A CSI támogatja Vicken Euljekjan bakui örmény foglyot

A CSI a Libertas kampány keretében támogatja az Azerbajdzsánban 2020 óta fogva tartott Vicken Euljekjian örmény civilt.

Örményország: A CSI támogatja Vicken Euljekjan bakui örmény foglyot

Sajtóközlemény

A Christian Solidarity International (CSI) – zürichi székhelyű, a vallásszabadságért és az emberi méltóságért kampányoló nemzetközi civil szervezet – támogatja Vicken Euljekjian örmény civilt, akit Azerbajdzsán 2020 óta ártatlanul fogva tart. A CSI az örmény foglyok szabadon bocsátásáért folytatott Libertas kampány részeként támogatja Vickent.

Joel Veldkamp, a CSI nemzetközi kommunikációs vezetője így nyilatkozott: „Az azerbajdzsáni diktatúra három éve tartja túszként fogva Vickent, pusztán azért, mert örmény. Esete emblematikus az Azerbajdzsán által az örmény nép ellen folytatott népirtó háborúban. Megtiszteltetés a CSI számára, hogy mellette és családja mellett állhatunk.”

A Libertas kampány nevében Alexis Krikorian (Hyestart) kijelentette: „Nagyon örülünk, hogy a CSI kiáll Vicken Euljekjian mellett, akit 2023. december 7-én kellett volna szabadon engedni a hadifoglyokkal együtt egy fogolycsere keretében, de az utolsó pillanatban levették a nevét a listáról. Vicken egészségi állapota megromlott, akit minél előbb ki kell szabadítani.

„A CSI részvétele erősíti a Libertas kampányát az Azerbajdzsán által igazságtalanul fogva tartott összes örmény – hadifoglyok, civilek, politikai vezetők, erőszakkal elhurcoltak és eltűntek – kiszabadításáért.”

 

Mi a Libertas kampány?

2020. szeptember végén Azerbajdzsán 26 évnyi befagyasztott konfliktus után másodszor is nagyszabású háborút indított Hegyi-Karabahban. A 2020. november 10-i tűzszüneti megállapodás előírta az összes hadifogoly cseréjét egyrészről Azerbajdzsán, másrészről Örményország és Hegyi-Karabah között.

Az örmény fél 2021 elejére az összes azerbajdzsán hadifoglyot visszaadta. A fogva tartott örmény hadifoglyok és civilek visszaszolgáltatásának folyamata 2021-ben több hullámban zajlott, de Azerbajdzsán idő előtt leállította azt.

A Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) információi szerint Baku 2023 elején még mindig igazolt hadifoglyokat tartott fogva, akiket terrorizmussal vádol és négytől húsz évig terjedő börtönbüntetésre ítélt, megsértve a tűzszüneti megállapodást és a hadifoglyokkal való bánásmódról szóló, 1949. augusztus 12-i III. genfi egyezményt.

Ezért 2023 tavaszán a Hyestart, a Covcas jogi és konfliktusmegoldó központ és a l’Observatoire d’arménophobie által alkotott Libertas kollektíva elindította a Libertas kampányt azzal a céllal, hogy városok, régiók, civil szervezetek és személyiségek szponzorálásával biztosítsa ezen örmény hadifoglyok szabadon bocsátását.

Egy hadifogoly támogatása mindenekelőtt azt jelenti, hogy megvédjük őket a kegyetlen vagy megalázó bánásmódtól, és követeljük mielőbbi hazaszállításukat.

 

Támogatók

2023. áprilisában Lyon (Franciaország, Zöld Párt) polgármestere lett az első polgármester, aki nyilvánosan támogat egy hadifoglyot, Grigor Saghatelyant. Ezt követően számos más város is csatlakozott a szponzorációs kampányhoz, köztük Genf, Valence és Montpellier. A szponzorok közé tartozik Lisa Mazzone volt svájci államtanácsos és olyan civil szervezetek, mint a Skót Békehálózat, a Dove Tales és a Society for Threatened Peoples.

Huszonhárom foglyot még mindig fogva tartanak a bakui börtönökben, köztük hadifoglyokat, civileket és politikai vezetőket. Rajtuk kívül bizonyítékok (elfogásukról készült videók, kiszabadult hadifoglyok vallomásai stb.) arra utalnak, hogy legalább 80 további foglyot tartanak még fogva, akikről nincs hír. Azerbajdzsán tagadja létezésüket. Ezeknek az „erőszakkal eltűnteknek” a sorsa továbbra is bizonytalan, mivel az ICRC-nek nincs róluk információja, ezért nem tudja meglátogatni őket.

A Libertas kampány célja az Azerbajdzsán által igazságtalanul fogva tartott örmények kiszabadítása: hadifoglyok, civilek, politikai vezetők és az erőszakos eltűnés számos áldozata, akiket Azerbajdzsán nem hajlandó elismerni fogva tartottként.

Létfontosságú, hogy véget vessünk az Azerbajdzsánban fogva tartottakkal szembeni rossz bánásmódnak és kínzásnak, amelyről az Örményországba visszatértek számoltak be. Azerbajdzsán az alkufolyamatban terjeszkedési céljai elérésére használja a túszokat, amelyek közé tartozik Örményország szuverén területének még nagyobb mértékű megszállása.

 

További információ a Vicken Euljekjiant támogató CSI-ről

A CSI egy ökumenikus keresztény emberi jogi szervezet, amely küzd a vallásszabadságért és az emberi méltóságért, segíti a vallási üldöztetés áldozatait, az áldozattá vált gyermekeket és a katasztrófaáldozatokat. A CSI tanácsadó státusszal rendelkező NGO az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsában (ECOSOC). Humanitárius segélyprojekteket működtetünk 14 országban az üldözöttek, köztük az Azerbajdzsán által 2023-ban Hegyi-Karabahból elűzött örmények megsegítésére.

2022. december 19-én, egy héttel azután, hogy Azerbajdzsán megkezdte Hegyi Karabah blokádját, a CSI népirtásra figyelmeztetett a régió örmény lakosságát illetően. A figyelmeztetés kilenc hónappal később tragikus módon bekövetkezett Azerbajdzsán etnikai tisztogatási kampányával.

 

További információ Euljekjianról

Vicken Euljekjian 1979. július 12-én született a libanoni Bejrútban. Az Anjar örmény evangéliumi középiskolába járt. Három testvére van, házas és két gyermek (egy fiú és egy lány) édesapja: Örményországba költözött, fölvette az örmény állampolgárságot, és kisvállalkozásba kezdett. 2020. november 10-én az azeri hadsereg társával, Maral Najaryannal Şuşa közelében elfogta Vickent.

 

 Csatlakozz a Libertas kampányhoz itt!

#FreeArmenianPrisoners – támogatásod megmentheti őket, hangod reményt adhat családjaiknak. Egyesítsük a hangunkat, hogy garantáljuk az élethez, szabadsághoz és biztonsághoz való jogukat!

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.