Joel Veldkamp: „Nigériában lassított felvételen történik a népirtás!”

Caroline Cox (Humanitarin Aid Relief Trust Hart), Hassan John (Nigériai Anglikán Egyház) és Joel Veldkamp (Christian Solidarity International CSI) online konferencián vitatták meg a nigériai emberi jogi helyzetet. Mindhárman egyetértenek: „Etnikai tisztogatás folyik Nigéria középső részén.”

3b3fca8d-Joel-Veldkamp-Printsreen-csi_1250_600

Pünkösd vasárnapján merénylők támadták meg Owo (Délnyugat-Nigéria) Szent Ferenc templomát. Több mint 40 nő, férfi és gyermek halt meg a golyózáporában. Több tucatnyian megsérültek, néhányan súlyosan. Az áldozatok pontos számát még nem tisztázták. Miért nem váltott ki világszerte felháborodást ez a szörnyű, véres tett? Miért ítélte el olyan tétován a nigériai kormány a mészárlást? Miért vannak még mindig szabadlábon az elkövetők?

A gyilkosságot lekicsinylik

Baroness Caroline Cox (Humanitarin Aid Relief Trust Hart), Hassan John lelkész (Nigériai Anglikán Egyház) és Joel Veldkamp (CSI) június 28-án online panelen vitatták meg a nigériai emberi jogi helyzetet, amelyet évek óta követnek. 2022 tavaszán személyesen, kézből szereztek információkat a helyszínen. Számukra egyértelmű: „Nigéria egyes részein a világ szeme előtt etnikai tisztogatás zajlik.” A tisztviselők lekicsinylik az erőszakot Nigéria középső részén, Middle-Beltben. A nigériai sajtó elborzasztó napi hírei merényletekről – különösen a keresztény lakosság ellen – mást mondanak. A CSI fölsorolja a nigériai médiában elkövetett támadásokról szóló összes sajtóközleményt.

Veldkamp: „Ez egy szervezett kampány!”

Joel Veldkamp, ​​a Christian Solidarity International (CSI) munkatársa hozzászólásában hangsúlyozta: „Ezek nem véletlenszerű gyilkosságok.” A terrort és a halált célzottan használják fel arra, hogy kiűzzék a keresztényeket Közép-övből. A déli Kaduna régióban már 145 egykori keresztény közösséget foglaltak el a fulani milíciák és az őket követő telepesek. Veldkamp így folytatta: „Benue államban több mint egymillió keresztényt támadtak meg és űztek el. Plateau államban pedig számos keresztény falut meghódítottak és átneveztek.” Ez elfedi az előző lakosokhoz fűződő kapcsolatot, ami a népirtás klasszikus stratégiája. Joel Veldkamp egyértelművé tette: „Ez egy szervezett etnikai tisztogatási kampány, sőt talán népirtás is.”

A kormány kudarcot vall

Bár a nigériai hadsereg mindenütt jelen van Közép-övben, a keresztény civilek elleni támadások továbbra is töretlenül folytatódnak. Joel Veldkamp: „A túlélők elmondták nekünk, hogy a hadsereget hívták segítségül. De a katonák csak a támadások befejezése után jöttek; néha órákkal vagy akár napokkal később.” Veldkamp nem tudja megmondani, hogy a nigériai biztonsági erők vagy azok egy része valóban együttműködött-e a támadó fulani milíciákkal. Tagadhatatlan azonban, hogy a nigériai hatóságok üldözik azokat az újságírókat és bejelentőket, akik felhívják a figyelmet erre a válságra. A kormánynak nem sikerül megállítani az erőszakot.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság szerepe

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság szoros kapcsolatban áll a nigériai kormánnyal. Nagy összegeket fektettek be a nigériai hadsereg kiképzésébe és felfegyverzésébe. „Egy olyan hadseregbe, amely most tétlenül nézi, hogy a keresztényeket kiűzik hazájukból” – állítja Veldkamp. A vallás- és meggyőződésszabadságról miniszteri konferenciát tartottak Londonban 2022. július 5-én és 6-án. Joel Veldkamp ​​a CSI megbízásából részt vett a konferencián, és kritikusan fogalmazott: „Nigériában a világ talán leghalálosabb vallási üldözését éljük meg anélkül, hogy az USA és Nagy-Britannia befolyását felhasználná annak megállítására. Szóba kerül egyáltalán Middle-Belt helyzete? Középső-öv „az a hőmérő, amellyel az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vallásszabadság iránti elkötelezettségének komolyságát mérik Nigériában. Etnikai tisztogatás folyik ott, lassított népirtás.” Ha egy kormány valóban törődik Nigériával és a vallásszabadsággal, akkor csak egy követelés van: „Hagyd abba a gyilkosságot! Mentsd meg Middle-Beltet!»

