„Lenyűgözött partnereink bátor elkötelezettsége”

2022. március végén John Eibner, a CSI nemzetközi elnöke Hélène Rey, Közel-Kelet projektvezető társaságában Nyugat-Ukrajnába utazott. John Eibner elmondja, mit tapasztalt a helyszínen, és mely találkozások érintették meg őt a legjobban.

John Eibner Lutschok Miklós püspökkel, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye apostoli adminisztrátorával és Mira Milaveccsel (Caritas-Spes). Balra az egyházmegye tolmácsa. | © CSI

CSI: Ukrajna melyik területére látogatott el?

 John Eibner: Nyugat-Ukrajnába, a Kárpátalján található Munkácsra utaztunk. Első kézből akartunk képet kapni a háború sújtotta ország humanitárius szükségleteiről és mai valóságáról. Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan valósulnak meg a CSI által támogatott segélyprojektek.

Munkács jelenleg Ukrajna egyik legbiztonságosabb helye. A város a Kárpátoktól délre fekszik, mintegy 45 percnyi autóútra a nagyrészt demilitarizált magyar határtól. Viszonylagos biztonsága miatt Munkács számos nemzetközi humanitárius művelet központjává vált. Több európai országból özönlik a humanitárius segély Munkácsra. Ezt követően országszerte az ostromlott vagy megszállt városok áldozataihoz szállítják az adományokat. Munkács biztonságos menedéket jelent több tízezer, lakóhelyét elhagyni kényszerült ember számára, akik konfliktusokkal sújtott területekről menekültek el, és legalább egyelőre szeretnének még a hazájukban maradni, nem pedig külföldön keresni menedéket.

Nagyon megérintett minket a CSI partner Caritas-Spes elkötelezettsége és professzionalizmusa. Lenyűgözött az a nyugalom és rend, amely Nyugat-Ukrajnát jellemzi a nagy számban ide érkező kitelepített és a háborús fenyegetés ellenére.

Mit tudott meg azoktól a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberektől, akikkel találkozott?

Hallottunk történeteket olyan egyénekről, családokról, és egyházi munkásokról, akik kénytelenek voltak elhagyni az otthonukat. Néhányan a bombázások miatt menekültek el.

Egy kitelepített nő fényképeket mutatott nekünk az utcájában lévő, lebombázott, még mindig parázsló tömbházak romjairól. Mesélt drámai és veszélyes szökésükről az autóban lévő gyerekekkel. A kicsiket annyira megviselték a háború borzalmai, hogy szótlanul végigülték a 14 órás hosszú és veszélyes utat, amíg végre biztonságba értek.

Partnereinktől azt is megtudtuk, hogy milyen nehéz helyzetben vannak azok az emberek, akik még mindig az ostromlott és megszállt városokban maradtak, ahol nincs élelmiszer, gyógyszer, sem egyéb alapvető javak. A kitelepítettek férfiak, nők, gyermekek és idősek. Ahol lehet, a családok együtt menekülnek el. A fiatalabb férfiakat hátrahagyva, mert nekik általában meg kell védeniük a hazájukat.

A helyi Karitász önkéntesei szabadidős programjukkal némi örömöt szereznek a gyerekeknek. | © CSI
A helyi Karitász önkéntesei szabadidős programjukkal némi örömöt szereznek a gyerekeknek. | © CSI

Mely élmények hatottak Önre különösen?

Három találkozást is említhetek, amelyek igazán lenyűgöztek.

Az első egy édesanya és a lánya volt, akiket egy Fokoláre közösség asszonyai fogadtak be. Az anyával nem tudtunk találkozni. Ő annyira szomorú volt, hogy alig tudott kijönni a kis szobájából. A kislánya körbe-körbe járkált a házban, keresve valami elfoglaltságot vagy beszélgetni valót. Minden gyerekkori barátját elvesztette, egyedül pedig nem tudott kimenni játszani. De a mosolyát és az életkedvét nem veszítette el. Szerencsére menedéket találtak egy gondoskodó keresztény közösségben, amely szeretettel gondoskodik róluk.

De lenyűgözött keresztény partnereink gyors és bátor fellépése is. Olyan szintű professzionalizmusról tesznek tanúbizonyságot, amely megérdemli minden CSI-támogató csodálatát és tiszteletét. Ezek a partnerek a Christian Solidarity International működésének valódi tükrei.

Ukrajnai utazásom végre ráébresztett, hogy mennyit szenvedtek az emberek ezen a szélességi körön az elmúlt évszázadok során. Ez jutott eszembe, amikor megláttam két térképet a munkácsi katolikus püspök irodájának falán. Az első térkép a régió vallási demográfiáját ábrázolta a második világháború kezdetén, a második pedig a jelenlegi valóságot: az egykorvolt nagyszámú zsidó közösség megtizedelődött. Más sérülékeny kisebbségek létszáma drasztikusan zsugorodott. A tragikus kép emlékeztet a mai Ukrajna területén átvonuló hadseregekre, amelyek halált és pusztulást hoztak, miközben a világ hatalmai és fejedelemségei versengtek egymással a hatalomért és a tekintélyért. Ez a komor történet ma a szemünk láttára újra megismétlődik.

A CSI így segíti a háború áldozatait

A CSI létfontosságú javakat: élelmet, menedéket és gyógyszert biztosít a háború áldozatainak. A sürgősségi segély másik fontos dimenziója a közösségi felajánlás, amelyben kifejeződik Isten szeretete.

„Leírhatatlan tragédia zajlik itt!”

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.