Rehab Sztyepanakertben – a CSI új partnere

Caroline Cox* 1998-ban avatta föl a Lady Cox Rehabilitációs Központot Sztyepanakertben, Hegyi-Karabah fővárosában. Az intézet a régió lakóinak egészségéért jött létre, ahonnan 2020-ban keresztények ezrei menekültek el. Működését a CSI is támogatja.

Tiltakozás
A rehabilitációs központ a művészi készségeket is népszerűsíti. | © CSI

Állj mellénk!

Amikor a központ megnyitotta kapuit, Hegyi-Karabah (Arcah Köztársaság) lakossága épphogy kiheverte az 1990-es évek elején kezdődött háború borzalmait, amely végül Hegyi-Karabah de facto függetlenségéhez vezetett.

A központ, amely először kínált fizioterápiás gyógymódot a régióban, kezdetben csak a háborús áldozatok fizikai rehabilitációjára összpontosított. Később azonban kiszélesítette tevékenységét, hogy gondoskodjon más betegekről is.

Fogyatékkal élő gyermekek

Vardan Tadevosszjan, a központ igazgatója a 2000-es évek elején úgy döntött, hogy megnyitja intézete kapuit azok előtt a betegek előtt is, akik különösen közel álltak a szívéhez: a fogyatékkal élők előtt. Ezért egy óvodát hoztak létre, amely helyet biztosít a testi vagy kognitív zavarokkal küzdő (értelmi fogyatékkal élő) gyermekeknek, valamint a központ egészségügyi személyzetének.

A rehabilitációs intézet jelenleg mintegy 70 gyermeket lát el. „Intézetünk ma az egyetlen Arcahban, amely fizikai és szellemi fogyatékkal élő gyermekeknek nyújt kezelést és támogatást” – hangsúlyozza Tadevosszjan.

A 44 napig tartó, 2020 őszén Azerbajdzsánnal vívott háború után – amelynek során Hegyi-Karabah kormánya az általa korábban ellenőrzött terület közel 70%-át elveszítette –, a rehabilitációs központ visszatért eredeti céljához, a háborús sebesültek gyógyításához. Ugyanakkor folytatják a fogyatékkal élő gyermekek gondozását. „Mindent megteszünk azért, hogy testileg és lelkileg megerősítsük a sebesülteket. Ez még fontosabb lett a vesztes háború után, amely megfosztott minket a jövő reményétől” – mondta Tadevosszjan.

A Lady Cox Rehabilitációs Központ egyike azoknak a partnerszervezeteknek, amelyekkel a CSI együttműködik a Nagorno-Karabah helyzetét megrendítő közelmúltbeli konfliktus után.

Írd alá (és ha gondolod, egészítsd ki) a Lady Cox Rehabilitációs Központ egészségügyi csapatának címzett bátorító lapot, amellyel kifejezed szolidaritásodat!

*Baroness Caroline Cox, 1986-2006 között az angol felsőház (Lordok Háza) alelnöke, 1997-ig a CSI-Anglia igazgatója volt. A CSI segélye meghatározó szerepet játszott a hegyi karabahi háború (1988. február-1994. május) idején. Parkev Martiroszjan örmény-ortodox érsek, az Örmény Apostoli Egyház feje kijelentette, hogy a CSI anyagi és lelki támogatása döntően hozzájárult ahhoz, hogy az összecsapások az örmények győzelmével végződtek.

 

Írd alá (és ha gondolod, egészítsd ki) a Lady Cox Rehabilitációs Központ egészségügyi csapatának címzett bátorító lapot, amellyel kifejezed szolidaritásodat!

Tiltakozás
A tiltakozást lkalommal írták alá.
Szöveg
CSI-Magyarország
Lady Cox Rehabilitációs Központ

Budapest
Pf 291
1242

Truly I tell you, whatever you did for one of the least of these brothers and sisters of mine, you did for me. (Mt. 25, 40).Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek. (Mt. 25, 40)
Hozzászólás

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.

Még több hír – Azerbajdzsán