Fiona Bruce: „Nigéria egyre inkább kérdéssé válik az alsóházban”

Az online panel egyik vendége Fiona Bruce brit képviselő és a vallás- és meggyőződésszabadság különmegbízottja volt. Megköszönte Joel Veldkampnak a „meggyőző előadást”, és megígérte, hogy továbbítja annak tartalmát Vicky Ford Afrikáért felelős miniszternek. Bruce arra biztatta az emberi jogi szervezeteket, hogy tartsák fenn a nyomást. Ő maga nemrég sürgős kérelmet nyújtott be az alsóházban, és az első vita már meg is történt. Nigéria egyre inkább kérdéssé válik a brit alsóházban. Bruce csalódottságának adott hangot az Egyesült Államok nigériai politikája miatt.

Az amerikai szenátorok hangsúlyozzák a CSI jelentőségét

Június 22-én a CSI nemzetközi elnöke, dr. John Eibner sürgette Liz Truss brit külügyminisztert, hogy javasoljon állásfoglalást a vallás- és meggyőződésszabadságról szóló miniszteri konferencián, amelyben felszólítja Antony Blinken amerikai külügyminisztert, hogy tegyék vissza Nigériát a vallásüldözéssel kapcsolatos „különleges aggodalomra okot adó” országok lstájára. Egy héttel később, június 29-én öt amerikai szenátor (Josh Hawley, Marco Rubio, Mike Braun, James Inhofe és Tom Cotton) válaszolt a CSI felhívására. Felszólították Blinken külügyminisztert, hogy helyezze vissza Nigériát a listára.

További együttműködés

A Vallás- és Meggyőződés Szabadságáról Szóló Nemzetközi Miniszteronferencia (ForB) célja volt, hogy felhívja a figyelmet a vallásszabadság előtt álló jelenlegi kihívásokra világszerte. Ugyanakkor a vallásszabadság védelmére irányuló erőfeszítéseket össze kell hangolni és elő kell segíteni. A cél egyértelmű: az embereket nem szabad megkülönböztetni vagy üldözni világnézetük vagy vallásuk miatt. Ezt az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 18. cikke mondja ki. A londoni konferencia zárónyilatkozata ismét hangsúlyozta:

„Minden személynek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához, ez a jog magában foglalja a vallás és a meggyőződés megváltoztatásának szabadságát, valamint a vallásnak vagy a meggyőződésnek mind egyénileg, mind együttesen, mind a nyilvánosság előtt, mind a magánéletben oktatás, gyakorlás és szertartások végzése útján való kifejezésre juttatásának jogát.”

Ezt ma sok országban megkérdőjelezik. A következmények mélyek. A vallás- és meggyőződés szabadsága fontos az emberi jogok összefüggésében. A londoni konferencia végén felhívták a kormányokat, az emberi jogi szakértőket és a vallási képviselőket, hogy működjenek együtt a globális kihívásoknak való megfelelés érdekében a vallásszabadság védelme érdekében.

„A kormányoknak más a programjuk”

Joel Veldkamp, ​​a CSI nemzetközi kommunikációs vezetője és a miniszteri konferencia résztvevője rámutat a különbségekre. A londoni konferencia egyrészt kiváló találkozónak bizonyult a különböző emberi jogi szervezetek képviselői számára. Találkoztunk, kapcsolatokat kötöttünk, eszmét cseréltünk. Másrészt az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kormánya a konferenciát saját vallásszabadsági programjának előmozdítására használta fel. Ugyanakkor a legsúlyosabb vallásüldözésekről alig esett szó. Veldkamp a következőket sorolja föl: „Az örmény keresztények elleni etnikai tisztogatás veszélye Hegyi-Karabahban, török ​​invázió veszélye Észak-Irakban és Észak-Szíriában, ahol a keresztények és a jezidik vallási kisebbségei veszélyben vannak, a keresztények lappangó népirtása Közép-Nigériában és a súlyosan elnyomott szíriai keresztény közösségek.” Veldkamp az emberi jogi szervezetek függetlenségére utal. „Nem szabad félnünk beszélni olyan kérdésekről, amelyekkel az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság nem akar foglalkozni.”

 

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.