Elözönlik az iszlámisták?

Afrika évtizedek óta a militáns iszlám dzsihád célkeresztjében áll. A szélsőségesek a szerkezetileg gyenge afrikai országokat régóta meg akarják hódítani, hogy világuralmi harcaik hídfőállásává tegyék őket. Jelenleg új front nyílik Mozambikban.

Mozambik jövője egyre sötétebb. A dzsihádisták előrenyomulnak az ország északi részén. | © Pixabay/Jeanvdmeulen

Mozambik jövője egyre sötétebb. A dzsihádisták előrenyomulnak az ország északi részén. | © Pixabay/Jeanvdmeulen

Nigéria példája mutatja, hogyan működik az iszlámista terror Afrika stratégiailag fontos országaiban. Itt a Boko Haram és az Iszlám Állam Nyugat-Afrikáért (ISWAP) harcosai már nagy területeket hódítottak el, és rémuralmukat az északkeleti, északnyugati és középső övben (Middle Belt) alakították ki. A dzsihádisták előrenyomulása a Közép-Afrikai Köztársaságban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban is ismert.

Új front Mozambikban

Most egy másik front is kialakulni látszik Mozambikban. Itt az Iszlám Állam (IS) 2017 óta folytat terrorkampányt a keresztények és általában a civilek ellen Cabo Delgado északi vidékein. Nemrégiben az IS propaganda Twitteren keresztül azt állította, hogy 2022 júniusában összesen 19 támadást hajtott végre. Ennek során 33 embert öltek meg (10 katonát és 23 keresztényt), több mint 250 épületet (köztük 9 templomot) gyújtottak fel, és több mint 11.000 keresztényt űztek el a falujából.

Háborús propaganda?

Több forrás is megerősíti a fenti támadásokat, de az áldozatok vallási hovatartozásáról, sem a fölgyújtott templomok és a kitelepített keresztények számáról nem beszél. A mozambiki válsággal és felkeléssel foglalkozó Cabo Ligado médiaprojekt szerint 2022 júniusában „jelentősen megnőtt az erőszak, mivel a felkelők elhagyták Cabo Delgado északi körzeteit, támadást indítottak Ancuabe, Chiure és Mecufi tartományokban, és előre nyomultak Nampula tartomány határáig”. Ancuabe körzetben a rajtaütések sorozata három hét alatt 20.000 ember tömeges kitelepítéséhez vezetett. Az ENSZ szerint június 1. és június 30. között 29 településen mintegy 6.403 háztartás volt érintett.

Öt templom leégett

Az IS állítása szerint 23 keresztényt öltek meg, 9 templomot gyújtottak föl és mintegy 11.000 keresztényt kényszerítettek menekülésre, amit jelenleg nem lehet független forrásból ellenőrizni. A nyilvánosan elérhető információk szerint azonban június 18-án fölgyújtottak egy templomot az Ancuabe-tól öt kilométerre északra fekvő Nanoa faluban. Június 19-én két másik templomot is fölgyújtottak az Ancuabe-tól hat kilométerre északkeletre fekvő Macaiában, és két keresztényt lefejeztek. Június 23-án a felkelők lángba borítottak egy másik templomot a Macomia körzetben lévő Nkoe faluban. Ugyanezen a napon Litandacua faluban megöltek egy keresztényt, és porig égettek egy templomot. Így összesen öt templomot pusztítottak el és három keresztényt öltek meg. Az IS állítása, miszerint 11.000 keresztényt űztek el, valószínűleg propaganda. Lehetséges, hogy az IS az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete (International Organization for Migration – IOM) által megadott adatot torzította el. Az IOM azt írja: „A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) becslése szerint több mint 11.000 ember menekült el a Nanduli elleni június 5-i támadás után, főként Pembába és Chiure, de más szomszédos körzetekbe is.”

