Keresztények tiltakoznak az eddigi legsúlyosabb üldözés ellen

Mintegy 22 ezer keresztény tüntetett békésen a fővárosban, Delhiben 2023. február 19-én. Így hívták fel a figyelmet az ellenük irányuló gyűlölet és erőszak erőteljes növekedésére. A keresztények üldözése Indiában még soha nem volt olyan súlyos, mint 2021-ben és 2022-ben.

2023. február 19-én a fővárosban, Delhiben mintegy 22 000 keresztény ment az utcákra, hogy felhívja a figyelmet a gyűlölet és az ellenük irányuló erőszak erőteljes növekedésére. | © CSI

2023. február 19-én Delhiben mintegy 22 000 keresztény ment az utcákra, hogy felhívja a figyelmet a gyűlölet és az ellenük irányuló erőszak erőteljes növekedésére. | © CSI

 

Az indiai keresztények békés hozzáállásukról ismertek. India több mint hét évtizeddel ezelőtti függetlenné válása óta csak néhány alkalommal hívtak össze tiltakozó gyűléseket válaszul a keresztények elleni erőszakos bűncselekményekre: amikor apácákat erőszakoltak meg az 1990-es években, vagy amikor a fékevesztett tömeg élve elégette Graham Stuart Staines ausztrál misszionáriust és fiait, Philip és Timothy Stainest 1999-ben, valamint a keleti Kandhamal körzetben 2008-ban elkövetett tömeges erőszak miatt (ekkor gyilkolták meg a 38 éves Thomas Pandipally atyát is, aki 2008. augusztus 16-án este misézett utoljára. A karmelita szerzetes megcsonkított tetemét öt nappal később találták meg egy út mellett).

A 2023. február 19-i megmozdulás most újabb példát mutatott. A fölvonuláson szinte minden felekezet képviseltette magát: a katolikus és a protestáns egyházaktól kezdve az evangélikus és független egyházakig.

 

Soha annyi erőszak nem volt, mint 2022-ben

A delhi székhelyű United Christian Forum (UCF) dokumentálja a vallási erőszakot. Az UCF 2022-re vonatkozóan 598 keresztények elleni erőszakos incidensről számol be 21 szövetségi államban. A 2021-es évben 486 eset volt. 2022 volt az az év, amikor India függetlenné válása óta a legtöbb üldözés érte a keresztényeket. Különösen hat állam – Uttar Pradesh és Uttarakhand északon, Chhattisgarh és Madhya Pradesh Közép-Indiában, Jharkhand keleten és Karnataka délen – okoz aggodalmat.

 

Levél a kormánynak

A keresztény közösség memorandumot küldött Draupadi Murmu indiai elnöknek, Narendra Modi miniszterelnöknek, valamennyi indiai állam miniszterelnökének és más tisztviselőknek. A memorandumban aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy az elkövetőket nem vonják felelősségre és nem büntetik meg. „Még vezető politikusok és különböző nem állami szereplők is a keresztények vérét követelik, és azzal fenyegetőznek, hogy megtisztítják a különböző államokat az összes keresztény gyermektől, nőtől és férfitól” – teszi hozzá a memorandum.

 

Ami nem hindu, annak el kell tűnnie

A hindutva, egy hindu nacionalista politikai ideológia azt állítja, hogy a keresztények és más vallási kisebbségek nem lehetnek igazi indiaiak, mivel a vallásuk Indián kívülről származik. Eszerint egész Indiát meg kell tisztítani a keresztény jelenléttől. „Pedig a kereszténységnek több ezer éves hagyománya van Indiában. A keresztények békésen éltek együtt más vallásokkal az első század óta, amikor Tamás apostol Indiába érkezett és indiai földön halt mártírhalált” – mondta Dr. Michael Williams, az UCF elnöke. „A hindutva radikálisok által terjesztett narratíva, miszerint a kereszténység egy »idegen kultúra« – ez rendkívül sértő és elidegenítő a keresztény közösség számára, melyet meg kell cáfolni, terjesztőit jogi és nyilvános fórumokon egyaránt felelősségre kell vonni.”

 

Az állam hagyja, hogy a fundamentalisták a maguk útját járják

Az UCF megállapította, hogy a 2022-ben bejelentett szinte valamennyi incidens hasonló mintázatot mutat a vallási szélsőségesek általi fenyegetések, kényszer és agresszió terén. Úgy tűnik, mentességet élveznek a jogállamisággal szemben, mivel a rendőrség és a helyi média gyakran még el is kíséri őket. Az UCF szerint egy másik tendencia, hogy a bandák erőszakkal behatolnak az imaösszejövetelekre, vagy összeterelnek egyeseket, és azzal vádolják őket, hogy „erőszakkal térítik át az embereket a vallásukra”. Az elkövetők saját kezükbe veszik a törvényt, botokkal és rudakkal büntetlenül ütlegelnek férfiakat, nőket, sőt gyerekeket is. Esetenként lőfegyvereket is tartanak maguknál – folytatódik a jelentés. „Nehéz megérteni, hogy a rendőrség ilyenkor miért hallgat, majd miért tartóztatja le a keresztény áldozatokat illegális vallási térítés vádjával?”

 

Állítólagos „kényszertérítés” vádja

Az UCF szerint 2022-ben legalább 111 följelentést tettek keresztények ellen állítólagos „kényszertérítés” miatt, többnyire szélsőséges vallási szervezetek.  2022 decemberében fegyveres bandák támadtak meg keresztény otthonokat Chhattisgarhban lévő falvakban. A keresztényeket „tömeges áttérítéssel” vádolták. A falusiaknak az életükért kellett menekülniük, és sokan nem tudtak hazatérni.

 

A keresztények elleni erőszak folyamatosan növekszik

A keresztények elleni erőszakos incidensek száma Indiában folyamatosan emelkedik 2014 óta, amikor a hindu nacionalista Bharatiya Janata Párt megnyerte az általános választásokat. 2014-ben legalább 127, 2015-ben 142, 2016-ban 226, 2017-ben 248, 2018-ban 292, 2019-ben pedig 328 incidenst jelentettek. 2020-ban az zavargások száma kissé csökkent (279-re), de a következő évben elérte a csúcsot. „A hatóságokhoz intézett ismételt felhívások ellenére a keresztények elleni erőszak és gyűlölet továbbra is drámaian növekszik” – állítja Dr. John Dayal keresztény aktivista. A keresztény közösség felszólította India elnökét, hogy biztosítsa a jogállamiság betartását, és védje meg a vallási kisebbségek alkotmányos jogait. A keresztények India lakosságának mindössze 2,3%-át teszik ki, míg a hinduk aránya 80%.

Látszik a hit bátorsága a növekvő üldöztetés ellenére. | © CSI
Látszik a hit bátorsága a növekvő üldöztetés ellenére. | © CSI
Hozzászólás

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.