26. július 2023

A CSI 24 év után visszakapta konzultatív státuszát az ENSZ-ben

Huszonnégy évvel azután, hogy a CSI alapítványát megfosztották ENSZ akkreditációjától a rabszolgasorba taszított dél-szudáni keresztények megsegítésére indított küzdelme miatt, az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsa (ECOSOC) megszavazta a státusz visszaállítását.

A CSI konzultatív státuszt kapott az ENSZ szervezetében

ZÜRICH – Az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsa (ECOSOCEconomic and Social Council) 2023. július 25-én 24:12 arányban, 11 tartózkodás mellett megszavazta, hogy a Christian Solidarity International (CSI) ismét konzultatív státuszú NGO-ként részt vehessen az intézmény munkájában.

A Christian Solidarity International (CSI) ökumenikus keresztény emberi jogi csoport, amely a vallásszabadságért és az emberi méltóságért kampányol. Tizennégy országban segíti az üldöztetés áldozatait, és arra törekszik, hogy leleplezze a vallásüldöző államokat, ideológiákat és politikákat.

A CSI-t 1999-ben megfosztották az ENSZ-ben betöltött konzultatív státuszától, miután a Szudáni Köztársaság a bizottságban ülő szövetségeseit a CSI kizárására biztatta. Abban az időben a kartúmi kormány népirtó kampányt folytatott a Szudán déli részén (ma Dél-Szudáni Köztársaság) élő lakosság ellen. Ennek során az állam támogatta több tízezer fekete keresztény rabszolgasorba taszítását. A CSI a szudáni rabszolgaságból való kimenekítés érdekében felhívta a nemzetközi figyelmet a kartúmi kormány atrocitásaira.

A CSI meghívta John Garangot, a Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalom vezetőjét, hogy az ENSZ Emberi Jogi Bizottságában felszólaljon a CSI nevében. Ez szolgáltatta az ürügyet a kizáráshoz. John Garang később Szudán első alelnöke lett, miután a 2005-ös átfogó békemegállapodás véget vetett a 23 évig tartó szudáni polgárháborúnak. A CSI a mai napig folytatja az 1983 és 2005 közötti polgárháborúban rabszolgasorba taszított dél-szudániak kiszabadítását.

A kiutasítás egyik első jele volt annak, amit Olivier de Frouville* professzor „az ENSZ-en belüli civil társadalom megszelídítésének” nevez (domestication of civil society at the United Nations). A kizárások, szankciók, fenyegetések és a nagyszámú, „az államokéhoz hasonló nézeteket valló” NGO-k bevezetése mind a megfélemlítést szolgálta.**

A CSI 2012-ben újra konzultatív státuszért folyamodott, de az ECOSOC nem kormányzati szervezetek (NGO) bizottsága tizenegy éven keresztül nem volt hajlandó szavazásra bocsátani a kérelmét. Minden alkalommal, amikor a CSI kérelmét tárgyalták, a bizottság lényegtelen kérdéseket tett fel a CSI képviselőjének. A CSI mindig válaszolt ezekre, hogy aztán a következő ülésen újabb kérdéseket kapjon.

2023. június 5-én az USA szavazást írt ki a CSI és hat másik NGO konzultatív státuszáról az ENSZ ECOSOC NGO-bizottságában. Az NGO-bizottság ismét a CSI és a többi NGO ellen szavazott, de a teljes ECOSOC 2023. július 25-i szavazásán a döntést megváltoztatta.

„Az ECOSOC döntése a konzultatív státusz megadásáról ritka pozitív jele annak, hogy a valóban független civil társadalmi csoportok hangját még mindig szívesen fogadják az ENSZ-ben” – nyilatkozta Dr. John Eibner, a CSI nemzetközi elnöke.

„A CSI teljes mértékben kihasználja a konzultatív státusz biztosította előnyöket, és folytatja küldetését, hogy félelem nélkül szót emeljen az üldözöttek védelmében, különösen azokban az esetekben, amikor az üldözöttek érdekei nagyhatalmú államok érdekeit sértik.”

*Olivier de Frouville a University of Paris II közjog professzora, és az Emberi Jogi és Humanitárius Jogi Kutatóközpont (Paris Human Rights Center) igazgatója.

**Az ENSZ-ben burjánzik az elnyomó rezsimekhez lojális NGO-k száma. Ezeket a kormányhű civil szervezeteket gyakran GONGO-nak nevezik (Governmental Non Governmental Organizations vagy Government Orientated NGO), ami kormányzati nem kormányzati szervezetet vagy kormányorientált civil szervezetet jelent.

Hozzászólás

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.