Megelőzni a legrosszabbat: A CSI légihíd létrehozását követeli Jereván és Sztyepanakert között

Azerbajdzsán egy hónapja blokkolja a Lachin-folyosót. Százhúszezer karabahi örményt tart elzárva a világ többi részétől. Az iskolák zárva vannak, a gyerekek éheznek, a gyógyszerek elfogytak, az energiaellátás leállt. Meddig huny még szemet a világ a kibontakozó humanitárius katasztrófa fölött? A CSI egy ENSZ által jóváhagyott légihidat követel Jereván és Sztyepanakert között!

Üres polcok egy sztyepanakerti szupermarketben: szinte alig maradt zöldség. | Fotó: marutvanian/twitter

Üres polcok egy sztyepanakerti szupermarketben: szinte alig maradt zöldség. | Fotó: marutvanian/twitter

Azerbajdzsán 2022. december 12-én 120 000 karabahi örményt vágott el a külvilágtól, akik nem kapnak semmilyen utánpótlást. A családokat elszakították egymástól, a súlyos orvosi eseteket nem tudják Örményországba szállítani kezelésre. A CSI Hegyi-Karabahban működő partnerei elmondták: elfogytak a fájdalomcsillapítók, vérnyomáscsökkentők, pelenkák és az alapvető élelmiszerek. A szupermarketek szinte üresek. Húsból csak azért van bőség, mert a bekerített emberek elkezdték levágni a jószágot, amelyeknek már nem tudnak adni takarmányt. Az azeri ostrompolitika közvetlen humanitárius katasztrófához vezet. John Eibner, a Christian Solidarity International (CSI) nemzetközi elnöke ezt mondja: „A hurok egyre szorosabbra húzódik a karabahi örmények nyaka körül, miközben a világ csendben és tétlenül figyel!”

Elvágják Hegyi-Karabah köldökzsinórját

Az úgynevezett Lachin-folyosón keresztül naponta átlag 400 tonna áru érkezett Hegyi-Karabahba. De ez már 30 napja megszűnt. Az utat azerbajdzsán csapatok és állítólagos „ökoaktivisták” barikádozzák el. Az orosz békefenntartó erők katonái ütközőként szolgálnak a blokád és a karabahi örmények között. A keresztény lakosok attól tartanak, hogy ha Azerbajdzsán elfoglalja Hegyi-Karabahot, etnikai-vallási tisztogatásra kerül sor. Mivel minden jel erre utal, a CSI 2022. december 19-én aláírta a népirtásra vonatkozó figyelmeztetést. John Eibner ezt így magyarázza: „Hegyi-Karabah blokádja jelzi a bakui kormánynak azt az eltökélt szándékát, hogy a népirtás újabb szakaszát indítsa el.”

Svájc beavatkozást sürget

2023. január 9-én a svájci Államtanács Külügyi Bizottsága elítélte a nemzetközi jog megsértését a Lachin-folyosó blokádja miatt. (A 2020. november 10-i tűzszünet értelmében az orosz békefenntartók ezen a folyosón keresztül garantálják a szabad mozgást Örményország és Hegyi-Karabah között.)

Tekintettel az Örményországban kialakult súlyos helyzetre, a Külügyi Bizottság fölszólítja a Szövetségi Tanácsot, hogy járjon közben az ENSZ Biztonsági Tanácsánál. Svájcnak nyomást kell gyakorolnia egyrészt a blokád feloldása és az ellenségeskedések beszüntetése, másrészt a Jereván és Sztyepanakert (Hegyi-Karabah fővárosa) közötti humanitárius légihíd sürgős létrehozása érdekében.

CSI: Humanitárius légihídra van szükség

A CSI támogatja Svájc humanitárius légihídra vonatkozó kezdeményezését. Már nincs sok időnk. A légihidat azonnal föl kell állítani. A svájci Államtanács haladéktalanul járjon közben az ENSZ Biztonsági Tanácsánál. A karabahi örmények napjai meg vannak számlálva. A súlyos betegeket már nem tudják kezelni. Határozott és gyors fellépéssel most még elkerülhető a humanitárius katasztrófa.

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.