Szabadesésben – a keresztények segítenek és imát kérnek

Az ukrajnai háború árnyékában a világ más régióiban élők is válságokat élnek át. Ezek közül néhány drámai. Srí Lanka az egyik ilyen ország, ahol egyre többen éheznek. A CSI partnerei élelmiszercsomagokkal segítik a legkiszolgáltatottabbakat, és imára szólítanak az országért.

Srí Lankán már semmi sem működik. Az importfüggő állam csődbe ment. Most pedig éhínség is fenyeget. A CSI helyi partnerei a legszegényebbeket segítik. Fotó: Pexels/Gihan Bandara

Srí Lanka 1948-as alapítása óta a legsúlyosabb gazdasági válságát éli át. Az állami tartalékok kimerültek, ami katasztrofális következményekkel jár az importfüggő országra nézve. Egyre kevesebb a benzin, a gáz, a gyógyszer és az élelmiszer. A szigeten szinte beszerezhetetlenek az olyan alapvető termékek, mint a tej. Az emberek legalább 10 órát, de inkább többet állnak sorban benzinért, miközben áruval teli konténerhajók torlódnak a kikötőkben. Kereslet lenne, de mégsem rakodják ki őket, mert nincs megfelelő vásárlóerő.

A termékek megfizethetetlenné válnak

Ezzel párhuzamosan az árspirál folytatódik. A sziget Pékszövetsége bejelentette, hogy a magas szállítási költségek miatt hamarosan leállhatnak a sütödék. A kenyér árának további emelése nem lehetséges. A péksütemény már így is sokak számára megfizethetetlen. A jelenlegi infláció 54,6%. A gazdasági válság egyre inkább humanitárius válsággá fajul. A kormány intézkedései jól mutatják, milyen kétségbeejtő a helyzet a könnycsepp alakú szigeten. 2022. június óta csak négynapos héten dolgoznak a közszférában alkalmazottak. A fennmaradó napokat arra kell használni, hogy konyhakerti zöldséget ültessenek az önellátás érdekében. Az iskolákat bezárják, hiszen az iskolabuszok már nem közlekednek.

Az elnök elhagyta az országot

Időközben a tömegtüntetések nyomása túl nagy lett. Gotabaya Rajapaksa (73 éves) Srí Lanka-i elnök július 13-án katonai repülőgéppel elmenekült az országból a Maldív-szigetekre. Maradt utána egy kormány nélküli ország, amely kétségbeejtően elhagyatott állapotban van.

Hálás diáklány: „Isten áldja meg Önöket!”

A CSI partnerei segítenek, amiben tudnak. Élelmet és gyógyszert osztanak családoknak, özvegyeknek és árváknak. Köztük egy 15 éves diáklány, Selvathi (Ingiriya tartományi határváros) egyedülálló édesanyjával kapott támogatást. Mindketten vészhelyzetben vannak: „A gazdasági válság miatt édesanyám alacsony bére már arra sem elég, hogy élelmiszert vásároljon. Én abban a reményben tanulok, hogy jobb jövőt építhetek magamnak és édesanyámnak.” Selvathi hálát ad Istennek a CSI-partnerek értékes segítségéért: „Ez az élelmiszercsomag táplál minket a következő hetekben. A tanulmányaimhoz nyújtott támogatás pedig abban is segít, hogy higgyek egy szebb jövőben. Imádkozom, hogy Isten áldja meg mindazokat, akik gondolnak ránk ezekben a szívszorító időkben.” A CSI partnerszervezet munkatársai már több száz családnak segítettek hasonló módon.

Köszönet az adományokért, és imakérés

Srí Lankán már sok ember elvesztette minden reményét. Az évekig tartó véres polgárháború 2009-ben ért véget. Az akkori állapotok még az emlékezetükben élnek. Egyre nagyobb az aggodalom, hogy ismét heves összecsapások fognak kitörni. Amellett, hogy köszönetet mondanak az adományokért, amelyeket a CSI partnerei alapvető élelmiszersegélyre fordítanak, imát is kérnek:

– segítségért válság idején: Isten állítsa meg a vezetők korrupcióját, és adjon bölcsességet a hatalmon lévőknek

– Srí Lanka új kezdeményezéseihez: mutasson Isten helyi forrásokat, amelyek felhasználhatók és devizára válthatók

– minisztériumi alkalmazottakért, alacsony jövedelműekért és más anyagi rászorulókért, hogy Isten gondoskodjon róluk

– azokért, akik gyógyszer és étel nélkül néznek szembe a halállal

– a CSI-partnerekért az üldözött egyház és a kiszolgáltatott közösségek jogainak védelme iránti elkötelezettségükért

– hogy a CSI-partnereknek jusson elegendő üzemanyag a vidéki közösségek látogatásához

– az úton lévő CSI partnerek fizikai védelme és biztonsága érdekében.

A keresztények elenyésző kisebbséget alkotnak Srí Lankán. Bár az országban vallásszabadság van, a keresztények gyakran diszkrimináció áldozatai, beleértve az erőszakos támadásokat is.

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.