Személyes törődés és étel a magányos időseknek

Szíriában az idősek különösen szenvednek a háború következményeitől, beleértve a keresztényeket is. Sokan magányosan élnek, mert gyermekeik messze laknak. Fadia nővér, a CSI partnere nagy szívvel viseltetik irántuk. Önkénteseivel együtt rendszeresen látogat több mint 80 elhanyagolt idős embert Tartúsz tartomány tíz keresztény falvában, hogy gyógyszerrel és élelemmel lássa el őket.

Ez az idős asszony végtelenül hálás Fadia nővér segítségéért és szerető gondoskodásáért. | © CSI

Fadia nővér 2019-ben vette át a Tartúsz Földközi-tengerparti várostól 60 kilométerre keletre fekvő Kafrounban lévő kolostor vezetését. Szolgálata kezdetén rendszeresen 250 gyermeket gondozott a környező falvakból. Hittant tanított és szabadidős tevékenységeket szervezett nekik. A Covid 19 világjárvány 2020 márciusában bekövetkezett kitörésével ez a tevékenysége hirtelen kényszerű véget ért. Fadia nővér azonban ekkor sem ült tétlenül. Ezt a csendes időt arra használta föl, hogy rendszeresen imádkozzon a kolostorban. Ebben a lassulási fázisban jutott eszébe Ferenc pápa egy kijelentése, amely megragadt benne: „És ez korunk drámája: az idősek magánya.” Alighogy kimondta, máris megtörtént: Fadia nővér megtette első látogatásait az időseknél, gyógyszert és ételt vitt nekik.

Pénzgyűjtés a közösségi médiában
Már első látogatásai során észrevette a szorgalmas nővér, hogy jó néhány idős ember krónikus betegségben, például veseelégtelenségben vagy rákban szenved, ezért feltétlenül kórházi kezelésre szorul. De ahhoz, hogy ezeket a törékeny embereket a legközelebbi kórházba vigye, Fadia nővérnek nemcsak egy autóra volt szüksége, hanem benzinre is, ami a szíriai üzemanyaghiány miatt igencsak drágán kapható.
Ilyen kihívást jelentő pillanatokban Fadia nővér leleményességének semmi sem szab határt. Minden további nélkül fölhívást tett közzé a közösségi médiában, és anyagi támogatást kért autóra és üzemanyagra, ami az országban tomboló 140%-os inflációt tekintve vakmerő lépésnek tűnt. „Magam is meglepődtem az emberek páratlan nagylelkűségén” – mondja sugárzó tekintettel.

A rászorulók azonosítása
De a nővérnek volt egy második látomása is. Az első látogatások kíméletlenül föltárták előtte azt is, milyen nyomorúságos sok idős helyzete: „Magányos, törékeny emberek, akik el vannak vágva a világtól. Gyakran alig tudnak mozogni, nemhogy a higiéniájukról gondoskodjanak. Ráadásul alultápláltságban szenvednek.” Fadia nővér így folytatja: a gyermekeik többnyire messze élnek, és alig törődnek szüleikkel.
Fadia nővér fölvette a kapcsolatot Kafroun környéki tíz keresztény falu papjaival, polgármestereivel és ismerőseivel. Ki akarja deríteni, kik azok a leginkább rászorulók, akiknek sürgős segítségre van szükségük.
Kutatásaiból kiderül, hogy tucatnyian szenvednek súlyos nélkülözéstől. De hogy segíteni tudjon nekik, Fadia nővér maga is anyagi támogatásra szorul. Németországba kivándorolt honfitársaitól, ismerőseitől és barátaitól, valamint a CSI szervezetétől kér segítséget. Célja egyértelmű: havonta legalább egyszer szeretné meglátogatni a magukra hagyott időseket, élelmet visz nekik, és átadja a szükséges gyógyszereket.

Nagyszerű szolgáltatás az önkénteseknek köszönhetően
A közös támogatás lehetővé teszi, hogy Fadia nővér tíz faluban több mint 80 idős emberről gondoskodjon. Ennek a hatalmas jelentőségű szolgálatnak a teljesítéséhez két tartúszi önkéntes kíséri őt: Naziha Issa és fia Gaby, aki orvos. A munkát pontosan megszervezték. Naziha egy szakácsnő segítségével minden pénteken és vasárnap két napon át körülbelül 50 ételt főz meg. Ezeket szintén önkéntesek készítik elő nekik egy nappal korábban.

Határtalan öröm
A CSI támogatja Fadia nővér új feladatát, hogy minden héten meglátogathassa otthonukban a kiszolgáltatott időseket, és ellássa őket élelemmel és gyógyszerekkel. A meglátogatottak öröme mindig határtalan, amikor Fadia nővér, Naziha Issa és Gaby nővér eljön hozzájuk, hogy megetesse, és orvosi ellátásban részesítse őket, de mindenekelőtt tiszteletet és szeretetet mutasson irántuk. „A szívünkbe zártuk őket, mintha a saját gyermekeink lennének” – jegyzi meg a nővér.

Új életet lehelt a kolostorba
Fadia nővér az északkelet-szíriai al-Haszaka tartományból származik. 15 évig élt Libanonban, majd Szíriába hívták. Munkája során a fiatalok mindig közel álltak a szívéhez. Három évvel ezelőtt a Jézus és Mária Szentséges Szíve Nővérek Rendje úgy döntött, hogy bezárja a kafrouni kolostort. A környező falvak lakói nagyon fölháborodtak ezen. Megkérték a főnővért, hogy nyissa meg újra a zárdát. De a környéken nem volt fiatalabb apáca, aki ezt megtehette volna. A rend ezért Isten közbenjárásának tekinti, hogy Fadia nővér Tartúszból felajánlotta, hogy átveszi a kolostor vezetését, így az minden csütörtöktől vasárnapig nyitva lehet.

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.

Még több hír – Katasztrófa segély