„Leírhatatlan tragédia zajlik itt!”

Ahol régen templomi padok álltak, ott most matracok hevernek. A templomok, iskolák és szállodák menekülttáborokká alakultak. Ukrajnában és a szomszédos országokban segítők szolgálják a kitelepítetteket éjjel-nappal. A CSI támogatja a helyi szervezeteket.

A polgári lakosság helyzete Ukrajnában drámai. Az emberek halálfélelmükben bunkerekben és pincékben keresnek menedéket vagy elmenekülnek. Már több mint 2 millióan elhagyták a hazájukat, és a számuk folyamatosan növekszik. Rohozsán József, a nyugat-ukrajnai Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöki titkára „leírhatatlan tragédiáról” beszél.

Példátlan összefogás

A CSI olyan helyi hálózatokkal működik együtt, mint az ukrajnai Caritas-Spes és a Magyar Baptista Segélyszervezet, amelyek a rászorulók megsegítésén dolgoznak. A Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye és más ukrajnai egyházmegyék az ukrán Caritas-Spes-szel együttműködve nagy mennyiségű segélyszállítmányokat és élelmiszereket osztanak szét. Viz Péter, a CSI-Magyarország munkatársa hangsúlyozza az egyszerű emberek nagy segítségnyújtási hajlandóságát, különösen Magyarországon: „Összefogunk, hogy segítsünk.”

Révész Szilvia: „Megöleljük és biztatjuk őket”

A magyar határmenti város, Tiszabecs iskolaépülete jelenleg menekülttáborként működik. „Akár 3000 embert is tudunk fogadni egy nap alatt! Folyamatosan főzünk a kitelepítetteknek.” Számtalan önkéntes dolgozik itt éjjel-nappal. Révész Szilvia, a Baptista Segélyszervezet munkatársa mondja: „Szeretettel várjuk a menekülteket, biztosítjuk nekik a szükséges dolgokat, megöleljük, biztatjuk őket.”

John Eibner: „A háborús múlt utolért minket”

„A volt Jugoszlávia szétesésekor kitört háború vége óta beletörődtünk abba, hogy a Közel-Keleten és Afrikában zavargások lesznek. De most a kelet-európai háborús múlt utolért bennünket és itt áll az ajtónk előtt” – mondja dr. John Eibner, a CSI-Svájc ügyvezető igazgatója. A bombák és gránátok romba döntik az ukrán városokat és falvakat. A pusztítás leírhatatlan képét hagyják maguk után.

Adakozni, imádkozni, segíteni

A CSI évtizedek óta a háborús övezetekben kiszolgáltatott emberek mellett áll. Most ezt tesszük Ukrajnában is. A menekülteknek gyakorlati segítségre van szükségük, és Munkács emeritus püspöke, Majnek Antal OFM így szólít föl: „Imádkozzatok! Az imádság a legfontosabb!” A CSI pénzt gyűjt egy katasztrófavédelmi alapba, amit matracokra, élelmiszerekre és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek fölruházására költünk.

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.