Emeld föl a hangod az ostromlott örmények védelmében!

Örményország: Emeld föl a hangod az ostromlott örmények védelmében!

A karabahi hegyekben pusztulás fenyegeti a világ egyik ősi keresztény közösségét.

Hegyi-Karabah enklávéban 2022. december 12-e óta 120 ezer örmény keresztényt tartanak ostrom alatt. Elfogyott a gáz, csak ritkán van áram, az élelmiszer és gyógyszerkészletek pedig fogyóban. A zöldségtermelő gazdákra mesterlövészek vadásznak.

Az azeri diktatúra el akarja űzni az országukba ékelődő karabahi örmény keresztényeket szülőföldjükről. Azerbajdzsán december végén lezárta az egyetlen utat (az úgynevezett Lacsin-folyosót), amely Hegyi-Karabahot még összeköti az Örmény Köztársasággal, és a világgal. Az enklávé többi részét teljesen körülveszi az azeri hadsereg. A Vöröskereszt és az orosz békefenntartó erők rendszeres mozgását leszámítva senkit és semmit nem engednek be ide.

Emberjogi csoportok népirtásra figyelmeztetnek Hegyi-Karabah örmény lakosságát illetően.

2022. december 27.  – Egy gyerek nézi a Hegyi-Karabahból kivezető útzárat.  | Siranush Sargsyan: @SiranushSargsy1
2022. december 27. - Egy gyerek nézi a Hegyi-Karabahból kivezető útzárat. | Siranush Sargsyan: @SiranushSargsy1
Hegyi-Karabah térképe. | wikipedia: Aivazovszkij/Kmusser
Hegyi-Karabah térképe. | wikipedia: Aivazovszkij/Kmusser
Ilham_Aliyev_while_addressing_Azerbaijani_people_at_4_October_2020-1024×575

A fenyegetés:

A Szovjetunió által 1921-ben meghúzott határok alapján Azerbajdzsán saját területének tekinti Hegyi-Karabahot. A Szovjetunió felbomlását követő háborúban a karabahi örmények kivívták függetlenségüket, és szabad köztársasággá váltak, amit a világ nem ismer el.

Azerbajdzsán azonban soha nem mondott lel a terület meghódításáról. A bakui diktatúra azóta mérhetetlenül meggazdagodott az olajbevételeiből, és több tízmilliárdot fektetett fegyverekbe.

Három évvel ezelőtt Azerbajdzsán és szövetségese, Törökország újabb háborút indított Karabah meghódítására és az ott élő örmény keresztények elpusztítására.

Katonák ezreit ölték meg, civil területeket bombáztak, és békés polgárok tízezreit kényszerítették menekülésre. Az ellenséges vonalak mögött elfogott örmény civileket lelőtték és lefejezték. Gyilkosaik filmre vették, majd föltöltötték a közösségi médiára, hogy a világ lássa bűntetteiket.

Oroszország megállította Baku invázióját, mielőtt teljesen elpusztíthatták volna az örményeket. De az ukrajnai háború óta Azerbajdzsán fokozta agresszióját. 2022 szeptemberében előbb kétnapos nagyszabású támadást indított az Örmény Köztársaság ellen, decemberben pedig Hegyi-Karabahot ostromolták.

Azerbajdzsán szisztematikusan megsemmisíti az örmények és az örmény történelem minden nyomát az általa ellenőrzött területeken. Ilham Alijev diktátor rendszeresen ilyen dehumanizáló kifejezéseket használ az örményekre: „kutyák”, „patkányok”, „emberszerű lények”. Megfogadta, hogy „kiűzi őket a földjeinkről”. Azt állítja, hogy nemcsak Karabah, de Örményország nagy része is „a mi történelmi földünk”, ahová „mindenképpen visszatérünk”.

Ha Azerbajdzsán megszerzi az ellenőrzést Hegyi-Karabah felett, az ottani 1700 éves keresztény közösség örökre elpusztul.

IMG_6923-1024×768

Örményország volt az első nemzet, amelyik 301-ben áttért a kereszténységre. Hosszú történelmük során számos üldöztetési hullámot éltek túl. A perzsa, az iszlám, a török és az orosz birodalom meghódította és elfoglalta őket. Az 1. világháború alatt az iszlám Oszmán Birodalom több mint egymillió örmény keresztényt irtott ki – ez a tragikus esemény ma örmény népirtásként ismert. A szovjet kommunizmus alatt Hegyi-Karabahban minden templomot bezártak, papjaik nagy részét a Gulágra küldték.

