24. szeptember 2018

Nigériai katolikus püspökök: Az elnöknek mennie kell!

A Nigériai Katolikus Püspöki Konferencia (CBCN – Catholic Bishops’ Conference of Nigeria) 2018. június 29-i nyilatkozatában lemondásra szólította föl Muhammadu Buhári elnököt.

Augustine-Obiora-Akubeze-bíboros-62-éves

A Nigériai Katolikus Püspöki Konferencia (CBCN – Catholic Bishops’ Conference of Nigeria) 2018. június 29-i nyilatkozatában élesen elítélte az abudzsai központi kormány tétlenségét. Kemény hangú közleményükben utalnak 2018. április 26-ra is, amikor 2 papot és 15 hívőt öltek meg:

„A Katolikus Püspöki Konferencia – a jóakaratú nigériaiakkal együtt – már több mint két éve folyamatosan kéri az elnököt és a rendvédelmi erőket stratégiájuk átgondolására. Több millió nigériaival mi is elvesztettük a biztonsági szolgálatba vetett bizalmunkat, miután világossá vált, hogy az elnök szántszándékkal egyetlen vallás követőit támogatja. (…)

Ha az elnök nem képes garantálni országunk biztonságát, automatikusan elveszti a polgárok bizalmát. Nem uralkodhat többé afölött a csatatér és tömegsír fölött, amivé tette a hazánkat. (…)

Nemzetünk számára világos, hogy az elnök fő feladatát, a nigériaiak életének védelmét föladta. Hogy ez csupán cselekvésképtelenségből vagy politikai akaratának hiányából fakad, lényegtelen. Itt az ideje, hogy az elnök becsületes módon a lemondást válassza, hogy nemzetünket megóvja a teljes pusztulástól.”

 

Most. Rev. Augustine Akubeze

Archbishop of Benin City

President, CBCN

 

Most. Rev. Camillus Umoh

Bishop of Ikot Ekpene

Secretary, CBCN

 

A teljes szöveg angolul:

https://www.csi-schweiz.ch/app/uploads/sites/2/2018/07/2018-06-29_Catholic-Bishops-Conference-Nigeria_Statement.pdf

Hozzászólás

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.