05. június 2019

Pakisztán: Támogasd Ászja Bibit!

A pakisztáni katolikus asszonynak 2009 júniusában börtönbe kellett vonulnia. Egy elfajult vita során muzulmán nőtársai tisztátalannak nevezték, és azzal vádolták, hogy szerintük sértő megjegyzéseket tett Mohamed prófétára. Bibi ezután kilenc évet töltött ártatlanul fogságban. Az ötgyermekes édesanya – miután a Legfelső Bíróság fölmentette a blaszfémia vádja alól – 2018. október végén elhagyhatta a börtönt.

10453250-3×2-700×467

Ászja Bibi a helyi muszlim nőkkel együtt bogyót szedett 2009 koranyarán a tűző napon. Amikor megszomjaztak, friss vizet ittak a kútból és Bibi – ahogy a többiek is – továbbadta a poharat. Erre az egyik nő fölkiáltott, hogy abból muszlim már nem ihat: a pohár haram (tisztátalan) lett, mivel azt egy „piszkos keresztény” megérintette.

Ekkor indulatos vita robbant ki. Ászját szidalmazták, és azt követelték tőle, hogy térjen át az iszlámra. „Én Jézus Krisztusban hiszek, aki meghalt a kereszten az emberek bűneiért – felelte válaszul. – De mit tett a ti Mohamed prófétátok, hogy megmentse az embereket?” Alig néhány nap múlva már blaszfémiával (istenkáromlás) vádolták, majd 2010. októberben halálra ítélték. Négy év múlva a második föllebbezését is elutasították, és helyben hagyták az igazságtalan ítéletet.

De a pakisztáni Legfelső Bíróság még abban a hónapban meghozta a döntést: a Bibi elleni vádak nem elegendőek, ezért a nő ártatlan, és elrendelték azonnali szabadon bocsátását.

A bírák indoklásukban hangsúlyozták:

„Ironikus, hogy a fellebbező nevének jelentése arabul: bűnös (Ászja), de a jelen ügyben Shakespeare Lear királyának szavaival élve: »ellene többet vétettek, mint vétett ő«.”

A CSI megkönnyebbüléssel vette tudomásul a rég várt fölmentő határozatot. A pakisztáni főbírók nagy bátorságot tanúsítottak, mikor nem hagyták megfélemlíteni magukat a radikális iszlámisták haragjától és fenyegetéseitől. Az iszlámábádi központi kormánynak garantálnia kell a bírák, ügyvédek és a keresztény kisebbség tagjainak biztonságát.

Politikusok, kormányok, és egyházvezetők világszerte közbenjártak Ászja Bibi megmentéséért. A CSI támogatói is részt vettek a nemzetközi kampányban, figyelemmel kísérték ügyét, imádkoztak érte, és többször követelték szabadon bocsátását. Szívből köszönjük kedves támogatóink fáradhatatlan közbenjárását!

Azonban Bibinek családjával együtt továbbra is szüksége van a támogatásunkra, mert szabadon bocsátását követően Pakisztán szerte tömegtüntetéseket szerveztek ellene. Élete veszélyben volt. „Akasztófára vele!” – skandálták a dühödt iszlámisták, akik utcai akadályokat emeltek, hogy megbénítsák az egész országot.

Az 51 éves ötgyermekes édesanya már elhagyhatta a börtönt és egész családjával Kanadába menekült. Keresztútjuk ezzel remélhetőleg véget ért.

A CSI bátorító üzenetben szeretné megerősíteni őket.

Kérjük, írd alá a mellékelt szolidaritási lapot, és küldd el a CSI címére, amelyet továbbítunk Ászja Bibi és családja részére. Köszönjük közbenjárásodat!


Bátorító lap:

Krisztusi Szolidaritás

Budapest

Pf 291

1242

Dear Asia, Ashiq and Family,

I have followed your case for many years now and I was very upset because of the treatment that you had to endure. Finally, Asia has been acquitted of blasphemy and has been released from her unjust imprisonment after so many years of suffering. I hope and pray that you will have a good life as a reunited family and that you will be happy in a new home where you can live in peace and security. I trust that God gives you strength and a good future. I want you to know that my thoughts and prayers are still with you.

 

GOD BLESS YOU!

 

Yours in Christ,

 

—————-                                                                        ———-

Hely, keltezés                                                                         Aláírás

 

Évek óta követem ügyét, és nagyon elkeserít, hogy ennyi szenvedést kellett elviselnie. Ászját végül fölmentették az istenkáromlás vád alól, és sokévnyi szenvedés után kiszabadult az igazságtalan fogságból. Remélem és imádkozom, hogy az újraegyesített családnak jó élete lesz, és boldogok lesznek új otthonukban, ahol békében és biztonságban élhetnek. Bízom benne, hogy Isten erőt és szép jövőt ad Önöknek. Szeretném, ha tudnák, hogy gondolatban és imáimban mindig Önökkel vagyok.

Hozzászólás

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.