A CSI az ENSZ-hez fordult a nigériai népirtás megelőzésére

A Christian Solidarity International (CSI) „lopakodó népirtás” veszélyére figyelmeztet Nigériában. Az emberi jogi szervezet komolyan aggódik, és nyilatkozatot intézett az ENSZ-hez.

António Guterres ENSZ-főtitkár és Alice Wairimu Nderitu, az ENSZ népirtás megelőzésével foglalkozó különleges tanácsadója. | wiki/twit

António Guterres ENSZ-főtitkár és Alice Wairimu Nderitu, az ENSZ népirtás megelőzésével foglalkozó különleges tanácsadója. | wiki/twit

Dr. John Eibner, a CSI nemzetközi elnöke levélben fordult António Guterres ENSZ-főtitkárhoz, amelyben arra kéri a szervezetet, hogy teljesítse a népirtás megakadályozására vonatkozó megbízatását Nigériában. A CSI elnöke aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy nem érkezett válasz arra a Nigériával kapcsolatos beadványra, amelyet öt héttel ezelőtt adtak át Alice Wairimu Nderitu, az ENSZ népirtás elleni küzdelemmel foglalkozó különleges tanácsadójának.

A bizalmas levelet, amely a nigériai keresztények elleni egyre fokozódó erőszakra hivatkozik, 2022. június 21-én adta át a dr. Gideon Para-Mallam tiszteletes által vezetett küldöttség. A nyilatkozatot a CSI és 13 másik emberi jogi aktivista, valamint a Nigériában tevékenykedő nem kormányzati szervezetek képviselői írták alá.

„Közös meggyőződésünk – áll a petícióban –, hogy a keresztény hit követői, akiket több mint egy évtizede brutálisan üldöznek, jelenleg egzisztenciális fenyegetéssel néznek szembe.”

A dokumentumban arra kérik a népirtás megelőzésével foglalkozó különleges tanácsadót, hogy „tegyen meg minden tőle telhetőt a népirtás és a keresztények elleni egyéb szörnyű bűncselekmények megelőzésére vagy megállítására Nigériában”. A petíció részletesen bemutatta a nigériai keresztények üldözésének bizonyítékait, amelyeket a hét aláíró szolgáltatott.

Öt hét elteltével a főtitkár hivatala még mindig nem válaszolt.

Az aláírók e hallgatás láttán egyhangúlag úgy döntöttek, hogy közzéteszik a levelet. A CSI emellett nyilvános beadványt intézett az ENSZ főtitkárához, António Guterreshez az ügyben.

„Nigéria jelenleg népirtás előtt áll – figyelmeztet a dokumentumban dr. Eibner. – A további hallgatás és tétlenség azt a benyomást kelti, hogy az ENSZ képtelen vagy nem hajlandó teljesíteni megbízatását, éppen amikor a legsúlyosabb atrocitásokkal kell szembenéznie.”

2020 decemberében a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court – ICC) ügyésze arról számolt be: „alapos okkal” feltételezhető, hogy nigériai vallási terrorista csoportok, valamint a nigériai fegyveres erők háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el. A CSI 2020 januárjában népirtásra vonatkozó figyelmeztetést adott ki Nigériára vonatkozóan, és azért működteti a www.nigeria-report.org honlapot, hogy fölhívja a figyelmet a nigériai vallási indíttatású erőszak veszélyeire.

A petíciót aláíró további nem kormányzati szervezetek:

Christian Association of Nigeria, Gideon and Funmi Para-Mallam Peace Foundation, International Committee on Nigeria, Christian Lawyers Fellowship of Nigeria, Overseas Fellowship of Nigerian Christians, Baroness Caroline Cox for the Humanitarian Aid Relief Trust, Leah Foundation, Nigerian Evangelical Fellowship, International Organisation for Peace and Social Justice és Observatory of Religious Freedom in Africa.

A CSI a vallásszabadságot és az emberi méltóságot védelmező nemzetközi emberi jogi szervezet.

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.