Földrengés után – az egyházak a szíriai szankciók eltörléséért

Az Egyházak Világtanácsa, a Közel-Keleti Egyházak Tanácsa és a szíriai egyházak vezetői a Szíriával szembeni szankciók azonnali feloldását kérik, hogy a földrengést követően teljes körű katasztrófavédelmi és sürgősségi ellátást nyújthassanak. A CSI már évekkel ezelőtt követelte a büntető intézkedések föloldását.

Hogy segíteni tudjanak, az egyházak a gazdasági szankciók gyors feloldását kérik. | © @syriaCivilDef/csi

A pusztító szíriai és törökországi földrengést követően Michael Abs, a bejrúti székhelyű Közel-Keleti Egyházak Tanácsának (MECC) főtitkára a Szíria elleni uniós szankciók azonnali feloldására szólít fel. A görög ortodox közgazdász és szociológus elmondta: „A szankciók évek óta – az uralkodó csoportok helyett – a lakosságot sújtják. Az embargó következtében a földrengés-segélyek most sem jutnak el Szíriába, mert nem tudunk pénzt utalni oda. Az emberek szenvednek a nyomortól, az éhségtől és a betegségektől. Embertelen, hogy nem tudunk segíteni rajtuk.”

 

Az egyházak megnyitják kapuikat a földrengés áldozatai előtt

A szíriai egyházak haladéktalanul segítséget nyújtottak a rengés áldozatainak: egyházi épületeket alakítottak át szükségszállásokká és meleg italt osztanak. Hálózataikon keresztül koordinálják a segélyezési erőfeszítéseket. A szankciók miatt azonban korlátozottak az erőforrásaik. Ezért a felekezetek és az Egyházak Világtanácsa a Szíria elleni szankciók azonnali föloldását és a szükséges anyagokhoz való hozzáférést követelik, hogy – írja Michael Abs – „a szankciók ne váljanak emberiség elleni bűncselekménnyé”.

 

Mor Boutros Kassis aleppói érsek: „A helyzet drámai. Az egyház kész segíteni, amennyire csak tud.” | © Suburu TV
Mor Boutros Kassis aleppói érsek: „A helyzet drámai. Az egyház kész segíteni, amennyire csak tud.” | © Suburu TV

Szíria egyházai összefognak

A szíriai egyházak nyílt levélben kérik a büntetőintézkedések föloldását. „A természeti katasztrófa növeli a szíriai nép szenvedéseit, amely még mindig a háború, az infláció, a világjárvány és a kemény gazdasági korlátozások következményeit nyögi” – olvasható a szíriai egyházi vezetők levelében. Elsőrendű feladat most a sürgős segélyszállítmányok célba juttatása és a humanitárius segítségnyújtás. Ezt „minden politikai megfontolástól mentesen” kell megtenni. Mor Boutros Kassis, Aleppó szír ortodox érseke a Suboro TV-nek adott interjújában így fogalmazott: „a háború óta ez a legnehezebb nap Aleppóban.” A hajnali 4 óra 20 perckor bekövetkezett földmozgás után azonnal gondoskodtak az idősek otthonában és a diákok kollégiumában élők biztonságáról. Ezután összegyűltek a templomban, vigasztalták egymást, imádkoztak, majd kidolgoztak egy vészhelyzeti tervet. Mor Boutros Kassis „rendkívül drámainak” nevezi az aleppói helyzetet: „Az épületek összeomlottak, az emberek hajléktalanná váltak, esik az eső és nagyon hideg van.”

 

A CSI Szíriába és Törökországba összpontosítja erőit

A CSI szoros kapcsolatban áll az aleppói egyházi hálózattal, és támogatja a földrengés áldozatait. Egy nemzetközi petíciót körözünk a szankciók feloldásáért. A CSI ezzel párhuzamosan a törökországi földrengés sújtotta övezetben is segítséget nyújt.

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.

Még több hír – Katasztrófa segély