Szaporodó iszlámista támadások

Mozambik északi részén folytatódnak az iszlámista támadások. A traumatizált emberek, akik túlélték a halálos offenzívákat, elképesztő szörnyűségekről számolnak be. A CSI a helyszínen segít.

A fenyegetett lelkészek, akiket a CSI támogat, a tragikus élmények ellenére próbálnak bizalmat ébreszteni a helyiekben. | © provision (prvi)

Palma városát (Cabo Delgado tartomány, Észak-Mozambik) súlyos támadás érte 2021. március végén egy, a régióban 2017 óta aktív militáns iszlámista csoport részéről. Az utóbbi évek brutális támadásai nemcsak sok emberéletet követeltek, de több mint 10000 embert – keresztényeket, és muszlimokat egyaránt – menekülésre kényszerítettek. Az elűzöttek a rokonaiknál, vagy rögtönzött táborokban élnek, vagy elbújnak az erdőben.

Megrázó tapasztalatok

A Pro Visão (Pro Vision) nemzetközi szervezet, amelyet a CSI támogat, fáradhatatlanul dolgozik a menekültekért. Lesley Harper, a helyi vezető erről számolt be: „Amit az elmúlt napokban és hetekben láttunk és hallottunk, hátborzongató. Egy fiatalember, aki saját szemével látta a szörnyű lefejezéseket, hálát adott Istennek, hogy feleségével és három kisgyermekével meg tudott szökni. Egy másik férfi, aki barátaival Mozambik déli részéből északra költözött dolgozni, csak azért kerülhette el a lefejezést, mert a kényszer hatására Allahot egyedüli igaz Istennek nevezte. Három társát viszont a helysíznen lefejezték.”

Egy lelkész a gyülekezetével, de rajtuk kívül sokan mások is hosszú ideje a tanzániai határon várakoznak belépésre, mert a mozambiki kormány nem hajlandó kiengedni őket az országból. Lesley Harper hozzátette: „Az emberek kétségbe vannak esve, mert már nem tudják, hová menjenek. Két lelkipásztor, akiknek anyagi segítséget nyújtottunk a biztonságuk érdekében, ezt üzente: »Mi maradunk, hogy segítsünk a népünknek. Ez a hivatásunk!«”

A CSI pénzügyi támogatásának köszönhetően a Pro Visão heti rendszerességgel tud szétosztani élelmiszercsomagokat a menekülttáborokban élők közt. A Pro Visão helyi csoportja traumakezelési programokat is kínál, és rögtönzött iskolákban tanítja a gyerekeket.

Üres ígéretek

Mozambik Cabo Delgado tartománya rendkívül értékes természeti kincseket rejt. Gazdag erőforrásai az arany, a rubin és az igen drága fa. Emellett a térségben zajlik jelenleg a világ egyik legnagyobb földgáz-kitermelési projektje. Furcsa ellentmondás, hogy a 2,5 millió lakosú – 53%-ban muszlim Cabo Delgado – Mozambik egyik legszegényebb területe. A keresztények aránya 39%. Rengeteg köztük az írástudatlan, és nincs semmilyen fizetett munka. Az energiacégek által beígért munkahelyek soha nem jöttek létre. Fiatal, dühös, kilátástalan jövőjű férfiak toborzása – mi sem könnyebb lehetőség az iszlámista terrorszervezetek számára.

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.