21. szeptember 2020

Mailafia: „Kész vagyok a vértanúságra”

Dr. Obadiah Mailafiah nemzetközi hírű és Nigériában is jól ismert keresztény. A nigériai elhárítás zaklatja, mert a Middle Beltben élő keresztények legyilkolásáról szólt. Két bűnbánó terrorista Obadiah-nak egy észak-nigériai kormányzót azonosított a Boko Haram parancsnokaként.

Mailafia

Dr. Obadiah Mailafia, a Nigériai Nemzeti Bank (Central Bank of Nigeria – CBN) volt alelnöke elmondta a nigériai Állambiztonsági Szolgálatnak (State Security Service – SSS): nincs bizonyítéka arra, hogy a nigériai kormány részt venne nigériaiak meggyilkolásában.

  1. augusztus 10-én két bűnbánó terrorista egy ma is hivatalban lévő észak-nigériai kormányzót nevezett meg neki a Boko Haram terrorszervezet parancsnokaként. Mailafia ezt egy abudzsai rádióműsorban említette, amelyben a dél-kadunai válságról volt szó.

Middle Belt (Közép-öv) hatalmas sávja – amelyet nagyrészt eltérő kultúrájú etnikai kisebbségek laknak – szabályosan kettészeli Nigériát. A muzulmán fulani pásztorok gyilkolják és kiszorítják a keresztényeket az övezetből. Az északról délre vándorló fegyveres fulanik óriási veszteségeket okoznak a helyi állattenyésztőknek és földműveseknek. A keresztények rettegnek, mert a muszlim Muhammadu Buhári elnök kormánya gyakorlatilag megengedi a fulaniknak a szabad földfoglalást. „A fölfegyverzett nomád fulani pásztorok tomboló erőszaka és a mezőgazdasági területek tönkretétele Middle Beltben akkora probléma lett, amelyet valahogy kezelnünk kell” – nyilatkozta már évekkel ezelőtt a benini egyház (Dél-Nigéria) Justitia et Pax Bizottsága.

Mailafia szerint a Boko Haram iszlámistái már behatoltak Dél-Nigériába is, hogy ott újabb polgárháborút szítsanak.

„A Boko Haram és a banditák egy és ugyanaz.”

A volt bankvezér hozzátette: „Néhányunknak megvannak a saját hírszerző hálózatai. Találkoztam pár banditával, sőt a főparancsnokukkal is, egy-kettővel, akik jó útra tértek. Nem egyszer, nem kétszer ültek le velünk. Elmondták, hogy az egyik észak-nigériai kormányzó a Boko Haram parancsnoka. A Boko Haram és a banditák egy és ugyanaz. Kifinomult hálózattal rendelkeznek. A lezárás során a repülőgépeik akadálytalanul föl-leszálltak, mintha nem is lett volna zár. Lőszert, fegyvert és pénzt szállítottak, amit aztán szétterítettek az ország különböző részein. Már Dél-Nigériában is bent vannak, a déli esőerdőkben. Mindenütt jelen vannak. Azt mondták nekünk, hogy amikor végeztek a vidékiek lemészárlásával, akkor jön a második szakasz. Akkor majd a városok kerülnek sorra, és házról-házra járva ölik meg a tekintélyes, befolyásos és megbecsült embereket.”

Mailafia az SSS nyomozóinak beszámolt róla: fenyegetéseket kap, és veszélyben érzi az életét. „Jeleztem nekik, okom van azt hinni, hogy az életem veszélybe került. Nincs meggyőző bizonyítékom rá, de fenyegetéseket, sőt telefonhívásokat kapok. Szeptember 10-én, csütörtökön láttam néhány furcsa figurát, akik követtek, majd egy kapualjban álldogáltak, és megpróbáltak betörni. Én belül voltam, de átugrottam a kerítésen és elmenekültem, mert nem tudtam, kik ők.”

Mielőtt Mailafia belépett az SSS operatív irodájába, pár percig újságírók kérdezhették. Elmondta nekik, hogy már harmadszor hallgatják ki. „Hadd beszéljek világosan: a kihallgatásomnak nincs köze a politikához. Olyan polgárként beszélek, aki szereti ezt az országot és a több ezer elnémított embert. A muszlim fiatalok éppúgy engem tartanak a hangjuknak, mint a keresztény fiatalok – válaszolta kérdésre Obadiah Mailafia. – A muszlim és keresztény papok is imádkoznak értem, mert hiszik, hogy én vagyok a szószólójuk. A mártírok, és az özvegyek hangja lettem. Imádkozzunk közösen a hazánkért, hogy a béke visszatérjen Nigériába. Köszönetet mondok az SSS-nek; ők nem fenyegettek, és nem zaklattak. Remélem, ez az utolsó kihallgatásom.”

A CSI kapcsolatban áll Obadiah Mailafiával és segítséget nyújtunk neki. Kérjük, imádkozz érte!


Dr. Obadiah Mailafia (63 éves) Kaduna szövetségi államban (Middle Belt, Észak-Nigéria) született. Tanulmányait Oxfordban végezte. 2005-2007 között a Nigériai Nemzeti Bank alelnöki tisztét töltötte be. Fejlesztési szakemberként az Afrikai, Karibi és Csendes-óceáni Államok Csoportját (ACP – African, Caribbean and Pacific Group of States) vezette Brüsszelben 2010-2015 között. 2019-ben az African Democratic Congress Party jelöltjeként indult a nigériai elnökválasztáson.

A keresztény Dr. Mailafia az életveszélyes fenyegetések miatt jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik.

Video:

https://www.youtube.com/watch?v=jegKR30has4&feature=youtu.be

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.