Négyezer halott és csaknem kétszer annyi belső menekült

Úgy tűnik, az IS a térségben elkövetett támadásainak összes áldozatát kereszténynek tekinti. Ezt annak fényében kell vizsgálni, hogy az ország lakosságának legalább 54,2%-a keresztény. Ez is azt mutatja, hogy a keresztények üldözése az IS afrikai kampányának egyik fő célpontja. Mozambikban is a dzsihádisták kinyilvánított szándéka a keresztények megölése és templomaik fölgyújtása. A lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek többsége a viszonylag biztonságos déli Montepuez, Balama, Ancuabe, Chiure, Mecufi és Pemba város déli kerületeibe vonult vissza. A június 5-i nanduli támadást megelőzően Ancuabéban tizenkét belső menekültközpont működött, ahol olyan szervezetek nyújtottak segítséget, mint a WFP, az UNICEF, a Caritas, a Medicus Mundi, a Muleide és a Kulima. A legtöbb ilyen szervezet azonban kénytelen volt átköltöztetni személyzetét a szomszédos körzetekbe, mivel az IS támadásainak veszélye megnőtt. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint a konfliktus miatt belső menekültek száma 784.000 fölé emelkedett, és az ACLED konfliktusregisztrációs projekt szerint mintegy 4.000 ember halt meg.

Többségében keresztény, nyersanyagokban gazdag

Mozambik történelme hányatott. Az Afrika délkeleti partvidékén fekvő, nyersanyagokban gazdag ország délen Dél-Afrikával, északon Tanzániával, Malawival és Zambiával, nyugaton pedig Zimbabwével határos. Több ezer kilométernyi partvonallal rendelkezik az Indiai-óceán mentén, és 1975-ben nyerte el függetlenségét Portugáliától, közel 500 év portugál gyarmati uralom és egy keserves felszabadítóháború után. Mozambik azonban 1977-ben, mindössze két évvel a függetlenség elnyerése után gyilkos polgárháborúba sodródott. Ez 1992-ig tartott, és több mint egymillió ember életébe került, további ötmilliót pedig kitelepítettek.

Mozambik lakosságának több mint fele keresztény – a 33,2 millió lakosból 18 millió, azaz 54,2%. A mozambiki országjelentés szerint az ország muszlim közössége évszázadok óta toleráns, szúfi ihletésű és szuahéli alapú iszlámot követ. A legtöbb imámot azonban Egyiptomban, Kuvaitban vagy Szaúd-Arábiában képezik ki, akik az iszlám fundamentalista értelmezésével térnek vissza.

Lázadók az ország északi részén

A földgázban gazdag északi Cabo Delgado tartományt 2017 óta fegyveres lázadók terrorizálják, egyes támadásokért az Iszlám Állam (IS) szélsőségeseit okolják. Az északi és Cabo Delgado régióban zajló felkelés elemzése azt mutatja, hogy a fegyveresek kihasználják az etnikai csoportok közötti sérelmeket, például a Mwani és a Makonde etnikai csoport közötti ellentéteket. Cabo Delgado gazdagsága a Makondes család kezében van, akiknek jó kapcsolatai, sőt képviselete is van a demokratikus szocialista Frelimo pártban. Filipe Jacinto Nyusi elnök maga is makonde származású. Négy évvel a militáns iszlámisták első felbukkanása után Cabo Delgadóban még mindig kevés információ áll rendelkezésre összetételükről és céljaikról. 2021 júliusa óta a kormányerők ruandai támogatással – amelyhez később a Dél-Afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) is csatlakozott – folytatott offenzívája visszafoglalta azokat a területeket, ahol a lázadók jelen voltak.

Kitelepített keresztények segítése

A CSI vizsgálja, hogyan tudnánk fenntartható segítséget nyújtani a Mozambikban lakóhelyüket elhagyni kényszerült keresztényeknek.

Hozzászólás


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Megjegyzés elküldve.

A megjegyzés sikeresen elküldve, amint egy rendszergazda ellenőrizte, itt jelenik meg.