23. április 2019

Srí Lanka: A CSI elítéli a keresztényellenes terrortámadást

Húsvétvasárnap hét öngyilkos merénylő támadott meg három templomot és több luxushotelt. A halálos áldozatok száma legalább 310. A Christian Solidarity International (CSI) fölszólítja a világ kormányait, hogy lépjenek föl határozottan a vallási intolerancia ellen, és cselekedeteik ne merüljenek ki a rutin sajnálkozásban.

BBW9jmD.img_

2019. április 21-én a húsvéti öröm véres gyászba fordult Srí Lankán. Húsvétvasárnap három városban – Colombo főváros nyugati negyedében, Negombo városban (Colombótól északra), és az ország keleti részén található Batticaloa városában – az ünnepi misék idején követett el hét összehangolt merényletet a Nemzeti Tauhít Dzsamaat (NTJ) szélsőséges csoport három templom és három luxusszálló ellen. A CSI helyi egyházi partnerei sürgős gyűjtésbe kezdtek.

A vallási kisebbségek elleni legsúlyosabb támadás

A CSI-t mélyen megrendítette a merénylet. Gondolatban és imáinkban együtt vagyunk a Srí Lanka-i áldozatokkal. A húsvétvasárnap elkövetett akció egy több éve zajló erőszakhullám tragikus mélypontja.

A CSI 2016-ban indította el Srí Lanka projektjét, mivel az elmúlt években folyamatosan nőtt a vallási kisebbségekre nehezedő nyomás. Ennek fő áldozatai a keresztények, a muszlimok és a hinduk. A legtöbb, vallási kisebbségek ellen elkövetett erőszakos cselekmény az egyre intoleránsabb, államilag támogatott buddhista nacionalizmus számlájára írható. A szunnita terrorsejtek és a hinduizmus uralta Tamil Tigrisek gerillamozgalom maradványai illegalitásban működnek.

Világszerte nő a keresztényellenes gyűlölet

Dr. John Eibner, a CSI igazgatója elmondta, hogy a világ vezető politikusai elítélték a támadásokat, és néven nevezték az áldozatokat. Azonban nem szabad pusztán csak szavakra hagyatkozni: „A rutin elítélés nem elég. Mind nemzeti, mind nemzetközi szinten egyértelmű elkötelezettséget kell vállalni a vallási uszítás ellen, amely az ilyen erőszak forrása. A keresztények iránti gyűlölet növekedése és a vallási uszítás más formái világszerte együtt járnak az államilag támogatott kirekesztő vallási ideológiákkal. A Szaúd-Arábiából és Katarból ismerős szunnita vahhábizmus és a síita Iránból terjedő khomeinizmus nem új jelenség. Az elmúlt években azonban a hindu és a buddhista nacionalizmus az erőszakos vallási izgatás forrása lett Dél-Ázsiában. Ezeket az államilag támogatott embertelen ideológiákat be kell szüntetni.”

Kedden nemzeti gyásznap lesz Srí Lankán

A hétfői újabb robbanás miatt pánik tört ki Colombóban, Srí Lanka fővárosában. A detonáció akkor történt, amikor a biztonsági szolgálatok hatástalanítani próbáltak egy autóba rejtett pokolgépet.

Kedden elkezdődik az áldozatok temetése, amikor háromperces néma csönddel emlékeznek majd a merényletsorozat halottjaira.

A 21 millió lakosú Srí Lanka (korábbi nevén Ceylon) az Indiai-óceán északi részén található szigetország. Lakosságának 70%-a buddhista, 12% hindu, 10% muszlim, és 7% (mintegy 1,2 millió) katolikus vallású. A polgárháború vége (2009) óta eddig nem volt jelentősebb támadás vagy terrorcselekmény az országban, de a különböző vallások hívei között rendszeresek a súrlódások és kisebb atrocitások.

Srí Lanka: A CSI gyorssegélyt nyújt a húsvéti merénylet áldozatainak.

Köszönjük, hogy támogatod a CSI Srí Lanka projektjét!

30.000.-Ft sürgősségi segély az áldozatoknak.

OTP Bank HUF 117 070 24-204 527 08

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.