Az örmények mindezek ellenére kitartottak hitük és keresztény identitásuk mellett.

Ma egy új örmény népirtás van készülőben.

Nem hallgathatunk!

IMG_6814-1024×768

Idővonal

1915-1923 – Az Oszmán Birodalom és utódállama, a Török Köztársaság az örmény népirtás során több mint egymillió örményt ölt meg. További százezreket rabszolgasorba taszítottak, az iszlámra való áttérésre vagy száműzetésbe kényszerítettek.

1918 – Az Örmény Köztársaság kikiáltja függetlenségét. Hegyi-Karabah örményei is kikiáltják függetlenségüket. Az Oszmán Birodalom megszállja a Kaukázus térségét, és segít létrehozni az Azerbajdzsán Köztársaságot.

1920 – Az azeri erők több ezer örményt mészárolnak le Karabahban. A Szovjetunió meghódítja Örményországot, Azerbajdzsánt és Hegyi-Karabahot.

1921 – Joszif Sztálin, a szovjet nemzetiségi biztos a lakosság tiltakozása ellenére átrajzolja a határokat, hogy Hegyi-Karabah a szovjet Azerbajdzsánon belülre kerüljön.

1988 – A Hegyi-Karabahban élő örmények kampányolni kezdenek a szabadságukért. Azerbajdzsán blokád alá veszi a régiót és megkezdi az örmény falvak etnikai tisztogatását.

1991 – A Szovjetunió összeomlik; Azerbajdzsán, Örményország és Hegyi-Karabah kikiáltja függetlenségét. Azerbajdzsán ostromolja és bombázza a karabahi örmény várost, Sztyepanakertet.

1992-1994 – Az Örményország és Azerbajdzsán között Hegyi-Karabahért folyó háború tűzszünettel végződik; Hegyi-Karabah szabad köztársasággá válik (bár egyetlen ország sem ismeri el függetlenségét).

2016 – Azerbajdzsán háborút indít Hegyi-Karabah meghódítására. Az örmények visszaverik őket, de az azerbajdzsánok még elfoglalják Talish falut, ahol több idős örményt megkínoznak és megölnek.

2020 – Szeptember 27-én Azerbajdzsán újabb háborút indít Hegyi-Karabah meghódítására. Az új offenzíva 44 napig tart, és mindkét oldalon több mint 7000 katona hal meg. Az azeri erők számos háborús bűnt követnek el az örmények ellen, többek között kazettás bombákat dobnak lakott területekre és kivégzik a civil túszokat. November 9-én Oroszország tűzszünetet kényszerít Azerbajdzsánra. A tűzszünet feltételei szerint Örményország nagy területeket enged át Azerbajdzsánnak, beleértve az Örményországot Hegyi Karabahhal összekötő vidéket is. A régióban élő örmények tízezrei hagyják el otthonukat. Karabahot már csak egyetlen út, a Lacsin-folyosó köti össze Örményországgal.

2022 – Szeptember 13-án Azerbajdzsán megtámadja az Örmény Köztársaságot. A rákövetkező két napban több száz örményt ölnek meg, köztük hét katonát mészárolnak le, miután megadták magukat, és egy katonanőt, akit az azeri katonák megerőszakolnak majd feldarabolnak.

2022 – December 12-én Azerbajdzsán lezárja a Lacsin-folyosót, és ezzel megkezdődik Hegyi-Karabah végső ostroma.

2023 – A Nemzetközi Bíróság elrendeli, hogy Azerbajdzsán nyissa meg a Lacsin-folyosót. A végzést figyelmen kívül hagyják.

2024 – ?

 

További olvasnivalók

Uzay Bulut: “Sieged and Starved: 120,000 Armenians

Sohrab Ahmari: “Armenia’s Race for Survival

Vicken Cheterian: “Armenia: Another Century, Another Genocide?

Amnesty International: “Blockade of Lachin corridor putting thousands of lives in peril

OC Media: “Life under blockade

CBN News: “There Will Be Massacres

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.