Kedves Támogatónk!

A karácsony, Jézus születésének napja a keresztények legnagyobb tisztelettel és örömmel övezett ünnepe. A Megváltó életével és később halálával nemcsak megmentette az ember lelkét, hanem személyes példát is mutatott a megszentelt életre. Nehéz, keskeny ez az út, sokszor el is bukunk rajta, amikor pedig minden erőnkkel követni próbáljuk az Urat.

Nagy

Nem könnyíti meg a helyzetünket az sem, hogy egyre nehezebb eligazodni a minket körülvevő kaotikus világban. Jó lenne most amolyan szokásos évvégi összegzésben beszámolni az „elért eredményekről”. Azonban ki gondolhatta volna, hogy a tőlünk viszonylag messzire lévő Közel-Keletről ide, a szomszédunkba költözik a háború, ahol szintén segítenünk kell?

A CSI évek óta támogatja a harcok borzalmaitól szenvedő iraki és szíriai keresztényeket, és más vallási kisebbségeket. Világszerte olyan helyi partnerekkel működünk együtt minden régióban, akik nemcsak elkötelezték magukat a CSI értékei mellett, de fölismerték azt is, hogy ahol nem működnek az intézmények, ott a veszélyek, gáncsoskodások és akadályok ellenére személyesen nekünk kell helytállnunk.

Erre az egyik legszebb példa a sokáig a szintén gazdasági káoszba fordult Libanonban élt szíriai Fadia nővér tanúságtétele (az infláció mindkét országban meghaladja a 140%-ot). A sok szenvedést látott apáca a világjárvány kényszerpihenője idején sem maradt tétlen, és elkezdett dolgozni a háborúban mindenki által elfeledett magányos idősekért. Amikor pedig elöljárója – a környékbeliek jogos fölháborodására – a helyi kolostor bezárására kényszerült, Fadia nővér közbelépett, és átvette a működtetés felelősségét. Ezzel új életet lehelt a kihűlt falak közé. Ma – hála a bátor Fadia nővér kezdeményezőkészségének – a kafrouni kolostor ismét nyitva áll a hívők előtt.

A földrésznyi Indiában rendszeresek a súlyos keresztényellenes támadások. A CSI régóta támogatja a keresztény iskolákat Kandhamal körzetben (a több mint 47 milliós Odisha szövetségi államban). A keresztény iskolák nemcsak itt, más országokban is híresen magas színvonalú képzést nyújtanak, ezért joggal kedveltek a más felekezethez tartozók körében is. Kandhamalban a CSI partnerei gondosan ügyelnek arra, hogy minden osztályban legyen legalább egy hindu szülőktől származó tanuló. Ezzel megvédik az iskolát a vallási alapú atrocitásoktól, és terjesztik a különböző felekezetek közötti megbékélést is egy alapvetően konfliktusos környezetben.

Az adventi meghitt készülődést követően áldott, békét hozó, fénylő karácsonyt és boldog újesztendőt kívánunk minden kedves támogatónknak a hitük miatt üldözöttek nevében,

Budapest, 2022. december 1.

Viz Péter

 

 

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.