Segítsd Nyugat-Pápua elnyomott keresztényeit

Nyugat-Pápua területének túlnyomórészt keresztény lakosságát az indonéz kormány zaklatja. Azok, akik az elnyomással szembeszállnak, mint Yones Douw, az életüket kockáztatják. A CSI segít az elnyomott nyugat-pápaiaknak jogaik gyakorlásában.

Adomány
Címlapkép

Yones Douw a CSI által támogatott Kingmi Egyház – ide tartozik a nyugat-pápua-i őslakosság 30 százaléka – vezető emberi jogi aktivistája. Mint sok más keresztény a szigeten, ő is szenved az indonéz kormány elnyomásától.

Az államilag szabályozott bevándorlás a túlnyomórészt muszlimok lakta ország többi részéből Nyugat-Pápuába azt eredményezte, hogy az őslakosok mára kisebbségbe kerültek.

Az a tény, hogy Indonézia legkeletibb szigete gazdag ásványkincsekben, inkább átok, mint áldás a bennszülöttekre nézve – jegyzi meg Yones: „Amikor egy új régióban aranyat találnak, a vállalatok egyszerűen odamennek anélkül, hogy megkérdeznék, kié a föld. A hadsereg kíséri őket, és a fegyveresek egyszerűen elűzik a helyieket a szülőföldjükről.”

Már több tízezer keresztényt telepítettek ki erőszakkal. Hogy a szörnyű események ne merüljenek feledésbe, Yones Douw lejegyzi őket.

Ez veszélyes vállalkozás, ahogy ő is bevallja: „Sokszor ültem már börtönben, mert ki mertem állni elnyomott honfitársaimért.” Yonest újra és újra megfenyegetik a kivétel nélkül Indonézia más részeiről származó rendőrök és tisztviselők. „Néha féltem az életemet” – vallja be egykedvűen. Mert Yones tisztában van vele, hogy mások az életükkel fizettek azért, hogy kiálltak az üldözött emberekért. Az indonéz kormány nem tűri a nyugat-pápua-i nép szenvedéseiről szóló beszámolókat.

De Yones Douw nem hátrál meg. Hálás, hogy nem kell eltitkolnia az emberi jogok szülőhazájában történő megsértéséről szóló jelentéseit. A beszámolókat a Sentani városában található tanulmányi központ gyűjti össze és teszi közzé. A CSI finanszírozta központban egy kis könyvtár és mindössze két laptop található internet-hozzáféréssel. Fiatal teológushallgatók tanulnak itt, akik gyakran azért gyűlnek össze, hogy eszmét cseréljenek és minél többet tudjanak meg az őket ért igazságtalanságok hátteréről.

 

Segíts

Te is segítheted a Yones Douw-hoz hasonló, lakóhelyükről elűzött nyugat-pápua-i őslakosokat jogaik gyakorlásában. Douw már fölismerte: „Csak lassan tudatosul a népemben, hogy a zaklatást, a kitelepítést, a kínzást és a gyilkosságot nem kell tehetetlenül elfogadnunk. Köszönjük, hogy kiálltok mellettünk, és támogattok minket!”

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.