Kedves Támogatónk!

A vallási indíttatású üldöztetés különböző okokra vezethető vissza, de bármerre nézünk is mai megrendült világunkban, azt tapasztaljuk, hogy mindenütt egyre terjed.

Több támadásban legalább 310 embert öltek meg húsvétvasárnap. Egyik célpont a Batticaloa városban álló Zion-templom volt. | zvg

Több támadásban legalább 310 embert öltek meg húsvétvasárnap. Egyik célpont a Batticaloa városban álló Zion-templom volt. | © zvg

Iránban, ahol a kezdetektől jelen van a kereszténység, az államilag elismert felekezetek közé tartozik, gyakorlatban mégis kegyetlenül üldözik az iszlámról áttérőket, de még azokat az ügyvédeket is, akik a bíróság előtt védik őket. Sorra érkeznek a CSI központjába hírek az újabb és újabb őrizetbe vételekről. Legutóbb hat áttért teheránit tartóztattak le hajuknál fogva előrángatott ürügyekkel, egyikük – Fariba Dalir – szabadon bocsátását követeljük. Sajnos, ugyanez a sorsa az algériai keresztényeknek is.

Srí Lankán, ahol a korrupciós botrányokba végül belebukott Gotabaya Rajapaksa elnök a kirobbant tüntetések elől elmenekült az országból, maga mögött hagyva egy összeomlott gazdaságot, az elenyésző számú keresztény kisebbség már csak külföldi hittestvérei adományaiban bízhat.

A Nigéria hatalmas középső részén (Middle Beltben) élő keresztények régóta szenvednek az iszlámista Boko Haram terrorszervezet és a szélsőséges fulani fegyveres pásztorok erőszakától. Ez – az állam által hallgatólagosan eltűrt – kegyetlenség mostanra olyan méreteket öltött, hogy a CSI egy lehetséges népirtásra figyelmeztet.

A keresztények rettegnek, mert a muszlim Muhammadu Buhári elnök kormánya gyakorlatilag megengedi a fulaniknak a szabad földfoglalást. A gaztettek ellen a benini (Dél-Nigéria) katolikus egyház Justitia et Pax Bizottsága régóta folyamatosan tiltakozik.
Irakban Louis Raphaël Sako káld katolikus pátriárka nemrég újra hangsúlyozni kényszerült, hogy a keresztények is az ország őslakosai, ezért ne szorítsák háttérbe, ne alázzák meg és ne kezeljék őket másodrendű állampolgárokként.

Pedig a „közösségekkel szemben elfogadó, demokratikus” bagdadi kormány ígérete szerint az „államigazgatás összetételének tükröznie kell az etnikai és a felekezeti sokszínűséget”.

 

A fenti – kiragadott példák – csak megerősítik a zsoltáros ősi bölcsességét:

„Uram, neved fennmarad örökké, emléked nemzedékről nemzedékre, Uram! Mert az Úr megőrzi népét, és megkönyörül szolgáin. A pogányok istenei arany és ezüst, emberi kéznek művei. Van szájuk, de nem beszélnek, van szemük, de nem látnak. Van fülük, de nem hallanak és szájukban nincs lehelet. Hasonlók azokhoz, akik csinálták őket, és mindazokhoz, akik bíznak bennük. Áldjátok az Urat, ti istenfélők, áldjátok az Urat!” (Zsolt 135, 13-20)

Hálás köszönettel minden támogatásért a hitük miatt üldözöttek nevében,

Budapest, 2022. augusztus 1.

Viz Péter

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.