Azerbajdzsán fegyverként használja a kiéheztetést

A CSI küldöttsége 2023. szeptember 12-én a Lacsin-folyosónál járt. Ez az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő egyetlen út. A létfontosságú folyosót Azerbajdzsán kilenc hónapja blokkolja. Időközben a 120 000 karabahi örmény ellátási helyzete oly mértékben romlott, hogy éhhalál fenyegeti őket.

Azerbajdzsán fegyverként használja a kiéheztetést

Joel Veldkamp, a CSI munkatársa a teherautók hosszú oszlopára mutat, amelyek a Lacsin-folyosón keresztül próbálnának segélyt szállítani Hegyi-Karabahba. Azerbajdzsáni katonái blokkolják a hágót. | © CSI

 

Joel Veldkamp és John Eibner a CSI, valamint a brit Humanitarian Aid Relief Trust (HART) partnerszervezet képviselői 2023. szeptember 12-én a Lacsin-folyosóhoz utaztak. Ez a folyosó köldökzsinórként köti össze Örményországot és az Azerbajdzsán által blokáddal körülvett keresztény enklávé Hegyi Karabahot.

 

A segélyszállítmányok elakadtak

Egy közeli dombról megpillanthatták a kilenc hónappal ezelőtt ott épített azerbajdzsáni ellenőrzőpontot. A sorompó előtt egy teherautókból álló konvoj már július 19-e óta vár az átlépési engedélyre. Rakományuk mintegy 400 tonna segélyszállítmány, amelyet Hegyi-Karabah lakóinak szántak.

 

Kiéheztetés mint fegyver

Joel Veldkamp video üzenetben írja le a helyszínen kialakult helyzetet. Becslése szerint körülbelül 40 teherautó torlódott itt fel, élelmiszerrel és gyógyszerekkel megrakodva. Az azerbajdzsáni hadsereg nem engedi át őket. „Azt sem engedik, hogy Hegyi-Karabah irányába filmezzünk. Ott most sokan éhenhalnak” – mondja Joel Veldkamp. „Azerbajdzsán a kiéheztetést fegyverként használja az etnikai tisztogatáshoz. Az örmény népirtás legújabb szakasza a 21. században a szemünk előtt zajlik.”

 

„A nemzetközi közösség kudarca”

„A 40 itt veszteglő teherautó a nemzetközi közösség teljes kudarcáról tanúskodik az emberi életek védelme és a népirtás megakadályozása terén” – teszi hozzá Veldkamp. Az idő sürget: „A folyosót azonnal meg kell nyitni.”

 

Találkozó a külügyminiszterrel

Jerevánban a CSI küldöttsége találkozott Szergej Gazarian karabahi külügyminiszterrel, aki ismertette a blokád okozta humanitárius válság mértékét. Ghazarian 2022. január óta tartózkodik Örményországban. Már nincs lehetősége visszatérni Hegyi-Karabahba.

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.

Még több hír – Katasztrófa segély