30. október 2019

Nigéria: Keresztényeket mentett az imám

A fegyveres iszlámista fulani pásztorok évek óta rendszeresen támadják a keresztény földműveseket. „A fulani harcosok, akik a mi földjeinken legeltetik a marháikat, már többször megfenyegettek minket. Figyelmeztettek, hogy egy napon még sírni fogunk, ha egyáltalán életben leszünk” – mesélte egy keresztény nő zokogva.

Abubakar-Abdullahi-imám

A fegyveres fulanik és a keresztények közötti konfliktusnak prózai oka van:

„A nomád pásztorok féktelen erőszaka és a mezőgazdasági területek tönkretétele Middle Beltben mára akkora probléma lett, amelyet valahogy kezelnünk kell” – nyilatkozta a benini egyház (Dél-Nigéria) Justitia et Pax Bizottsága. Middle Belt (Közép-öv) hatalmas sávja – amelyet nagyrészt eltérő kultúrájú kisebbségi etnikai csoportok népesítenek be – középen szabályosan kettészeli az országot, elválasztva a muszlim többségű Észak-Nigériát a főleg keresztények lakta Dél-Nigériától. A muzulmán fulani pásztorok gyilkolják és kiszorítják a keresztényeket az övezetből. Az északról délre vándorló fegyveres fulanik óriási veszteségeket okoznak a helyi állattenyésztőknek és földműveseknek. A keresztények rettegnek, mert egy törvénytervezet gyakorlatilag megengedné a fulaniknak a szabad földfoglalást.

A régióban fekszik a majd 4 millió lakosú Plateau szövetségi állam, melynek Dzsosz városa már az 1990-es évektől az etnikai-vallási vitáktól és erőszaktól szenved.

Abubakar Abdullahi imám (Plateau szövetségi állam) 2018 júniusában 262 keresztényt bújtatott el a saját lakásában és a mecsetében, amikor iszlámista fulani pásztorok rájuk támadtak. Életét is fölajánlotta cserébe az üldözött keresztényekért. Az amerikai kormány 2019. júliusban a 83 éves Abdullahi imámnak ítélte oda a Nemzetközi Vallásszabadságért Díjat (International Religious Freedom Award), mert „önzetlenül kockáztatta saját életét, hogy megmentse egy másik vallási közösség tagjait, akiket az ő beavatkozása nélkül valószínűleg meggyilkoltak volna”.

 

 

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.