02. április 2019

Kína: Újra fogságban két földalatti katolikus egyházvezető

2019. március 28-án és 29-én ismét őrizetbe vették a kínai földalatti katolikus egyház két vezetőjét Hebei tartományban. Zhang Jianlin atyát (Xuanhua egyházmegye) március 28-án vitték el a tartományi Vallásügyi Iroda tisztviselői.

Augustine-Cui-Tai-segédpüspök

Augustine Cui Tai segédpüspököt másnap különböző állami hivatalnokok fogták el, miután olyan értelmű szöveges üzenetet kapott, melyben tájékoztatták őt függőben lévő letartóztatásáról. Tartózkodási helye azóta ismeretlen.

A két katolikus papot nem most először vették őrizetbe. Zhang atyát már 2009-ben, 2011. június 22-én, majd 2019 januárjában is elfogták. Cui püspök 2007 óta többször börtönben ült, és csak a kínai holdújévkor engedték haza, hogy meglátogathassa a nővérét. Legutóbb 2019. január 24-én szabadult.

„A kommunista kormány célja az egyházmegye megbénítása. Ha az egyházmegye nem tudja igazgatni a gyülekezetet, akkor a kormány ezt ki fogja használni, hogy megszüntesse azt” – mondta a földalatti egyház egyik papja az UCA News (Union of Catholic Asian News) hírügynökségnek. Hozzátette, hogy a kormány be akarja olvasztani Xuanhua egyházmegyét az államilag támogatott Kínai Katolikus Hazafias Szövetségbe (CPCA – Chinese Patriotic Catholic Association).

Mások szerint a két atya letartóztatása összefüggésben van a korábban szintén Xuanhua egyházmegyében működött Francis Zhang Li volt földalatti katolikus pap ügyével. Az Asia News március elején jelentette, hogy Cui püspök fölfüggesztette Zhang Lit, „karizmatikus tevékenysége és a Kínai Katolikus Hazafias Szövetséghez való csatlakozása” miatt.

Zhang Li erre följelentette Cuit, mivel a főpap továbbra is bírálja a pekingi vezetést, és annak ellenére sem csatlakozott a Kínai Katolikus Hazafias Szövetséghez, hogy a Szentszék és Peking között 2018. szeptemberben aláírták a történelmi jelentőségű ideiglenes megállapodást.Francis Liu atya, a Kínai Keresztény Társaság az Igazságosságért (Chinese Christian Fellowship of Righteousness) vezetője azt nyilatkozta: „Valójában ez bevett gyakorlat. Így akarják megakadályozni, hogy a földalatti katolikus egyház püspökei nagycsütörtökön megünnepeljék az utolsó vacsorát. A kormány inkább elhurcolja őket, így kényszerítve a híveket, hogy egy másik egyházmegyébe vagy a Peking által irányított hivatalos egyházi közösségekbe menjenek.”Gina Goh, az International Christian Concern (ICC) regionális igazgatója elmondta: „A nyilvánosságra nem hozott kínai-vatikáni szerződésnek kevés pozitív hozadéka van, ám mégtöbb szenvedést okoz a kínai földalatti katolikus gyülekezeteknek. A Szentszéknek empátiával kell kezelnie a földalatti egyházat, és kényszerítenie kellene Kínát a vallásszabadság – és a nem CPCA hívek jogainak – tiszteletben tartására. A Kínához közeledést nem szabadna a földalatti katolikusok rovására építeni.” 

Hozzászólás

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.