Kedves Támogatónk!

Háború zajlik a szomszédságunkban. Európában. Amikor a biblia menekültekről és migránsokról szól, mindig a befogadásukra buzdít. A keresztény ember segít, mert: „Ha szenved az egyik tag, valamennyi együtt szenved vele” (1Kor 12,26). Ez a Christian Solidarity International (CSI) – Krisztusi Szolidaritás küldetésének alapja. A mostani ukrajnai menekülthullám során nemegyszer mélyen megrendülve mondják a hozzánk érkezők: „Nem gondoltuk, hogy a magyarok így fogadnak minket – köszönjük!” Ha talán mást nem is, de mindenki tud adni egy ölelést, egy biztatást, imát, jó szót vagy együttérzést. Ezekben a nehéz időkben jó látni, hogy Magyarország összefog. Dehát ezt már mindenki tudja.

People fleeing Russia’s invasion of Ukraine shelter in Tiszabecs

Ferenc pápa 2022. március 6-án (nagyböjt első vasárnapján) így szólt a Szent Péter téren összegyűlt szokatlanul népes tömeghez: „Ukrajnában vér és könny folyik. Ez nemcsak egy katonai művelet, hanem egy háború, amely halált, pusztítást és nyomorúságot szül.” A jelenlévők közül néhányan lengették a sokszínű békezászlót, és Ukrajna kék-sárga nemzeti lobogóját. Oroszországra utalva a pápa elítélte „a nemzetek együttélését destabilizáló és a nemzetközi jogot hiteltelenítő” cselekedeteket.

A katolikus egyházfő fölszólította a politikusokat, hogy tetteik következményeivel kapcsolatban „vessék komoly vizsgálat alá lelkiismeretüket Isten színe előtt. Jézus azt tanította, hogy az erőszak ördögi esztelenségével szemben Isten fegyvereivel, imával és böjtöléssel szálljunk szembe” – fogalmazott, arra kérve a „béke királynőjét”, Szűz Máriát, hogy „mentse meg a világot a háború őrületétől”.

Miközben Ukrajnában továbbra is folyamatosan nő az áldozatok száma, a helyi egyházak azon dolgoznak, hogy élelmet és szállást biztosítsanak a harcok miatt kitelepítetteknek. A CSI a helyszínen segít Magyarországon, Kárpátalján, Romániában és Lengyelországban is.

A váratlanul kitört háború egy újabb nemvárt hozadéka: Azerbajdzsán 2020-ban megtámadta Karabahot, több ezer örmény keresztényt megölt, és tízezreket otthonaik elhagyására kényszerített. Most a világ Ukrajnára fókuszál, a gazdag és erős Azerbajdzsán pedig kihasználva ezt, arra készül, hogy végleg meghódítsa a kis keresztény örmény enklávét. Március második felében többször megsértette a háborút lezáró tűzszüneti határvonalat és csapatokat telepített az orosz békefenntartók által ellenőrzött zónába. Az orosz hadsereg veszteségei kompenzálása érdekében az ukrán frontra csoportosította át haderőit Örményországból, amelynek katonai védelmet garantált. Az orosz békefenntartók távozása után Azerbajdzsán három héten át szinte folyamatosan elzárta az egész régió gázellátását a kemény téli fagyban, majd támadott. És lehet, hogy ez csak a kezdet.

Baroness Caroline Cox, az angol felsőház (Lordok Háza) volt alelnöke, 1997-ig a CSI-Anglia igazgatója, 2022. március 26-án dr. John Eibnerrel közösen levelet írt Liz Truss brit külügyminiszternek, amelyben az új válságra figyelmeztetnek:

„Egy évszázad óta a legsúlyosabb etnikai tisztogatásnak lehetünk tanúi most a kaukázusi régióban. Hegyi-Karabah ősi örmény közösségének elpusztítása humanitárius katasztrófa, fölbecsülhetetlen veszteség az emberiségnek, és borzasztó precedens a térség többi diktátora számára, akik arra törekszenek, hogy erőszakkal szilárdítsák meg hatalmukat a vitatott régiókban.”

Könyörögjünk a béke ajándékáért, és kérjük, támogassák a CSI katasztrófavédelmi alapját, hogy segíthessünk. A menekültek nevében is köszönjük az adományokat!

Budapest, 2022. április 1.

Viz Péter

P.S. Az alábbi linken hasznos információkhoz juthatnak a menekültek az elérhető segítségről, segélyszervezetekről, jogsegélyről és sok másról:

https://ukrainehelp.hu/hu/?fbclid=IwAR2r8dYLIppUpkNiEIz8CX23obgi58njeUUTk_zbMzxvOTnkT-2PlodHuQ4

 

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.