Örményország: Veszélyben a hegyi-karabahi örmények

A CSI követeli, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa vitassa meg a Hegyi-Karabahban rekedt 120 ezer örmény ügyét. Azerbajdzsán 150 napja blokkolja az egyetlen utat, amely Hegyi-Karabahot összeköti Örményországgal. Megfigyelők etnikai-vallási tisztogatástól tartanak.

137601d7-Stepanakert-10-05-2023_1200_582

Hegyi-Karabah elzárása ellen tiltakoznak: 2023. május 9-én több ezer ember vonult utcára Sztyepanakertben, Hegyi-Karabah fővárosában. | © Artsakh Info Center

Az azerbajdzsán rezsim 150 napja zárja el az egyetlen utat, amely Hegyi-Karabahot a világ többi részéhez kapcsolja. Az ott élő 120 ezer keresztény örmény csapdába esett. Hírek szerint az azeri hadsereg közben nehézgépeket szállít és erősítést küld a Hegyi-Karabah régióban már korábban elfoglalt körzetbe. A stratégiai jelentőségű Lacsin-folyosó blokádja egzisztenciális fenyegetést jelent a karabahi örmények számára. (A kis-kaukázusi Karabah-hegység keleti lejtőin található, Azerbajdzsánba ékelődő Hegyi-Karabahot csupán egyetlen keskeny földsáv – a Lacsin-folyosó – köti össze Örményországgal.)

Családokat szakít szét, és az ellátást teljesen ellehetetleníti. Egyre több jel utal arra, hogy etnikai-vallási tisztogatásnak vagyunk tanúi a Dél-Kaukázusban. Sok embert mélységesen aggaszt ez a helyzet, akik szeretnék megakadályozni a katasztrófát.

 

Svájc is aggódik

A svájci lakosság aggodalmát tükrözi az Államtanács Külpolitikai Bizottságának 2023. január 9-i állásfoglalása és az Államtanács 2023. március 16-i vitája. A két határozat tartalma egybeesik a Szövetségi Tanácsnak azzal a kötelezettségvállalásával, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában betöltött elnöksége alatt a polgári lakosság védelmét prioritásként kezeli.

 

Levél a svájci Államszövetség elnökéhez

Az állásfoglalások összhangban vannak az EBESZ mindkét fél által aláírt madridi alapelveivel. Négy célkitűzést határoznak meg, amelyekkel a Biztonsági Tanácsnak foglalkoznia kell a fenyegetett polgári lakosság védelmében:

  • Azerbajdzsán agressziójának elítélése.
  • Ha Azerbajdzsán nem szünteti meg a blokádot, légihidat kell létrehozni.
  • Meg kell akadályozni, hogy az azeri olaj eladásából származó nyereséget katonai célokra használják föl.
  • Hegyi-Karabah önrendelkezési jogának megerősítése.

Sürgősen nyílt vitát kell kezdeni az ENSZ Biztonsági Tanácsában „a határozatok és az EBESZ madridi elveinek tartalmáról, beleértve Hegyi-Karabah önrendelkezési jogát” – követeli a CSI a Cassis szövetségi tanácsoshoz címzett levélben.

Lacsin térkép
Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.