Elég az örmény népirtásból: a világnak vissza kell fognia Azerbajdzsánt és Törökországot!

Megtámadták a világ első keresztény államát!
Tegnap, 2022. szeptember 13-án az azerbajdzsáni hadsereg nagyszabású támadást indított az Örmény Köztársaság ellen. Városokat és településeket bombáztak mélyen az örmény határokon belül. Az örmény kormány eddig 49 katona halálát erősítette meg; a tényleges halálos áldozatok száma (katonák és civilek egyaránt), minden bizonnyal magasabb.

Az anyát öt gyermekével elüldözték Susiból, azóta Örményországban élnek. A lelkész (jobbra) gondoskodik a menekültcsaládról. | © CSI

Az anyát öt gyermekével elüldözték Susiból, azóta Örményországban élnek. A lelkész (jobbra) gondoskodik a menekültcsaládról. | © CSI

Oroszország törékeny tűzszünetet közvetített, de ma reggel újabb támadásokról érkeztek hírek. Franciaország bejelentette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszi az ügyet.

Ez az offenzíva az örmény népirtás újabb állomását jelenti. A népirtás hulláma a 19. század végén kezdődött, amikor az Oszmán Birodalom örmény keresztények százezreit mészárolta le, és 1915-1923 között érte el csúcspontját. Ekkor a birodalom felszámolta Anatólia keresztény lakosságát, és örményellenes pogromokat támogatott a Kaukázusban. Azerbajdzsán 1988-1994 között további etnikai tisztogatást hajtott végre az örmény keresztények ellen.

A genocídium legutóbbi állomása: Azerbajdzsán 2020 őszén támadást indított az örmény Hegyi-Karabah ellen. A 44 napos háborúban több ezren haltak meg, és Azerbajdzsán etnikailag megtisztította a meghódított területeket az örményektől. Az azeri vonalak mögött elfogott örmény civileket elrabolták vagy kivégezték.

Az akkori harcok során, akárcsak a mostaniban, a Török Köztársaság – az Oszmán Birodalom utódállama – támogatása kulcsfontosságú volt Azerbajdzsán erőfeszítéseihez. Az erőszakot csak az orosz békefenntartók beavatkozása függesztette fel.

A tegnap indított offenzívával a népirtási folyamat 1920 óta most először került át az Örmény Köztársaság területére. A harcok további eszkalálódása az örmények végleges kipusztulását okozhatja.

A nemzetközi közösség nem tehetetlen ebben a kérdésben. Az Egyesült Államok, szövetségesei és Oroszország jelentős befolyással rendelkezik Törökország és Azerbajdzsán fölött. Törökország NATO tag; Azerbajdzsán évente több mint 100 millió dollár katonai segélyt kap az Egyesült Államoktól; a NATO-államok aktívan törekszenek arra, hogy az orosz energiaimportot Azerbajdzsánból származó importtal helyettesítsék; Oroszország hatalmas mennyiségű katonai hardvert ad el Azerbajdzsánnak.

A Christian Solidarity International felszólítja az Egyesült Államokat, NATO-partnereit és az Orosz Föderációt, hogy függesszenek fel minden biztonsági együttműködést Azerbajdzsánnal, és tegyenek meg minden szükséges korlátozó intézkedést, amíg ez az agresszió véget nem ér.

Felszólítjuk az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy töltse be azt a szerepet, amelyre létrehozták, és határozottan reagáljon erre az agresszióra.

Továbbá felszólítjuk az európai és amerikai egyházakat, álljanak ki örmény testvéreinkért Krisztusban, akik az erőszak újabb poklát élik át, amelynek célja az örmény nép kiirtása.

 

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.