya városában és környékén. De drámai a helyzet a szíriai nagyvárosban, Aleppóban is, ahol mintegy ötszázan haltak meg. Nabil Antaki (a Kék Marista Testvérek tagja), a CSI partnere így emlékszik vissza: „Hajnali 4 óra 17 perckor történt. Esett az eső, -2 Celsius-fok volt. A föld elkezdett remegni alattunk. Épületek dőltek össze. Más házak meginogtak, különösen a felső emeletek. Kétmillió ember menekült el otthonából. Az a 45 másodperc, ameddig rengés tartott, egy örökkévalóságnak tűnt.”

A Kék Marista Testvérek azonnal cselekedtek. Fél óra sem telt el a földrengés óta, máris megnyitották otthonuk ajtaját. Néhány óra alatt több mint ezer ember talált menedéket náluk. Ételt, meleg italt, takarókat és matracokat kaptak.

 

Átvállalnak egy évi bérleti díjat

Aleppó Kék Maristái heteken át nemcsak több száz túlélőnek nyújtottak menedéket, de gondoskodtak is róluk. A CSI többi aleppói partneréhez, a maronita és a szíriai ortodox egyházakhoz hasonlóan ők is folytatják a túléléshez nélkülözhetetlen gyorssegélyek osztását, valamint a trauma leküzdéséhez szükséges támogatást. Ezzel egyidejűleg vállalják a földrengés áldozatainak menedéket nyújtó terhet is. „Mert több százezer ember lakása lakhatatlan a jelenlegi állapotában” – magyarázza Nabil Antaki.

A Kék Maristák mérnökökből álló bizottságot alakítottak. A szakemberek fölmérik a lakások állapotát. Ha az elfogadható, az elmenekült lakókat arra ösztönzik, hogy hazatérjenek. „De ha a lakásuk lakhatatlan állapotban van, akkor egy évig bérelünk nekik egy másik lakást, amíg a szükséges javításokat elvégezzük.”

A 2 milliós nagyváros Aleppó lakói mellett a CSI a Földközi-tenger partján fekvő Latakiában és a Homsztól északra lévő Hamában is segít az érintetteknek.

 

Átfogó támogatás Törökországban

A földrengés áldozatai megsegítésére a földrengés sújtotta dél-törökországi Antakya városában és más területeken a CSI együttműködik a helyi protestáns egyházakkal. Amint arról a helyszínen dolgozó egyházi munkatársak beszámolnak, a földrengés sújtotta övezetben legfőbb szükséglet az élelmiszer, az ivóvíz, a higiénia és a menedék.

A CSI helyi partnerei rendszeresen osztanak élelmiszert. Emellett több száz sátrat állítottak föl hajléktalan családok számára, köztük egy sátrat, ahol gyermekeknek kínálnak tevékenységeket. Hasonlóképpen, minden esetben higiéniai létesítményeket és egy víztisztító telepet is fölszereltek.

Szíriához képest a török földrengés sújtotta övezetben sokkal több ház omlott össze és vált a földdel egyenlővé, ezért ott egész sátorvárosokat építenek.

 

Konténerváros

A tavasz beköszöntével a földrengés térségében megkezdődött az esős évszak. Ez megnehezíti a sátrakban élő rengeteg ember amúgy is szörnyű helyzetét. Emiatt szükség van konténerek telepítésére.

A CSI szíriai és törökországi partnereit megdöbbentette a hatalmas mértékű svájci szolidaritás. Őszinte köszönetüket szeretnék kifejezni azért a rengeteg adományért, amelyek lehetővé teszik a segítségnyújtást a helyszínen.

Köszönjük, hogy támogatod a földrengés áldozatait!

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.

Még több hír – Katasztrófa segély