A gazdasági összeomlás súlyosbítja a helyzetet – a CSI segít az éhezőknek

„A segítségeteknek köszönhetően lesz elég ennivalónk a következő hetekre” – mondja Selvathi nagy hálával. A fiatal diáklány családja egy a több mint 500 keresztény család közül, akik a CSI sürgősségi segélyében részesültek. Az ország katasztrofális gazdasági válságban szenved. Az emberek nyögnek az áram, a gáz és a benzinhiány miatt. Már az éhínség is terjed.

Ezek a gyermekek és gondozóik a CSI segélyszállítmányok első kedvezményezettjei között vannak. | © CSI

Srí Lankát az elmúlt évek egyik legsúlyosabb politikai és gazdasági válsága sújtja. Az üzemanyaghiány és az, hogy az állam nem tud elegendő áramot biztosítani, naponta órákig tartó áramkimaradásokat okoz országszerte. A kórházakat is súlyosan érinti az áramhiány. Több kórházban az orvosok csak korlátozottan tudják ellátni betegeiket. Ráadásul lassan elfogy a gyógyszer is.

Terjed a kétségbeesés

Az üzemanyaghiány és az importkorlátozások, valamint a helyi rúpia leértékelődése áruhiányhoz, a földgáz és különösen az élelmiszerárak emelkedéséhez vezetett. Az élelemhiány miatt egyre többen éheznek. Jelentések keringenek kétségbeesett emberekről, akik öngyilkosságot követtek el, mert már nem tudták etetni a családjukat.

Dühös, pánikba esett emberek ezrei vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a kormány elhibázott gazdaságpolitikája ellen. Még úgy is, hogy a biztonsági erők könnygázt és vízágyúkat használnak ellenük, folyamatosak a tüntetések, ahol kifejezik nemtetszésüket a kormánnyal szemben.

Mahinda Rajapaksa miniszterelnök 2022. május 9-én lemondott posztjáról. Sok tüntető a testvére, Gotabaya Rajapaksa elnök lemondását is követeli.

A rendkívül zaklatott időszakban a CSI Srí Lanka-i partnerei mindent megtesznek a sürgősségi segélynyújtás érdekében. 500 élelmiszercsomagot osztottak ki a gazdasági visszaesést különösen megszenvedő rászorulóknak. Köztük vannak özvegyek, lelkészcsaládok és más marginalizált keresztények. A segélyből a fogyatékkal élők vagy árvák is részesülnek. Az első, május 20-i osztásban 50 fogyatékos és árva gyermek szerepelt.

Fontos segítség speciális igényekhez

A 13 éves wattalai Niranjan Down-kórban szenved, és egyike azoknak a gyerekeknek, akik részesültek a CSI-partnerek kezdeti elosztásából. Jelenleg olyan iskolába jár, amely kifejezetten a képességeit segíti. A múltban a Niranjan családját meglátogató egyházközösség fizetett ezért. A katasztrofális gazdasági helyzet miatt a finanszírozás most ingatag talajon áll. Niranjan édesapja örül és megkönnyebbült a segítség láttán: „Nagyon hálásak vagyunk, hogy biztosították a szükséges tananyagokat, és ezzel támogatják fiam és mások oktatását. Köszönjük az ételt is, amelyet ebben a nehéz időszakban adtatok nekünk.”

„Isten áldjon meg!”

A 15 éves ingiriai Selvathi és egyedülálló anyja súlyos helyzetbe került. „A gazdasági válság miatt édesanyám alacsony bére már arra sem elég, hogy étkezzen. Abban a reményben tanulok, hogy jobb jövőt építhetek magamnak és édesanyámnak.” Selvathi köszönetét fejezi ki Istennek a CSI-partnerek értékes segítségéért: „Az étel táplál minket a következő hetekben. A tanulmányaimhoz nyújtott támogatás abban is segít, hogy higgyek egy szebb jövőben. Imádkozom, hogy Isten áldja meg mindazokat, akik gondoltak ránk ebben a szívszorító időszakban.”

Reménysugár az árva lányok számára

Baabhu apja meghalt, amikor még kislány volt. Nem sokkal ezután édesanyja elhagyta. A 16 éves dematagodai lány nagynénjénél és nagybátyjánál él, mindketten nagyon szegények. Emellett csekély bevételüket főleg drog- és alkoholfüggőségükre költik.

Baabhut többször is sértegették és bántalmazták. „Egyszer annyira megvertek, hogy a gyülekezet lelkészének kórházba kellett vinnie. Gondoskodott arról, hogy néhány napig ott maradhassak” – számol be. A lelkészpár gondoskodik az elhanyagolt Baabhuról. De a jelenlegi gazdasági válság miatt ők maguk is küszködnek. A CSI segélye tehát ajándék Baabhu számára: „Nagy áldás. Van élelmiszerem és tanszereim, amelyek segítenek továbbtanulni.”

A CSI partnerei azt is vizsgálják, hogy gyógyszerekkel segítsék az elszegényedett keresztény családokat. A jelenlegi válság miatt ebből is jelentős hiány van. Ez a segítség tehát egy módja annak, hogy megkönnyebbülést nyújtson sok érintett családnak.

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.