Azerbajdzsán megtámadta Hegyi Karabahot

Az azeri diktatúra ma, 2023. szeptember 19-én teljes körű katonai támadást indított Hegyi-Karabah (történelmi nevén Arcah Köztársaság) ellen, ahol 120 000 örmény keresztény kilenc hónapja ostrom alatt áll.

Hegyi-Karabah elzárása ellen tiltakoznak 2023. május 9-én több ezer ember vonult utcára Sztyepanakertben, Hegyi-Karabah fővárosában. © Artsakh Info Center

Hegyi-Karabah elzárása ellen tüntetnek. 2023. május 9-én több ezer ember vonult utcára Sztyepanakertben, Hegyi-Karabah fővárosában. | © Artsakh Info Center

 

A CSI elnöke, Dr. John Eibner figyelmeztet: „Ha Azerbajdzsán szövetségesei és kereskedelmi partnerei – Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Oroszország, az Európai Unió, Izrael és Svájc – nem lépnek közbe azonnal, tömeggyilkosságok és más atrocitások fognak történni a régió civil lakossága ellen. Közeleg a népirtás.”

A CSI Arcah Köztársaság egészségügyi miniszterétől, Vardan Tadevosziantól kapta a hírt, hogy a fővárost, Sztyepanakertet folyamatosan bombázza az azeri tüzérség. „Támadás alatt állunk” – mondja a miniszter.

Azerbajdzsán védelmi minisztériuma bejelentette, hogy katonai műveletet indított az örmény „katonai infrastruktúra [semlegesítésére]” és „az Azerbajdzsán Köztársaság alkotmányos rendjének helyreállítására.” Hegyi-Karabah elfoglalása az ősi örmény lakosság megsemmisítését jelentené.

2023. szeptember 7-én Elcsin Amirbajov, Azerbajdzsán elnökének egyik magas rangú szóvivője fenyegetően előrevetítette, hogy „népirtásra kerülhet sor”, ha Hegyi-Karabah választott vezetői nem engedelmeskednek.

A CSI képviselői szeptember 11-16. között Örményországban jártak, és szemtanúi voltak, hogy Azerbajdzsán blokkolja a Lacsin-folyosót, az egyetlen utat, amely Hegyi-Karabahot összeköti a külvilággal. A CSI megfigyelte az Örmény Köztársaságon belül több kilométerre épített azerbajdzsán katonai előőrsöket is. Nagyon valószínű, hogy ez a háború átterjed Dél-Örményországra és azon túlra is.

Joel Veldkamp, a CSI munkatársa a küldöttség tagjaként kijelentette: „Kilenc hónapon keresztül a nagyhatalmak – Oroszország, az Egyesült Államok, az Európai Unió, az Egyesült Királyság – semmit sem tettek az ostrom befejezéséért, vagy a nagyon is előre látható kimenetel elhárításáért.”

Egy héttel azután, hogy Azerbajdzsán megkezdte Hegyi-Karabah ostromát, 2022. december 19-én a CSI és kilenc másik emberi jogi szervezet népirtásra figyelmeztető felhívást adott ki a térség örmény keresztényei számára. „E korai és egyértelmű figyelmeztetés ellenére a világ nem reagált” – jelentette ki Veldkamp.

2023. szeptember 14-én Jurij Kim, az amerikai külügyminisztérium európai ügyekért felelős helyettes államtitkára a szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán kijelentette, hogy „az Egyesült Államok nem fog támogatni semmilyen akciót vagy erőfeszítést – sem rövid, sem hosszú távon –, amely etnikai tisztogatásra vagy más atrocitásra irányulna Hegyi-Karabah örmény lakossága ellen.”

Azerbajdzsán most éppen ezt teszi.

John Eibner kijelenti: „Az Egyesült Államoknak és az ENSZ Biztonsági Tanács többi tagjának most közösen és egyénileg is meg kell tennie azt, amit már kilenc hónappal ezelőtt meg kellett volna tennie – azonnal be kell vetnie minden rendelkezésére álló eszközt Azerbajdzsán megfékezésére és Hegyi-Karabah örményeinek védelmére, beleértve az azerbajdzsán elkövetők szankcionálását.”

„Ha nem cselekszenek, akkor egy újabb örmény népirtás bűnrészesei lesznek.”

Hozzászólás

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.