Mártírország

Amikor a biblia menekültekről és migránsokról szól, mindig a befogadásukra buzdít. Aki nem lát testvért, felebarátot egy más nemzetiségű embertársában, az nem lehet keresztény, sőt elveszíti a maga emberségét. Szent Pál apostol így mondja: „Nincs többé zsidó vagy görög, rabszolga vagy szabad, férfi vagy nő, mert mindannyian eggyé lettetek Krisztus Jézusban.” (Gal 3,28) A keresztény ember segít, mert: „Ha szenved az egyik tag, valamennyi együtt szenved vele” (1Kor 12,26). Ez a Christian Solidarity International (CSI) – Krisztusi Szolidaritás küldetésének alapja.

Adomány
Imádkozzunk állhatatosan a békéért! | (AFP or licensors)

Aki háborút kezd, megfeledkezik az emberségről

A mostani ukrajnai menekülthullám során nemegyszer megrendülve mondják a hozzánk érkezők: „Nem gondoltuk, hogy a magyarok így fogadnak minket – köszönjük!” Ha mást nem is, de mindenki tud adni egy ölelést, egy biztatást, jó szót vagy együttérzést. Ezekben a nehéz időkben jó látni, hogy Magyarország összefog.

A Kreml propagandájára már nem kíváncsiak

Ferenc pápa heti általános audienciáján kijelentette a Vatikán VI. Pál termében:

Ukrajna mártírország. Vasárnap (2022. március 6-án) pedig így szólt a Szent Péter téren összegyűlt szokatlanul népes tömeghez: „Ukrajnában vér és könny folyik. Ez nemcsak egy katonai művelet, hanem egy háború, amely halált, pusztítást és nyomorúságot szül.” A jelenlévők közül néhányan lengették a sokszínű békezászlót, és Ukrajna kék-sárga nemzeti lobogóját. Oroszországra utalva a pápa elítélte „a nemzetek együttélését destabilizáló és a nemzetközi jogot hiteltelenítő” cselekedeteket.

A katolikus egyházfő heti általános audienciája végén arra szólította föl a politikusokat, hogy tetteik következményeivel kapcsolatban „vessék komoly vizsgálat alá lelkiismeretüket Isten színe előtt. Jézus azt tanította, hogy az erőszak ördögi esztelenségével szemben Isten fegyvereivel, imával és böjtöléssel szálljunk szembe” fogalmazott, arra kérve a „béke királynőjét”, Szűz Máriát, hogy „mentse meg a világot a háború őrületétől”.

„A mártírrá vált országban óráról órára nő a humanitárius segítség iránti igény” – mondta a pápa.

Az egyházfő példátlan cselekedete

2022. február 25-én, az orosz invázió megindítása utáni napon Ferenc pápa személyesen elment a római orosz nagykövetségre, hogy kifejezze aggodalmát – ami példátlan a diplomáciai protokoll történetében.

A pápa egyúttal köszönetet mondott azoknak az újságíróknak, akik a veszélyek ellenére tudósítanak a harcokról, és beszámolnak az átélt kegyetlenségről és szenvedésről.

Miközben Ukrajnát továbbra is folyamatosan bombázzák az oroszok, a helyi egyházak azon dolgoznak, hogy élelmet és szállást biztosítsanak a harcok miatt kitelepítettek számára.

Kérjük, segítsenek nekünk, hogy segíthessünk.

Az alábbi linken hasznos információkhoz juthatnak a menekültek az elérhető segítségről, segélyszervezetekről, jogsegélyről és sok másról:

https://ukrainehelp.hu/hu/?fbclid=IwAR2r8dYLIppUpkNiEIz8CX23obgi58njeUUTk_zbMzxvOTnkT-2PlodHuQ4

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.