Iszlámista fulanik keresztényeket gyilkolnak

Nomád fulanik az utóbbi hónapokban több száz embert öltek meg, és ezreket kényszerítettek menekülésre az ország közepén elnyúló hatalmas sávban. 200 elárvult gyereket, és 50 megözvegyült nőt hagytak maguk után.

Homes-burned-by-Fulani-assailants-in-Bassa-County-Plateau-state-Nigeria-in-February-2021.-David-Mali-photo-1

Fegyveres fulani pásztorok Plateau szövetségi államban (Közép-Nigéria) 2021. februárban támadtak rá a keresztény földművesekre. Fölgyújtották a házaikat és megsemmisítették a terményt. „Semmilyen gonosz erő nem kényszeríthet minket arra, hogy lemondjunk szülőföldünkről, és meghátráljunk azok elől, akik gyűlölnek minket és keresztény hitünket” – mondta egy szemtanú, David Mali.

Iskolák veszélyben

Niger szövetségi államban (Nyugatközép-Nigéria) megtámadtak egy bentlakásos fiúiskolát, ahol megöltek egy keresztényt és elraboltak 42 diákot. Az egyenruhát viselő fegyveresek hajnali 1-2 óra tájban rohamozták meg a kollégiumot, és lelőtték a menekülni próbálókat, köztük muzulmánokat is.

Muhammadu Buhari nigériai elnök parancsot adott a fegyveres alakulatoknak és a rendőrségnek, hogy biztosítsák az elraboltak azonnali és biztonságos visszatérését. Aliyu, egy Kagara településbeli keresztény elmondta: a támadók fulanik voltak, akik betörtek az iskolába, lerohanták a személyzeti szállást és lelőtték a hallgatókat. Az iskolában körülbelül ezer diák volt a támadás idején.

Egy ország, ahol a legtöbb keresztényt ölik meg

A 2019. november-2020. október között eltelt esztendőben Nigériában ölték meg a legtöbb keresztényt a hite miatt (3530 fő). Az azt megelőző évben 1350 keresztény hívőt gyilkoltak meg az Open Doors adatai szerint.

A Nigériában és a Száhel-övezetben több millió főre tehető, főleg muszlim fulani törzs sokféle nemzetségből álló klánok százait foglalja magában. Többségük nem vall szélsőséges nézeteket, de néhány fulani ragaszkodik a radikális iszlámista ideológiához, jelentette az Egyesült Királyság All-Party Parliamentary Group for International Freedom or Belief (APPG) bizottsága.

„A fulanik a Boko Haram és az ISWAP (Islamic State in West Africa Province – Iszlám Állam Nyugat-Afrika Tartományban) stratégiáját követik, és egyértelműen a keresztényeket és a keresztény identitás szimbólumait támadják” – jegyzi meg az APPG jelentése.

Az ország keresztény vezetői évek óta hangoztatják, hogy Middle Belt (Középső övezet) hatalmas sávjában a keresztény közösségek elleni támadások mögött az a szándék húzódik meg, hogy elrabolják a keresztény gazdák földjeit és megöljék vagy iszlámra kényszerítsék őket, mivel az elsivatagosodás veszélyezteti a fulani állatállományt.

Az APPG jelentése szerint a törzsi hűséget sem lehet figyelmen kívül hagyni: „2015-ben a fulani Muhammadu Buharit választották Nigéria elnökévé, aki gyakorlatilag semmit sem tesz törzstársainak Middle Beltben és az ország déli részén elkövetett cselekedetei ellen.”

A keresztények rettegnek, mert a muszlim Muhammadu Buhari elnök kormánya gyakorlatilag megengedi a fulaniknak a szabad földfoglalást. „A fölfegyverzett nomád fulani pásztorok tomboló erőszaka és a mezőgazdasági területek tönkretétele Middle Beltben akkora probléma lett, amelyet valahogy kezelnünk kell” – nyilatkozta már évekkel ezelőtt a benini egyház (Dél-Nigéria) Justitia et Pax Bizottsága.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma 2020. december 7-én fölvette Nigériát a „különös aggodalomra okot adó országok” (Countries of Particular Concern) listájára, mert az részt vesz vagy tolerálja a „vallásszabadság szisztematikus, folyamatos, és súlyos megsértését”.

Nigéria egy csoportban szerepel Burmával, Kínával, Eritreával, Iránnal, Észak-Koreával, Pakisztánnal, Szaúd-Arábiával, Tádzsikisztánnal és Türkmenisztánnal.

Fatou Bensouda asszony, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court – ICC) gambiai ügyésze 2020. december 10-i közleményében sürgette az emberiség elleni bűncselekmények kivizsgálását Nigériában.

Köszönjük, hogy támogatod a nigériai keresztényeket!

CSI adományszámla: OTP Bank

HUF 117 070 24-204 527 08

EUR IBAN HU71 1176 3079 1181 8887 0000 0000  

Swift code: OTPVHUHB

 

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.