Kedves Támogatónk!

Az USA két évtizedig tartó megszállása és a Washington támogatását élvező, most megbukott afgán kormány alatt sem volt vallásszabadság Afganisztánban.

Fotó: Afganisztán (by Sohaib Ghyasi on Unsplash)

A Christian Solidarity International (CSI) keserűen és mélységes aggodalommal veszi tudomásul a dzsihádista erők győzelmét Afganisztánban. A kialakult félelmetes káosz rémisztő képei ma is a világsajtó címlapjain szerepelnek. Az Amerikai Egyesült Államok által támogatott afgán kormány ilyen hirtelen összeomlása és az ország tálibok általi átvétele az amúgy is súlyos emberi jogi helyzet romlásával fenyeget, főleg a keresztényekre, a síita muzulmánokra és a nőkre nézve.

A szomorú igazság viszont az, hogy az USA két évtizedig tartó megszállása és a Washington támogatását élvező, most megbukott afgán kormány alatt sem volt vallásszabadság Afganisztánban. Az afganisztáni egyház évtizedek óta teljes illegalitásba kényszerült. Azokat az afgánokat, akik nyíltan merték/merik vállalni a kereszténységüket, az iszlám „hit elhagyása” miatt letartóztatás, börtön és kivégzés fenyegette/fenyegeti. A kereszténységet Afganisztánban régebben is csak „idegenek vallásának” tekintették. Ezért a „rejtőzködő keresztények” házról-házra, faluról-falura bujkálnak. El akarják hagyni az országot, de senki sincs, aki segítene nekik.

A tálibok hatalomra kerülésével az afganisztáni vallási kisebbségekre leselkedő veszély jelentősen megnőtt. Az Afganisztánból érkező, meglehetősen szórványos hírek egységesen mind arról szólnak, hogy a talibánok gyilkolják a síita muzulmán falusiakat, és fenyegetik az afgán egyházi vezetőket, sőt keresztény képeket és irodalmat keresve átkutatják a mobiltelefonjaikat. A tálibok által elfogott keresztényekre pedig az a valós veszély vár, hogy megölik őket a hitük miatt.

Az Afganisztáni Iszlám Köztársaság 38 millióra becsült lakosságának 99,7%-a muzulmán vallású (szunnita 84,7%, síita 15%, egyéb 0,3%). Hindu mintegy 15.000, valamint kevés szikh vallású, akiket szintén elismer az állam. Becslések szerint az afgán keresztények száma mindössze tízezer körül lehet (beleértve az iszlámról áttérteket és a külföldieket is). A keresztények a legteljesebb titokban tartják kilétüket, és csakis egymás előtt fedik föl magukat. Egyébként semmiféle külső jel nem utal felekezeti hovatartozásukra. Ők eddig is a földalatti egyház tagjai voltak, de most már menekülni kényszerülnek.

Az egész országban mindössze egyetlen templom létezik, ez is a kabuli diplomata negyedben áll, ahová helyiek nem léphetnek be (mecsetből 160 ezer van). A főváros olasz nagykövetségén található katolikus kápolna az 1930-as évek óta működik. Minden muzulmánok közötti hittérítést tilos. A talibánok (szó szerint: „teológiai hallgatók”) a szunnita iszlám szélsőséges képviselői. Politikájuk leginkább a szintén szunnita Szaúd-Arábiához hasonlítható, csak annál sokkal rosszabb. Naponta láthatjuk: mindkét rezsim drákói szigorral alkalmazza a saría törvényeit.

A CSI fölszólítja azokat a politikusokat és kormányokat, akik/amelyek bármilyen kommunikációs csatornával rendelkeznek a tálibokkal, hogy tegyenek meg mindent a vallási okokból eredő gyilkosságok megakadályozására.

Imádkozzunk keresztény testvéreink biztonságáért Afganisztánban és minden afgán emberért:

  • A tálib erők elől bujkáló afgán keresztények biztonságáért.
  • Az afgán keresztényekért, akik jelenleg próbálnak kimenekülni az országból.
  • Isten adjon békét és erőt azoknak az afgán keresztényeknek, akik halálos veszélyben vannak.
  • A síita muszlimok, nők és más veszélyeztetett csoportok biztonságáért.
  • Az afganisztáni békéért és azért, hogy az afganisztáni egyház mihamarabb szabadon működhessen és nyíltan hirdethesse az evangéliumot.
  • Atyánk, engedd, hogy érezzék ölelésedet gyermekeid Afganisztánban.

Hálás köszönettel a közbenjárásért és a hitük miatt üldözöttek támogatásáért!

Fotó: Afganisztán (by Sohaib Ghyasi on Unsplash)

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.