Mianmar: Segítség a katonák elől menekülő karén keresztényeknek

A burmai katonai junta kegyetlenül üldözi a keresztény karén etnikai kisebbséget. A CSI helyi partnerével együtt humanitárius segítséget nyújt a menekülteknek.

A hadsereg súlyos bombázása után karén keresztények ezrei menekülnek gyalog a dzsungelen át. | © CSI

A burmai katonai junta kegyetlenül üldözi a keresztény karén etnikai kisebbséget. Több mint tízezer karén keresztényt űztek el szülőfalujából és a menekülttáborokból. A CSI helyi partnerével együtt humanitárius segítséget nyújt a menekülteknek.

A mianmari katonai puccs drámai következményekkel jár a keresztény karén etnikai csoportra nézve is. A Kayin tartományból származó több mint 10 000 karén kereszténynek el kellett hagynia szülőhelyét és a menekülttáborokat a hadsereg példátlanul agresszív offenzívája után. Több mint kétezer, lakóhelyét elhagyni kényszerült személy lépte át az országhatárt, a thaiföldi dzsungelben keresve védelmet. Eddig legkevesebb három karén keresztény vesztette életét a hadsereg támadásaiban.

A CSI partner segít

A CSI mianmari partnere valószínűleg eddig az egyetlen olyan szervezet, amely létfontosságú segítséget nyújt a menekült karén keresztényeknek. A lakóhelyüket elhagyni kényszerülteket rizzsel, száraz élelmiszerrel, gyógyszerekkel, vizeskannákkal, gyapjútakarókkal, gyékényszőnyegekkel és műanyag ponyvákkal látjuk el. Helyi partnerünk védi a menekült karén keresztényeket, akiket a katonaság állandóan veszélyeztet. „Nagyon hálásak vagyunk Istennek, hogy ezt a támogatást biztosítja általunk a rászorulóknak” – mondta Kakreh Moo (nevét megváltoztattuk), a CSI partnere.

Zavargások a katonai puccs után

A Min Aung Hlaing katonai főparancsnok vezette mianmari hadsereg 2021. február 1-jén vészhelyzetre hivatkozva átvette a hatalmat. Az államcsínyt azután követték el, hogy az országot kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért Párt (NLD) elsöprő győzelmet jelentett be a 2020. novemberi választásokon. Ezt a hadsereg támogatását élvező Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártja (USDP) vitatja.

Miután megdöntötték a demokratikusan megválasztott kormányt, házi őrizetbe helyezték a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Csi államtanácsost (lényegében kormányfőt). A junta katonai puccsa országszerte erőszakos zavargásokba torkollott. A mai napig több mint 570 embert öltek meg a katonák, és több mint 3500 embert tartóztattak le. A halottak többsége fiatal, akiknek a katonai puccs elleni nyílt és békés tiltakozását erőszakosan elnyomják.

Számos kormányzati alkalmazott is sztrájkolt a puccs ellen. Az egészségügyi dolgozók piros szalag viselésével tiltakoztak. „Azt akarjuk, hogy a nemzetközi közösség tudjon a helyzetünkről, mert nem vagyunk rá képesek, hogy visszavágjunk a hadseregnek.”

Sokan elveszítették a munkájukat. Az üzletek továbbra is zárva vannak, a vállalkozások nagy részét bezártak.

A hadsereg Mianmar 1948-as függetlenné válása óta kegyetlenül elnyomja a keresztény karén etnikumot.

Hálásan köszönjük nevükben is a támogatást, amelyre a karén keresztényeknek sürgős szükségük van!

Hozzászólás

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.