Nova Kahovka-i gátszakadás: A CSI segít a katasztrófa sújtotta vidéken

Több ezren várnak sürgős segítségre, miután a dél-ukrajnai gátrobbanás miatt több tucat települést öntött el a Dnyeper folyó. A CSI helyi partnerszervezetén keresztül nyújt gyorssegélyt.

A házakból ezrével evakuálják az ottlakókat. | © caritas-spes

A 2023. június 6-án hajnalban történt robbanás megsemmisítette a dél-ukrajnai Herszon közelében lévő Nova Kakhovka víztározó gátját. A gát a Dnyeper (Dnyipro) folyón ível át, amely az ukránok és az oroszok által ellenőrzött területek közötti határt jelöli a jelenlegi háborúban.

Ukrán tisztviselők szerint mintegy 600 négyzetkilométernyi terület került víz alá.

Legalább 30 települést elöntött az ár, és még többeket fenyeget. Mintegy 40 ezer ember evakuálására lehet szükség.

Helyi tisztviselők szerint százezrek nem jutnak ivóvízhez, azonnal élelmiszerre, higiéniai cikkekre és menedékre van szükségük. A herszoni közigazgatási szakemberek legalább félmillió liter/nap ivóvíz igénnyel számolnak. Az áram- és gázellátás megszűnt a térségben.

Hosszabb távon minél több (gumi)csónakot, szivattyút, vízszűrőberendezést és egyéb katasztrófavédelmi felszerelést kell eljuttatni a kahovkai gát pusztulása következtében elöntött körzetbe

 

A CSI partnerei segélyállomásokat állítottak föl

A CSI helyi partnere, a Caritas-Spes a Herszon régió ukrán ellenőrzés alatt álló részén van, és segít az evakuálásban, beleértve a fogyatékkal élőket is.

A robbanás hírére a csapat haladéktalanul megkezdte segélyállomások fölállítását Mikolajiv és Odessza városokban, az evakuáltak tranzitállomásán, ahol felmérik a szükségleteket és gyorssegélyt osztanak.

Várhatóan a legtöbben Odesszában próbálnak majd letelepedni, mivel Mikolajivot jelenleg sűrűn bombázzákk.

A CSI azonnali pénzügyi támogatást nyújt a Caritas-Spesnek, hogy segítse a nélkülözhetetlen segélyek biztosítását.

Hozzászólás

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.

Még több hír – Katasztrófa segély