Kaduna állam kormányzója engedélyezi a keresztények öncélú legyilkolását

Kaduna állam keresztények lakta déli része Nigéria egyik olyan területe, amelyet leginkább sújt az iszlámista fulani erőszak. Luka Binniyat emberi jogi aktivista rámutat, hogy a keresztények ellen elkövetett halálos támadások száma egekbe szökött, mióta Mallam Nasir el-Rufai 2015-ben Kaduna kormányzója lett.

Luka Binniyat

CSI: A dél-kadunai keresztények jelenleg példátlan üldöztetéssel néznek szembe a fulani iszlámisták részéről. Régóta tart ez?

Luka Binniyat: Nem. A dél-kadunai keresztények sok igazságtalanságot szenvedtek el a volt fulani muszlim kormányzóktól, akik ennek ellenére fölismerték, hogy sok keresztény jól képzett. Elsősorban ők viselték a közszolgálati felelősséget, bár a legtöbb vezető pozíciót fulani muszlimok töltötték be.

Mióta azonban Mallam Nasir el-Rufait 2015-ben kormányzóvá választották, délen keresztények ezreit támadták meg a fulani szélsőségesek. Dél-kadunai idős keresztények panaszkodnak, hogy még soha nem éltek át ilyen elnyomást.

CSI: Számszerűsíthetők a brutális támadások?

Luka Binniyat: 24 óránként megtámadnak egy keresztény otthont vagy közösséget Kaduna déli részén. A támadások statisztikai rögzítésével aligha tudunk lépést tartani. Becsléseink szerint azonban 2020-ban 1 milliárd naira (820 millió forint) értékű váltságdíjat fizettek ki a fulani fegyvereseknek az elrabolt papok és családtagok váltságdíjaként.

Emellett több mint 120 keresztény faluközösséget „tisztítottak meg” vallásilag Dél-Kadunában. A kitelepítettek földjeit fulani iszlámisták foglalják el. Az időközben kisajátított keresztény földek összterülete meghaladja a 4000 négyzetkilométert. Legalább 205 templomot és több keresztény iskolát is bezártak.

CSI: El-Rufai tétlenül nézi a keresztények elleni pogromokat?

Luka Binniyat: Még rosszabb: ő is benne van. 2020 augusztusában letartóztatta és beperelte Zaria Egyházmegye anglikán püspökét, Abiodun Ogunyemit. Ennek az az oka, hogy Ogunyemi nyilvánosan őt hibáztatta a dél-kadunai tömeggyilkosságokért és vagyonpusztításokért.

Különösen megdöbbentem el-Rufai televíziós nyilatkozatán 2016-ban, amikor a fulani milícia keresztények elleni támadásai szomorú rekordot döntöttek. A kormányzó azzal vádolta a keresztény papokat, hogy ők szervezték meg a népirtást, hogy segítséget kérjenek külföldi adományozóktól.

CSI: El-Rufai vitatott állításokat is megfogalmazott arról, hogy keresztények fulaniakat ölnek meg.

Luka Binniyat: Igen, 2019 februárjában kijelentette, hogy a túlnyomórészt keresztény adara bennszülöttek 130 fulanit gyilkoltak meg, főleg nőket és gyermekeket. Oknyomozó újságírók azonban kiderítették, hogy a fulani iszlámisták behatoltak egy adara faluba, ahol 11 embert megöltek. Ahmad Abdulraman kadunai rendőrfőnök megerősítette el-Rufai hamis kijelentését.

De a kormányzó vádjai végzetes következményekkel jártak: pár nap múlva a fulani milíciák szörnyű tömeggyilkosságot követtek el az adarák ellen, legalább 800 ember halálát okozva. Ezzel egy időben több keresztény adara főnököt is letartóztattak. De 120 nap börtön után szabadon engedték őket, mert semmi terhelőt nem találtak ellenük. Ezzel szemben egyetlen fulani harcost sem idéztek be az adara népirtás miatt kihallgatásra. (Adara: etnikai csoport a forrongó Middle Beltben – Közép-Nigériában.)

Fulaniként el-Rufai a nigériai kormány és annak elnöke, Muhammadu Buhári – aki a rokona – védelmét élvezi.

CSI: Hogyan lehet megállítani az üldöztetést?

Luka Binniyat: A nigériai kormánynak komolyan kell vennie a biztonsági kérdést. Jelenleg kevesebb mint 350 ezer rendőr és kevesebb mint 330 ezer katona van a helyszínen. Ezenkívül Nasir el-Rufai kormányzót népirtásban való bűnrészességgel kell megvádolni. Végül pedig jobban meg kell védeni azokat az embereket, akik feltárják az erőszakos bűncselekményeket.

CSI: Mit tehet a nemzetközi közösség?

Luka Binniyat: A nemzetközi közösségnek nagyobb politikai nyomást kellene gyakorolnia a nigériai kormányra. A fulani nomádokat is terrorcsoportnak kell nyilvánítani. Az áldozatok további megsegítése különösen fontos.

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.