26. július 2023

A CSI 24 év után visszakapta konzultatív státuszát az ENSZ-ben

Huszonnégy évvel azután, hogy a CSI alapítványát megfosztották ENSZ akkreditációjától a rabszolgasorba taszított dél-szudáni keresztények megsegítésére indított küzdelme miatt, az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsa (ECOSOC) megszavazta a státusz visszaállítását.

A CSI konzultatív státuszt kapott az ENSZ szervezetében

ZÜRICH – Az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsa (ECOSOCEconomic and Social Council) 2023. július 25-én 24:12 arányban, 11 tartózkodás mellett megszavazta, hogy a Christian Solidarity International (CSI) ismét konzultatív státuszú NGO-ként részt vehessen az intézmény munkájában.

A Christian Solidarity International (CSI) ökumenikus keresztény emberi jogi csoport, amely a vallásszabadságért és az emberi méltóságért kampányol. Tizennégy országban segíti az üldöztetés áldozatait, és arra törekszik, hogy leleplezze a vallásüldöző államokat, ideológiákat és politikákat.

A CSI-t 1999-ben megfosztották az ENSZ-ben betöltött konzultatív státuszától, miután a Szudáni Köztársaság a bizottságban ülő szövetségeseit a CSI kizárására biztatta. Abban az időben a kartúmi kormány népirtó kampányt folytatott a Szudán déli részén (ma Dél-Szudáni Köztársaság) élő lakosság ellen. Ennek során az állam támogatta több tízezer fekete keresztény rabszolgasorba taszítását. A CSI a szudáni rabszolgaságból való kimenekítés érdekében felhívta a nemzetközi figyelmet a kartúmi kormány atrocitásaira.

A CSI meghívta John Garangot, a Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalom vezetőjét, hogy az ENSZ Emberi Jogi Bizottságában felszólaljon a CSI nevében. Ez szolgáltatta az ürügyet a kizáráshoz. John Garang később Szudán első alelnöke lett, miután a 2005-ös átfogó békemegállapodás véget vetett a 23 évig tartó szudáni polgárháborúnak. A CSI a mai napig folytatja az 1983 és 2005 közötti polgárháborúban rabszolgasorba taszított dél-szudániak kiszabadítását.

A kiutasítás egyik első jele volt annak, amit Olivier de Frouville* professzor „az ENSZ-en belüli civil társadalom megszelídítésének” nevez (domestication of civil society at the United Nations). A kizárások, szankciók, fenyegetések és a nagyszámú, „az államokéhoz hasonló nézeteket valló” NGO-k bevezetése mind a megfélemlítést szolgálta.**

A CSI 2012-ben újra konzultatív státuszért folyamodott, de az ECOSOC nem kormányzati szervezetek (NGO) bizottsága tizenegy éven keresztül nem volt hajlandó szavazásra bocsátani a kérelmét. Minden alkalommal, amikor a CSI kérelmét tárgyalták, a bizottság lényegtelen kérdéseket tett fel a CSI képviselőjének. A CSI mindig válaszolt ezekre, hogy aztán a következő ülésen újabb kérdéseket kapjon.

2023. június 5-én az USA szavazást írt ki a CSI és hat másik NGO konzultatív státuszáról az ENSZ ECOSOC NGO-bizottságában. Az NGO-bizottság ismét a CSI és a többi NGO ellen szavazott, de a teljes ECOSOC 2023. július 25-i szavazásán a döntést megváltoztatta.

„Az ECOSOC döntése a konzultatív státusz megadásáról ritka pozitív jele annak, hogy a valóban független civil társadalmi csoportok hangját még mindig szívesen fogadják az ENSZ-ben” – nyilatkozta Dr. John Eibner, a CSI nemzetközi elnöke.

„A CSI teljes mértékben kihasználja a konzultatív státusz biztosította előnyöket, és folytatja küldetését, hogy félelem nélkül szót emeljen az üldözöttek védelmében, különösen azokban az esetekben, amikor az üldözöttek érdekei nagyhatalmú államok érdekeit sértik.”

*Olivier de Frouville a University of Paris II közjog professzora, és az Emberi Jogi és Humanitárius Jogi Kutatóközpont (Paris Human Rights Center) igazgatója.

**Az ENSZ-ben burjánzik az elnyomó rezsimekhez lojális NGO-k száma. Ezeket a kormányhű civil szervezeteket gyakran GONGO-nak nevezik (Governmental Non Governmental Organizations vagy Government Orientated NGO), ami kormányzati nem kormányzati szervezetet vagy kormányorientált civil szervezetet jelent.

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.